Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Кои храни вредят на черния ви дроб 06.11.2020

  Кои храни вредят на черния ви дроб

  Черният дроб има особени заслуги за здравето и благополучието ни. Той неутрализира всички токсични вещества, нахлули отвън, или получавани като следствие на обмяната. Грижи се добре сам за себе си и при нормални обстоятелства успява да се обновява и регенерира. 

  Безалкохолната мастна чернодробна болест става все по-честа

  През последните години в света се отбелязва бързо нарастване на броя на болните от безалкохолна мастна чернодробна болест. Според учените, това се дължи на така наречената съвременна западна диета – високопреработени храни с много мазнини, захар, сол и химически добавки. Проблемът е, че дори когато омазняването на черния дроб достигне до 5 – 10%, обикновено няма симптоми. 

  Най-лесното, което можем да направим, за да запазим здравето му, е да подбираме внимателно храната си и да му спестяваме всичко, което би му навредило. Още повече, че вредните за него храни вредят като цяло – водят до натрупване на излишни килограми и затлъстяване, повишават нивата на кръвната захар. 

  Кои са най-вредните за черния дроб групи храни

  Алкохолът 

  Колкото и в ежедневието да не слагаме алкохола в сметките, той е източник на огромно количество калории и токсични вещества. Основна причина е за алкохолната мастна чернодробна болест и за още ред заболявания. Опасно е всичко над едно питие дневно за дамите и 2 за господата. 

  Добавената захар и рафинираните въглехидрати

  Добавената захар, която приемаме всеки ден със сладкиши, десерти, газирани напитки, плодови сокове, сосове и дори с колбасите, предизвиква неприемливо високи нива на кръвната захар. А високите нива на глюкозата в кръвта стимулират натрупването на мазнини в черния дроб и развиването на неалкохолна мастна чернодробна болест – дори и да не кусваме грам алкохол. Изобилието на добавена фруктоза, която се преработва по различен механизъм директно в него също вреди. 

  Рафинирани храни са бялото брашно, белият ориз и приготвяните от тях печива и ястия. От тях са отнети фибрите и повечето хранителни вещества. Накрая те се разлагат до захар и ефектът от консумацията им е като този при прекаляване с добавената захар. 

  Пърженото 

  При пърженето продуктите поемат голямо количество мазнина – при това вече модифицирана от високата температура. Вредни са не само пържените картофи, и най-полезните зеленчуци и крехки меса, изпържени в много мазнина, затрудняват работата на черния дроб и влошават състоянието му. 

  Животински продукти с високо съдържание на наситени мазнини

  Организмът безспорно има нужда и от животинските протеини, и от наситените мазнини. Но, когато се консумират в големи количества, те изключително натоварват черния дроб. Особено внимателни бъдете с мазните меса, деликатесните месни продукти, високомаслените млечни изделия. 

  Солта като източник на натрий 

  Прекомерният натрий е причина за задържане на вода в тялото и предизвиква възпаления. И двете състояния са нежелани при цироза и фиброза (заместване на същинските клетки от съединителна тъкан – обикновено следствие на възпаления).

  Не е случайно, че вредните за черния дроб храни са вредни за здравето на целия организъм и водят до затлъстяване. Разумната диета и намаляването на теглото – дори само с 5% – се отразява изключително благоприятно на всички органи и на възпаленията и омазняването на черния дроб конкретно. Свалянето на около 10% от килограмите осигурява възстановяване на регенеративните процеси и е в състояние да обърне болестта – особено в началните ѝ фази. Добре се отразява приемът на растителната формула „Есенциале Форте N“, предварително консултиран с лекаря ви. 

  Затова не отлагайте – прегледайте менюто си още днес и изхвърлете от него вредните храни!