Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Контрацепцията – надеждното предпазване от нежелано забременяване 2 10.01.2018

  Контрацепцията – надеждното предпазване от нежелано забременяване 2

  В първата част на публикацията ви разказахме за ползите от контрацепцията, бариерните и хормоналните методи за предпазване. Сега ще стане дума за вътрематочните средства, спешната и трайна контрацепция и поведенческите методи за предпазване.

  Вътрематочни средства за предпазване

  Това са така наречените спирали. Представляват тяло с две гъвкави рамена. Някои от тях са метални: медни, златни, сребърни, други – от модерни пластмаси с нишка мед. Те затрудняват оплождането като пречат на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката. Препятстват придвижването на самото яйце. Ако все пак се случи оплождане, спиралата не позволява на яйцеклетката да се имплантира в матката. 

  При правилен избор и добро поставяне спиралите осигуряват много високо ниво на сигурност – до над 98-99%. Друго тяхно предимство е продължителният срок на действие – от 5 до 10 години според модела. Спиралите, които отделят хормони, трябва да се сменят на 1 година.

  Съществува вероятност от незабелязаното им изпадане и риск от възпалителни процеси в таза при жени, склонни към тях. 

  Спешни методи за контрацепция

  Използват се, когато сексуалният контакт е бил непредвиден и не са приложени други предпазни средства; също в случай на изхлузване или скъсване на презерватива или забравено хапче.

  Това са таблетки, съдържащи женски полови хормони. Те не премахват вече съществуващата бременност. Задачата им е да не позволят настъпването ѝ. За целта пречат на отделянето на яйцеклетката. Ако тя е вече отделена, възпрепятстват оплождането ѝ, както и загнездването ѝ в лигавицата на матката. Предлагат се продукти с действие до 3 дни („Ескапел“) и до 5 дни (EllaOne). Въпреки това се смята, че е по-добре да приемете таблетката максимално скоро след необезопасения акт.

  Поведенчески методи за предпазване от забременяване

  С най-голяма популярност се ползва така нареченият прекъснат акт. При него мъжът се отдръпва преди самата еякулация. Проблемите в този случай идват от качеството на самоконтрола, от факта, че често се отделя малко семенна течност преди самата еякулация, че може да възникне неудовлетвореност у партньорите от прекъснатия акт и т. н. Вероятността от забременяване е около 30%. 

  Друг, много популярен метод, е календарният. При него на базата на месечния цикъл се изчисляват дните с най-голяма вероятност за зачеване. През тези дни се практикува сексуално въздържание. Вероятността за зачеване е почти като при прекъснатия акт. Причини за това са колебливостта на месечния цикъл, възможността за грешки при пресмятанията и др.

  Трайна контрацепция

  Всички изброени до тук начини на контрацепция не пречат на плодовитостта и е достатъчно да преустановите използването им за известно време, за да заченете.

  Трайната контрацепция по същество е стерилизация – прекъсване (връзване) на семепроводите при мъжете и на фалопиевите тръби при жените. Така се осигурява почти 100% предпазване от забременяване. 

  Въпреки че се правят опити за възстановяване на възпроизводствените възможности след стерилизация и в някои случаи те са успешни, добре е да приемете операцията за необратима. Изберете я само в случай, че сте абсолютно сигурни, че не искате повече деца. 

  Как да изберете своя начин на предпазване

  Това до голяма степен зависи от възрастта и здравословното ви състояние. После трябва да се отчете характерът на връзката ви и интензивността на сексуалния ви живот. Имате ли деца и планирате ли да имате скоро, е другото много важно условие при избора на контрацептиви. 

  За да сте сигурни, че изборът ви е най-удачният за конкретния момент от живота ви, най-добре е да се консултирате с гинеколога си.


  Правилно избраният начин на предпазване ви гарантира спокоен секс, не вреди на здравето ви и ви дава възможност да планирате раждането на децата си в подходящия момент.