Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Кошмари при децата 04.03.2021

  Кошмари при децата

  Наскоро в статията, посветена на кошмарите изяснихме какво представляват те, по какво се отличават от ужасите и кои са основните рискови фактори за тях. Днес ще уточним кои обстоятелства водят до по-честите кошмарни сънища при малките и как да им помогнете. 

  Какво обуславя кошмарите при децата 

  Децата сънуват кошмари много по-често от възрастните – това важи с пълна сила за възрастта от 3 до 6 години и макар да започват да затихват до към десетата година, отшумяват напълно едва през пубертета. Те предизвикват у хлапетата цяла буря от негативни емоции – смущение и страх, паника, гняв, дори отвращение понякога. Преживяването и ясният спомен за сънуваното могат да доведат до нежелание да си легнат, да се опитват да отложат максимално заспиването.

  Сред рисковите фактори са всички, които вече коментирахме. Но към тези, водещи до кошмарни сънища при възрастните, се добавят още ред специфични обстоятелства, които причиняват по-голямата им честота при хлапетата: 

  • още несъзрялата психика; 

  • неспособността да разберат повечето от случващото се покрай тях и склонността им да си го обясняват с въображаеми, плашещи причини; 

  • промени, за които не са предварително подготвени, или пък толкова съществени, че буквално преподреждат живота им – ясла и детска градина, училище, смяна на дома; 

  • раздяла на родителите или загуба на близък; 

  • висока температура и треска т. н.

  Какво да направите, когато детето ви има кошмари 

  Веднага след кошмара

  Принципно кошмарните сънища не крият пряка опасност за здравето на детето ви. Но ако се появяват по-често, те могат да го направят тревожно и неуверено. Да не говорим, че когато се събуди, ще бъде много уплашено и ще има нужда от утеха. Бъдете внимателни и грижовни, но запазете спокойствие. Приласкайте го и го успокойте. Нежно, но убедително го върнете в креватчето му. Не създавайте у него и най-малкото впечатление, че има от какво да се опасява в стаята и в леглото си. Ако се налага, останете докато заспи отново. Може да оставите светната нощна лампа и вратата отворена. Не се съгласявайте да спи в леглото ви. 

  Проучете ежедневието му и открийте стресора 

  На следващия ден задължително поговорете за кошмарните сънища и за този, който е сънувало то самото. Важното е детето да разбере, че това е само сън, че се случва на повечето хора и не може да го нарани, да му навреди по никакъв начин. Бдете съпричастни, не си позволявайте да се надсмивате заради страховете му.

  Постарайте се да научите всичко за ежедневието му и да откриете стресора. Има ли човек, животно, ситуация, които го плашат; кара ли се с някое дете; тормозят ли го в училище, случват ли се неща, които не разбира? Премислете собственото си поведение – може би сте пътували наскоро и то е уплашено да не го изоставите, или сте по-нервни и раздразнителни от обикновено и това го обърква и тревожи? 

  Техники за справяне с кошмарите 

  Специалистите препоръчват различни подходи за справяне с кошмарите. Те целят детето да проумее, че това са само негови сънища, че може да се справи с тях, че може да им повлияе. Примерно: 

  • да разкаже или да разиграе кошмарния сън, като го промени – детето се включва в него с приказна сила, с приятел – добър магьосник или дракон; притежава вълшебен меч и магична пръчица и т. н. и побеждава всички, които се опитват да го наранят, уплашат или оскърбят в съня; 

  • да нарисува кошмарите си с подробности, после да накъса рисунката на дребни късчета и да я изхвърли; 

  • да проверите и напръскате с „магически“ спрей против кошмари всяко място, където някои би могъл да се скрие – килера, под леглото, в гардероба; 

  • след разговор с лекаря или фармацевта ви, можете да давате хомеопатичния френски сироп „Киетюд“.

  Ако кошмарните сънища при детето ви са прекалено чести и пречат на нощната му почивка, ако то стане тревожно, не успява да си почине и това явно се превръща в психологически проблем, свържете се със специалист.