Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Летни грижи за ръце и нокти 14.08.2017

  Летни грижи за ръце и нокти

  Знаете, че ръцете в студеното време се нуждаят от много грижи. Но дали само в студеното? 

  Защо през лятото ръцете ви изискват специални грижи 

  През лятото вие сте много по-активни. Занимавате се с много повече неща и за всяко от тях отговорни са и ръцете ви. Садите цветя, чистите често, перете, миете. Ходите на плаж или на излет в планината. 

  Ръцете ви постоянно вършат нещо. Изложени са на силното слънце и вредните му лъчения непрекъснато. Често са мокри, при почистване са под въздействието на агресивни химикали. Потят се, цапат се лесно. Лекарите твърдят, че най-много болестотворни микроорганизми пренасяте с тях. Срещу това получават бързо измиване и малко крем, когато започнете да ги чувствате пресъхнали и опъващи.

  Това определено не е достатъчно. Кожата им изпръхва, загрубява, става неприятна на допир. По страните на показалците често се захабява и напуква. Кожичките около ноктите започват да се белят и да се инфектират. Ноктите стават чупливи или пък твърде меки, и се раздвояват .

  Как да ги опазите здрави и красиви

  Ръкавици

  Вероятно най-напред се сещате за ръкавици. Да, точно това ви трябва – въпросът е какви да са ръкавиците, защото ако ръцете ви в тях са непрекъснато влажни и запарени, гъбичките са един от най-вероятните резултати.

  Гумените (латексовите) ръкавици са най-подходящи за миене на домакински съдове, пране на фино бельо или почистване с вода. Те предпазват от действието на препаратите, но запарват и овлажняват кожата. Важно е да ги поддържате сухи, да ги сменяте често, можете да поставяте в тях антисептична пудра. За всички други дейности използвайте памучни ръкавици – може да са подсилени, но е важното да дишат.

  Хигиената

  Ръцете се мият често – дори твърде често. Въпросът е обаче как се мият. Преплакването със студена или хладка вода, обикновено дори без подсушаване, е по-скоро успокоение на съвестта, отколкото качествено почистване. Използвайте задължително измивен продукт. Той трябва да е мек, щадящ, подходящ за честа употреба. Нанесете до китките, разпенете добре, разтърквайте поне 30тина секунди. Изплакнете старателно. Замърсяванията по ръцете са опасни даже не толкова за самите тях, колкото за общото ви здраве. Веднъж седмично използвайте скраб за излющване на мъртвите клетки.

  Допълнителна грижа

  След всяко миене подсушавайте добре с мека кърпа. Колкото и да сте заети, нанасянето на качествен крем няма да отнеме много от времето ви. За бърза употреба през деня изберете бързопопиващ омекотяващ крем

  По-мазен, подхранващ крем е подходящ за вечер – преди лягане. Намажете обилно. Масажирайте и разтърквайте ръцете си една в друга, докато той напълно попие. Не забравяйте да намазвате всеки пръст поотделно, да втривате около нокътната плочка.

  Правете им маски с плодовете и зеленчуците, с които готвите или похапвате.

  Преди излизане навън нанасяйте върху ръцете си слънцезащитен продукт. Колкото по-често го правите, толкова по-свеж и младежки вид ще имат те. 

  Ноктите

  Ноктите са придатъци на кожата. Те създават първото впечатление за ръцете и за вас самите. Дори и да не са винаги лакирани, трябва да са чисти, здрави и добре оформени. Всеки недоимък на хранителни вещества или липса на витамини им се отразява зле. 

  Освен обичайните грижи, полагани за ръцете, необходимо е да отделяте по малко време и за ноктите. Използвайте специализирани продукти, които ги подхранват и заздравяват, пазят ги от чупливост, разслояване и цепене. Омекотяват кожичките, за да ги избутате по-лесно назад. 

  Балансирането хранене с много плодове и зеленчуци и достатъчният прием на вода са сред един от най-сигурните начини да имате здрави и красиви ръце и нокти. А занемаряването им няма оправдание, независимо с какво се занимавате и колко сте заети.