Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Маслото от чаено дърво е природен дезинфектант 24.03.2020

  Маслото от чаено дърво е природен дезинфектант

  Неочаквано разразилата се пандемия от коронавирус завари света неподготвен. У нас най-оскъдни се оказаха средствата за лично предпазване и дезинфекциране, които могат да имат животоспасяваща роля. Няма маски, няма белина, изчерпват се светкавично спорадично появяващите се по магазините дезинфектанти. След първите дни на стрес и безпомощност хората бързо осъзнаха, че трябва да си помогнат сами.  Забравените домашни алтернативни рецепти за дезинфекциране бързо печелят внимание.

  Фабрично произведените дезинфектанти могат да бъдат заместени от някои натурални продукти. Днес ви представяме един такъв природен дезинфактант.

  Какво представлява маслото от чаено дърво

  Чаеното дърво е от семейство Миртови, расте в Австралия и достига до около 7 м. Короната му е храстовидна, има белезникава, подобна на хартия кора. Съвсем различен вид е от храста, от който се произвежда чай. От неговите листа се приготвя прословутото масло, което е с изявени антисептични свойства. То притежава:

  • широкоспектърно антибактериално действие – дори при някои устойчиви на антибиотик щамове. Смята се, че е следствие от способността му да уврежда клетъчните мембрани на микроорганизмите; 
  • противогъбично действие – убива редица гъбички и дрожди. Изследванията са съсредоточени най-вече върху Candida albicans, причиняваща инфекции по кожата, устната кухина, гърлото и гениталиите;
  • антивирусно действие – има изследвания, които доказват антивирусната му  активност – дори при някои от грипните вируси;
  • антипротозойни свойства – примерно срещу хламидия;
  • имуномодулираща активност.

  Противовъзпалителната му сила се обяснява с високата концентрация в него на така наречения терпинен-4-ол. Като антисептик е многократно по-добро от карболовата киселина и фенола.

  Как да използвате маслото от чаено дърво като дезинфектант

  Поради комплексните си свойства и биохимичния си състав маслото от чаено дърво е  доказан дезинфектант. Важно е да запомните, че е предназначено само за външна употреба и при поглъщане е токсично.

  За дезинфекциране на ръце

  Експерименти доказват, че то се справя доста по-добре от сапуна при отстраняване на микроорганизми, полепнали по кожата.  Достатъчно е да накапете 2-3 капки в 250 мл вода. С разтвора внимателно измийте ръцете си.

  За общо дезинфекциране в домакинството

  Направете разтвор от 250 мл вода, 125 мл бял оцет и 20 капки масло от чаено дърво. Налейте в съд с помпичка за разпръскване (спрей). Използвайте за дезинфекциране на плодове и зеленцучи, почистване и дезинфекциране на плоскости, мивки, бани, бравите на вратите и навсякъде, където ви е нужен универсален антимикробен продукт. Разклащайте домашния дезинфектант добре преди използване.

  За почистване и дезинфекция на устната кухина

  Пропорцията отново е 2-3 капки масло на 250 мл вода. Прилагайте като вода за уста. Задръжте в устата за около 30 секунди, без да поглъщате. При сравнително проучване маслото от чаено дърво се справя с бактериите, образуващи плака, по-добре от обичайно използвания хлорхексадин. 

  За почистване и дезинфекциране на рани

  Натуралният дезинфектант не само действа антисептично, но намалява възпалението и болката, ускорява заздравяването на раните. Накапете няколко капки (2-3) във вода и използвайте за промивка.

  Поръчайте сега своя природен дезинфектант – масло от чаено дърво!

  Маслото от чаено дърво като лечебно средство

  Етеричното масло, получено от Melaleuca alternifolia се използва не само за дезинфектант и облекчаване на рани. Специфичният химичен състав му осигурява ценени от векове лечебни способности. То се прилага при:

  За имунопрофилактика

  Инхалации с етеричнно масло от Чаено дърво при дихателни инфекции на горните дихателни пътища, ХОББ и др.

  Акне

  Смесете 125 мл вода с 4 капки масло. Обтривайте веднъж на ден засегнатите места с чист памучен тампон.

  Пърхут

  Добавете 3-4 капки в еднократната си доза шампоан. Измийте и изплакнете.

  Гъбички по ноктите

  Намазвайте два пъти дневно с неразредено масло поне шест месеца.

  Маслото от чаено дърво, имунопрофилактиката и заболяванията на дихателните пътища

  Все повече изследвания потвърждават свойството на маслото от Melaleuca alternifolia да стимулира имунитета. Заедно със способността му да потиска грипните вируси в самите клетки, характеристиките му на имуномодулатор го правят подходящо средство за облекчаване на инфекции нагорните и долните дихателните пътища. То помага при:

  ·  хрема и запушен нос;

  ·  възпалено гърло;

  ·  грип;

  ·  суха и влажна кашлица и т. н.

  Действа отхрачващо и прочиства дихателните пътища. 

  За да се възползвате от тези свойства на маслото от чаено дърво, е достатъчно да вдишате изпаренията му. Това може да се случи като го пулверизирате във въздуха, чрез накапване на 2-3 капки на кърпичка, на салфетка или под възглавницата. Арома лампата не е добра идея – нагряването не влияе добре на химичните съединения в маслата. Добавете няколко капки в загряващата вана. Но най-сигурният начин е, като си правите инхалации.

  Как да направите инхалация с масло от чаено дърво

  Кипнете около два литра чиста вода в неголям съд. Дръпнете го от огъня и изчакайте леко да се охлади. Имайте предвид, че при 70 – 80° С може да изгорите лигавиците си. Капнете 4-5 капки във водата. Седнете удобно, надвесете се над съда и покрийте главата си. Вдишвайте парите около 10 – 15 минути. Ако носът е запушен, вдишвайте дълбоко през устата. При засегнат фаринкс и бронхи вдишвайте през носа.

  Заедно с облекчаването на възпалението на дихателните пътища, вдишаните аерозолни частици модулират имунната ви система и успокояват психическото напрежение и умора.

  Не бива да предприемате инхалации с масло от чаено дърво при деца и бременни, без да се консултирайте с лекар.

  Изявените свойства на маслото от чаено дърво го прави желана съставка за много лекарства, дерматологични и козметични продукти. То успешно се включва в съчетания с други етерични масла.

  Преди приложението му задължително  направете проба. Втрийте капка-две от вътрешната страна на китката. Изчакайте 24 часа. При липса на реакция използвайте спокойно.

  С всичките си ценни качества маслото от чаено дърво безспорно заслужава място в домашната ви аптека. Поръчайте го сега и при нужда попитайте нашите фармацевти как точно да го използвате!