Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Можете ли наистина да укрепите имунитета си 05.08.2020

  Можете ли наистина да укрепите имунитета си

  Имунната система е безспорно определяща за оцеляването ни. Всички се стремим да я укрепим, да я активираме, да я направим по-силна. Дали и до колко е възможно това? 

  Специфики на имунната система 

  Защитата на организма ни се осъществява от вроден и придобит имунитет. Вроденият е активен от момента на раждането, реагира на всички заплахи по един и същ начин, което го прави не много ефективен, но пък е много бърз – реагира на всеки нов патоген до няколко часа от нахлуването му в тялото. 

  Придобитият се обучава да разпознава различните болестотворни организми по вещества, наричани антигени. После изработва антитела – специфични за всеки отделен антиген. Така при втора и следваща среща имунната система разпознава бързо и се справя по-успешно с микроорганизма – носител на вече познатия антиген. Това означава, че за да ви опази от вирус или бактерия, имунитетът ви трябва вече да се е срещал с него. Може и чрез ваксина. 

  Няма как да се намесите в механизма на действие нито на вродената, нито на придобитата имунна система. И това вероятно е за добро – една от важните им характеристики е, че разпознават собствените си тъкани и клетки и не ги атакуват. Ако по някакви причини те се окажат свръхактивни, човек се разболява от така наречените автоимунни заболявания. 

  Как можете да подкрепите имунната си система 

  Колкото по-често боледувате, колкото по-отпаднали и изтощени сте, толкова по-слаба е имунната ви система. Тя е резултат от общото състояние на организма ви и ако вие не се грижите сами за себе си, няма как имунитетът ви да се грижи за вас. 

  Когато става дума за укрепване на имунната система, има няколко неща, които можете да направите и които, според лекарите, безусловно помагат: 

  Хранете се разнообразно 

  Звучи безкрайно шаблонно, но е вярно! Колкото по-качествено и по-разнообразно се храните, толкова по-добре работи имунната ви система. Нека менюто ви включва много плодове и зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести, ферментирали храни. Сведете рафинираните продукти до минимум. Грижете се за здравето на червата си, защото там е съсредоточена голяма част от имунната система. 

  Спете достатъчно

  Нищо не е толкова важно, че да се лишите заради него от съня си (изключваме бебето ви). Необходим ви е 7-8 часа пълноценен сън всяка нощ, за да се възстанови организмът след дневното натоварване и стрес и да поддържа имунитета ви здрав. 

  Бъдете физически активни 

  Умерената физическа активност повишава изискванията към всички жизнени системи и поддържа оптималното им състояние и функция. Подобрява общия тонус на тялото и по естествен начин укрепва имунната система. 

  Намалете хроничния стрес 

  Продължителния стрес променя хормоналните съотношения в организма, а това потиска съпротивителните ви сили. Научете се да го управлявате. Можете да го направите чрез медитация, социална активност и пълноценно общуване с близки и приятели, усещане за принадлежност, забавления, хоби дейности, консултация със специалист. 

  Да приемате ли хранителни добавки за имунитета

  Зависи за какви хранителни добавки става дума. Примерно приемът на витамини и минерали ще има добър ефект, само ако се храните непълноценно, подложени сте на високи натоварвания, имате проявени дефицити. В противен случай най-безобидният вариант е липсата на какъвто и да е резултат, най-лошият – прояви на хипервитаминоза. Организмът има нужда от точно определени количества и по-големите не го карат да работи по-добре.

  Подходящ в случая може да е Immun Age  – продукт, съдържащ 100% ферментирала папая. Продължителната ферментация обогатява плодовете, придава им ценни антиоксидантни свойства, които подкрепят собствената антиоксидантна защита на организма, а с това – и имунитета. Immun Age се произвежда в Япония и е предназначен за:

  • превенция на настинки и вирусни инфекции; 

  • повишаване устойчивостта на заболявания, предизвикани от оксидативен стрес – хронични, сърдечни, невродегенеративни (Паркинсон, Алцхаймер); 

  • защита на клетките от свободните радикали и ускорено стареене. 

  Посрещнете есента по-здрави и по-устойчиви на вирусите с Immun Age!