Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Мускулни възпаления на краката 17.03.2015

  Мускулни възпаления на краката

  Ако страдате от болки в долната част на краката сигурно се чудите дали е нещо сериозно или може да се лекува и в домашни условия. Ето няколко неща, които трябва да знаете за болки в краката, костни, ставни и мускулни.

  Мускулните спазми протичат с внезапна, стегната и интензивна болка в долната част на крака. Често причината за това е мускулна умора, зачервяване или дехидратация. Мускулните спазми са по-чести сред по-възрастните хора или спортистите. В повечето случаи болката може да бъде успокоена, като спрете дейността която ги е предизвикала. Също така може да приложите и леки масажи на мускула. Освен това други вариант за облекчаване на болката е като поставите някаква топлина, за да помогне за стягане на мускулите или студено за да облекчи някои симптоми. Също така правилното разтягане може да помогне за предотвратяване на проблеми в бъдещето. Често тези мускулни спазми са породени от недостиг на магнезий, тогава може да приемате таблетки Магнезий + В-комплекс на AboPharma или Магнерич. Не след дълго крампите ще изчезнат.

  Болки в пищяла. Този вид болка в долната част на краката се случва, когато съединителната тъкан и мускулите по ръба на пищяла се възпалят. Често се случва след тичане или скачане особено върху твърди повърхности. Болката обикновено отминава с почивка. Или може да сложите малко лед върху областта.

  Възпален или скъсани сухожилия или мускули. Един от първите признаци на възпаление на сухожилията е болка в долната част на прасеца или задната част на петата. Ако усетите подобни проблеми нанесете лед или вземете противовъзпалителни средства. Ако болката е много тежка, има вероятност сухожилитето да е разкъсано, което може да се е получило в следствие на интензивна дейност и задължително трябва да посетите вашия лекар. За външно приложение могат да се използват различни противовъзпалителни гелове: Фелоран 5%гел, Ибудолор Дуо гел и др.

  Счупена кост или изкълчено коляно или глезен. Тези неща също може да бъдат причини за болки в мускулите. За леки навехвания опитайте лечение с почивка, лед и компресиране. Ако случая е по-тежък ще трябва да се консултирате с лекар. Може да се наложи физическа терапия за подобряване на движението и ускорено възстановяване.

  Друга причина за болки в краката може да се окажат и проблеми в нервите. Такива например са: стеснен гръбначен канал (стеноза) и ишиас. Честа причина за стеснения гръбначен канал е артрит на гръбначния стълб. Понякога дисковата херния оказва натиск върху околните нервни окончания, което може да доведе до симптомите на ишиас, каквито например са:

  Спазми и болки в краката, когато сте прави и седнали;

  Скованост;

  Изтръпване;

  Умора;

  Слабост;

  Болката може да започне от гърба и тазобедрената става а по-късно да се разшири надолу към краката. Ишиас често не може да се оправи само с кратки почивки. Лечението може да включва почивка в продължение на няколко дни, заедно с приема на противовъзпалителни и болкоуспокояващи. Физикалната терапия и упражненията за разтягане също са много полезни в такава ситуация. Постепенното увеличаване на движението с течение на времето. Лекарят ви може да ви препоръча и други лечения в зависимост от болката, която усещате и дали въпросните лачения дават резултата.

  Диабетна невропатия. С диабет нервите могат да бъдат повредени поради високите нива на кръвна захар. Това може да причини болки в двата крака заедно с липса на чувствителност. Лечението включва контролиране на болката с лекарства, които управляват нивата на кръвната захар.

  Ако и вие имате подобни спазми или симптоми предприемете незабавни действие, преди болката да е станала по-силна.