Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за грижа за краката против мазоли и неприятен мирис
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика AVENE
  Поръчай сега
 • 20% OТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Нуждата от здравословен режим на съня 12.12.2019

  Нуждата от здравословен режим на съня

  На теория всички знаем колко важен е сънят за здравето ни. На практика използваме времето за сън като лесно достъпен времеви резерв – за да довършим взетата за вкъщи работа, да се забавляваме, да погледаме филми, до осъмнем на сладка раздумка с приятели и т. н.

  Защо е важен пълноценният сън

  Недостатъчният сън пречи на пълноценното протичането на важните биохимични реакции за обновлението и самовъзстановяването на организма през нощта.  

  Когато сме недоспали, ние не просто сме уморени, кисели и постоянно гладни, а предразполагаме организма си към напълняване, към повишаване на артериалното налягане, към живот във стрес и нарушен хормонален баланс – все стъпки към така наречения метаболитен синдром.

  Нужно е сънят да е по постоянен график

  Учените настояват, че не е достатъчно да спим просто 7-8 часа на денонощие, важно е те да са приблизително по едно и също време – най-добре – нощем. Обяснението е свързано с циркадните ритми – приблизително 24 часово постоянно редуване на жизнените функции на организма. Те се  синхронизират с природните денонощни ритми благодарение на специални рецептори в очите, които разпознават спектралния състав на светлината.

  Сутрин във видимата слънчева светлина преобладава синият цвят, който разбужда мозъка и го подтиква към активност. Към залез – жълто-червеният, който подготвя мозъка за покой и провокира отделянето на мелатонин – хормонът на съня. В непроменливия спектър на изкуственото осветление преобладава синята светлина. Тя ни облъчва и от дисплеите на различните устройства. Държи мозъка буден, скъсява вътребиологичната нощ и намалява драстично производството на мелатонин, което пък влече сериозни последици за здравето – доказана е пряка връзка с автоимунния системен лупус еритематозус.

  Как да създадете своя здравословен режим за сън

  Основното в случая е да лягате и ставате по едно и също време, като си осигурите достатъчно време за сън. Понеже обикновено ставането зависи от началото на работния ден и ангажиментите, които имате към децата и семейството, вземете за отправна точка времето за събуждане. Когато примерно трябва да се събудите в 7 часа, за да имате седем, седем и половина часа за сън, лягането ще е около 23,30. Дали това време е достатъчно за вас? Ще разберете ако до 3-4 дни започнете да се събуждате сутрин преди алармата. Ако не успявате, значи трябва да изтеглите времето за лягане още напред – в 23 часа да речем.

  Важно е не просто да си легнете в определения час, а и да заспите. Помогнете си, като изберете за спалнята осветление с преобладаващ жълто-червен спектър. В нея не бива да има телевизор, компютър, каквото и да е устройство, излъчващо синя светлина. Спрете да работите или да поствате в социалните мрежи поне един час преди лягане. Занимавайте се през това време с неща, които ви успокояват – четене, тиха музика.

  Последното хранене е добре да е поне 2-3 часа преди лягане. Ако много огладнеете, хапнете малко извара или сирене, чисто месо, ядки или семки, чаша кисело или прясно мляко, банан. Това са храни, богати на триптофан. Аминокиселината е прекурсор на мелатонина и серотонина и благоприятства съня. Въпросът е да хапнете наистина малко, колкото да залъжете глада.

  Създайте си ритуали, които ви помагат да се настроите за сън и почивка, използвайте спалнята само за спане и ласки и помнете, че по-добре се спи на хладно, тихо и тъмно. Изберете удобен матрак и възглавница, спалното бельо е най-добре да е от памук, а завивката – лека. Физическата активност през деня също ще подобри съня ви.

  Разбира се, ще има празнични бурни нощи, ще се наложи да осъмнете над някой проект, но когато това са по-скоро изключения, те няма да ви навредят особено.