Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Остри инфекции на дихателните пътища 15.02.2019

  Остри инфекции на дихателните пътища

  Острите инфекции на дихателните пътища са често срещани и могат да засегнат всички възрастови групи, особено през зимните месеци. Повечето респираторни инфекции- между 90 - 95% - като обикновена настинка, остър синузит и бронхит, са причинени от вируси. Тъй като антибиотиците се борят с бактериални инфекции, а не с вируси, те са напълно неефективни при лечението на вирусно индуцирани инфекции на дихателните пътища. Неподходящото използване на антибиотици е основната причина за все по-голямата антибиотична резистентност. Поради това е все по-важно да се намерят ефективни алтернативи.

  Имунна система

  Имунната система включва редица биологични структури и процеси, които помагат да се защити тялото ни от заболяване. Тези заболявания обикновено са причинени от патогени, включително бактерии, вируси, паразити и гъбички.

  Белите кръвни клетки са важна част от нашата имунна система и те патрулират тялото ни, търсейки тези патогени. Намират се в почти всички човешки тъкани. Белите кръвни клетки унищожат всички "натрапници", с които се сблъскват. Те също така са отговорни за производството на антитела, така че тялото може да атакува патогените, като използва целенасочен защитен механизъм.

  Всеки ден произвеждаме между 25 и 100 милиарда бели кръвни клетки. В случай на заболяване нивата на производство могат да се увеличат десетократно.

  Отнема около десет години, за да може имунната система да достигне зрялост и да функционира. Това е една от причините, поради които децата са по-склонни да боледуват, тъй като тяхната имунна система все още не е "развита".

  Имунната система трябва да бъде особено активна във всички области, където тя е в контакт с външния свят. Това е особено важно за дихателната система. В ситуации, в които имунната система вече не функционира оптимално, тялото е по-склонно да развие заболяване.

  Дихателна система

  Нашите клетки постоянно се нуждаят от снабдяване с кислород (O2) и отстраняване на въглеродния диоксид (СО2). Този обмен на газ се осъществява в дихателната система. Дишането се контролира от респираторния център на нашия мозък чрез система за обратна връзка и система от мускули, включително диафрагмата и два комплекта (вътрешни и външни) интеркостални мускули, които се намират между ребрата.

  Когато вдишваме, гърдите и белите дробове се разширяват и въздухът, съдържащ кислород, навлиза в белите ни дробове. След като въздухът достигне крайната си точка, малки структури, подобни на балони, наречени алвеоли, кислородът преминава в кръвта чрез дифузия. В същото време въглеродният диоксид се разсейва от кръвообращението в алвеолите. Когато издишваме, въздухът, който носи по-високи концентрации на въглероден диоксид, се изтласква от тялото.

  Пътят от устата и носа до белите дробове е известен като респираторен тракт и има разлика между горни дихателни пътища и долни дихателни пътища. Те са податливи на атака от различни патогени, които се пренасят чрез въздуха.

  Респираторните инфекции се срещат по-рядко през лятото, но тези инфекции са по-тежки, тъй като засегнатите пациенти често имат слаба имунна защита.

  Остри инфекции на дихателните пътища

  По време на дишането, в белите дробове може да попаднат голям брой патогени заедно с въздуха. Обикновено имунната система на организма може да се бори с тези патогени и те нямат пагубни ефекти. Въпреки това, ако имунната система вече не е в състояние да се бори с инвазията на патогените поради нарушаване на имунния баланс, могат да възникнат инфекции на дихателните пътища. Ако не се лекуват, съществува риск от възникване на усложнения. Назалната кухина / фаринкса обикновено е началната точка на инфекцията. Това е мястото, където се развива обща настинка (ринофарингит), която се характеризира с болки в гърлото, хрема и отпадналост. Патогенното навлизане може да предизвика синузит, отит, тонзилит или остър бронхит.

  Освен това съществува известен риск от развитие на хронично заболяване като хроничен или повтарящ се бронхит. Затова е важно да се разбере, че дори и инфекции на дихателните пътища, които изглеждат безобидни на пръв поглед, трябва да бъдат лекувани.

  Ринофарингит -  настинка

  Най-честите инфекции на горните дихателни пътища са инфекции на носната лигавица (т.е. ринит или "хрема"), инфекции на гърлото (фарингит) и инфекции на ларинкса (ларингит). Първото място, на което патогените (обикновено вируси, но понякога и бактериите) се установяват, е зоната на носа. Получените симптоми практически са винаги еднакви: възпалено гърло, хрема и кашлица.

  Факторите, които провокират този тип настинка, включват суха и увредена лигавица през студените периоди, отслабена имунна система, стрес, умора и обикновено нездравословен начин на живот. Най-общо казано, тези видове инфекции са дразнещи и неприятни, но те са предимно безобидни: Пациентите страдат от общо усещане за заболяване, може да имат главоболие или болка в ставите, да са уморени и да се чувстват като цяло отпаднали. Често, в случай на инфекции в гърлото, те също могат да имат болки в гърлото и висока температура. Ясните признаци на обикновена настинка включват възпален нос и гърло.

  Обикновено настинката трае около 7-10 дни. През този период е важно да се даде на тялото достатъчно почивка. Лечебният процес може да бъде подкрепен чрез навлажняване на лигавицата, пиене на достатъчно количество течности или използване на инхалации и деконгестанти.

  Рискът от усложнения нараства без лечение или когато тялото не може да се лекува. От една страна, вирусите в дихателните пътища ще се размножават, заразяващи области, които са все още здрави и от друга, обикновена настинка може да проправи пътя за бактериални суперинфекции. Суперинфекцията е, когато вирусна инфекция изгражда основата за последваща бактериална инфекция поради отслабена имунна система.

  Обикновените настинки могат да доведат до:

  • синузит (възпаление на синусите)

  • отит (възпаление на средното ухо)

  • Тонзилит (възпаление на сливиците)

  • Остър бронхит (възпаление на бронхите)

  Лекарствата против грип, като болкоуспокояващи или назални спрейове, само облекчават симптомите за кратък период от време, но не лекуват заболяването или съкращават продължителността му.

  Синузит - възпаление на синусите

  Има четири отделни синусоидални зони, които заедно образуват параназалните синуси и всички са обект на инфекция в по-голяма или по-малка степен.

  При здрави индивиди системата на параназалните синуси е добре вентилирана и предлага достатъчно пространство за циркулация на въздуха. В случай на вирусна хрема, синусите също са засегнати в повечето случаи. При подуване на мукозните мембрани, дренажа на синусите се възпрепятства. Потокът от слуз се блокира, позволявайки на други патогени, като бактерии, да нахлуят и да се размножават. Типичните симптоми на синузит включват хрема, главоболие и лицева болка, които са по-силни, когато пациентът се наведе, усещане за слабост и в някои случаи треска.

  При лечение на синузит, целта е да се възстанови циркулацията на въздуха в параназалните проходи. В случай на остро възпаление, деконгестантите и носните спрейове могат да подпомогнат втечняването на секрета и оттичането му. Пиенето на по-големи количества течност (до три до четири литра вода или чай) също помага за втечняване на секрета.

  Въздухът изхвърлен, по време на кихане може да достигне скорост до 160 километра в час, което е еквивалент на 45 метра в секунда.

  Отит - възпаление на средното ухо

  Острите инфекции на средното ухо се причиняват от бактерии или вируси, заразяващи лигавиците в средното ухо. Тези видове инфекции са особено болезнени за пациентите, особено за децата.

  Вирусният отит обикновено се излекува без лечение. Въпреки това, винаги трябва да се консултира с лекар, в случай на болка в ушите или друга болка.

  За разлика от други инфекции на дихателните пътища, отитът е по-често причинен от бактерии, отколкото от вируси.

  Тонзилит - възпаление на сливиците

  Най-честите симптоми на тонзилит са възпалено гърло, общо усещане за слабост, болка при преглъщане и понякога треска.

  Повечето инфекции на фаринкса и сливиците се причиняват от обикновени вируси. Възпалението на сливиците е причинено от бактерии само в 15% от случаите, най-често стрептококови бактерии. В такива случаи антибиотичното лечение може да бъде достатъчно.

  Остър бронхит - възпаление на бронхиалните пътища

  Острият бронхит е причинен от възпаление на бронхиалните пътища. Това е една от най-честите диагнози в общата медицина. Остър бронхит се проявява най-често през пролетта и есента. Той засяга всички възрасти, въпреки че е най-чест при децата, възрастните и тези с нарушена имунна система.

  Вирусите причиняват 90% от всички случаи на остър бронхит. Първоначално вирусите причиняват обща настинка, която след това се премества от горните дихателни пътища в по-дълбоките и по-ниски области. Не е необичайно вирусната инфекция да бъде последвана от бактериален бронхит.

  Симптомите на остър бронхит обикновено започват три или четири дни след обикновена настинка.

  Симптомите могат да включват някои или всички от следните:

  • Кашлица, която е основният симптом на остър бронхит. Първоначално може да е суха ("непродуктивна") и след няколко дни може да доведе до "продуктивна кашлица" с втечняване на секрета.

  • Общо усещане за умора.

  • Усещане за стягане, изгаряне или дори тъпа болка в гръдния кош под гръдната кост. Това обикновено е по-изразено при дишане и кашляне.

  • Лека температура (висока температура може да означава пневмония).

  • Хрипове, особено по време на физически упражнения.

  • Дрезгав глас.

  Един от всеки три неадекватно лекувани случая на остър бронхит се развива в хроничен бронхит.

  Инфекции при деца

  Инфекциите на дихателните пътища са най-честата причина, поради която децата се приемат от лекар. Фактът, че малките деца получават някаква форма на настинка до 12 пъти годишно, а децата в училищна възраст вероятно 4 до 6 пъти годишно е съвсем нормално.

  Една от причините за по-висока честота сред децата е, че техните развиващи се имунни системи все още се учат как да се справят ефективно с вируси и бактерии. Освен това социалното им поведение с по-тесен физически контакт с другите дава на микроорганизмите повече възможности за разпространение.

  За съжаление, децата не само имат по-чести пристъпи на инфекции на дихателните пътища, но тези инфекции обикновено са и по-тежки, отколкото при възрастните. По-тесни бронхи, чувствителна лигавица и гъст секрет затрудняват и често са болезнени за малките деца при кашлица.Като цяло температурите на тялото на децата се увеличават само при настъпването на заболяването. Те се чувстват уморени и като цяло отпаднали.

  Въпреки това, в случай на висока температура (над 39 ° C), влошаване на кашлицата или увеличаване на гъстия секрет, трябва да се потърси консултация с лекар възможно най-скоро. В случай на висока температура, пиенето на много течности ще намали риска от дехидратация.

  Много е важно инфекциите на дихателните пътища да се приемат сериозно и да се лекуват възможно най-скоро. Има много добри причини за незабавното лечение на инфекцията: децата страдат повече от такива заболявания; има по-голяма вероятност те да развият хронична инфекция или усложнения; и те се нуждаят от грижи и внимание от родителите си, което включва отсъствие от училище и работа.

  Начини на действие

  Всички вирусни инфекции на дихателните пътища започват в носа и гърлото и практически винаги по същия начин: възпалено гърло, хрема, кашлица . Сравнително безобидни първоначални симптоми могат да се развият в заболявания като синузит или хроничен бронхит. Във всеки случай е важно да действаме своевременно срещу патогените.

  Хората обикновено предприемат следните действия:

  Изчакай и виж

  Нека тялото се излекува.

  Основният проблем при този тип (не) действие е, че той може да доведе до усложнения. Половината от пациентите все още кашлят след три седмици, ако не получават лечение. Съществува и риск от остри, тежки усложнения като пневмония. Това важи особено за децата, възрастните и тези с отслабена имунна система.

  Освен това, без лечение, вирусните инфекции на дихателните пътища вероятно ще станат хронични. Научните изследвания показват, че хроничен бронхит или дори астма може да се развие в рамките на три години при пациенти с нелекувана кашлица.

  Прием на антибиотици

  Терминът "антибиотик" произлиза от гръцки и означава "срещу живота".

  Това е може би е най-разпространената форма на лечение на ОРИ. Но те не съкращават хода на заболяването, като цяло не са ефективни изобщо, тъй като повечето инфекции на дихателните пътища се причиняват от вируси (90-95%) - а антибиотиците се противопоставят на бактериални инфекции, а не на вируси.

  Ненужните антибиотици често са отговорни за неприятни странични ефекти като диария, повръщане, стомашно-чревни проблеми и гъбични инфекции. Освен това броят на резистентните (т.е. по-нечувствителни към антибиотици) бактериални щамове се увеличава, тъй като употребата на антибиотици става все по-разпространена.

  Използване на антибиотици само при необходимост

  Центърът за контрол и превенция на заболяванията на американското правителство казва: "Приемането на антибиотици, когато вие или вашето дете има вирусна инфекция, може да причини повече вреда, отколкото полза. Всъщност при децата антибиотиците са най-честата причина за посещения на спешни отделения за нежелани лекарствени събития. Почивките, течностите и продуктите без рецепта може да са най-добрата алтернатива за лечение на вас или вашето дете. "

  Центърът съветва хората да разберат кога са подходящи антибиотиците - а именно, когато има бактериални инфекции. Като ги приемат за вирусни инфекции, като простуда, болки в гърлото, остър бронхит и много инфекции на синусите или ушите

  • Няма да лекуват инфекцията

  • Няма да спрат други хора да се разболяват

  • Няма да помогнат да се чувстват по-добре

  • Могат да причинят ненужни и вредни странични ефекти

  Европейският еквивалент, Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията, организира всяка година Европейски ден за осведомяване относно антибиотиците (EAAD), за да се занимае с проблемите, свързани с употребата на антибиотици.

  Безразборното използване на антибиотици по целия свят доведе до развитието и разпространението на резистентни бактерии и тази тенденция все още се увеличава.

  В редки случаи антибиотичната резистентност възниква спонтанно, без да има външно влияние. Но когато трябва да преживеят антибиотичната терапия, бактериите могат генетично да мутират с невероятна скорост и честота. И колкото повече антибиотици се използват, толкова по-бързо се развива бактериалната резистентност.

  Нарастваща резистентност в Европа

  През 2002 г. научно изследване подчерта връзката между честотата, с която се използват антибиотиците и броя на резистентните бактериални щамове в общата европейска популация. Това показва, че броят на предписаните антибиотици корелира позитивно с появата на бактериална резистентност.

  Резистентността като функция на консумацията на антибиотици

  Тази антибиотична резистентност означава, че в днешно време дори тривиални бактериални инфекции трябва да бъдат лекувани с "резервни антибиотици". Това също означава, че нарастващ брой бактериални щамове развиват резистентност към тези спешни медикаменти.

  Най-сериозната ситуация възниква, когато бактериален патоген се превърне в резистентен към всички налични антибиотици. Ако имунната система не може да се предпази от този вид патоген, може да се получи септичен шок с многоклетъчен отказ на органи и в крайна сметка смърт. Мултирезистентните бактерии вече причиняват около 50 000 смъртни случая годишно в Европа.

  Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) го формулира, както следва:

  "Резистентността към антибиотици е нарастваща грижа за общественото здраве в световен мащаб. Когато човек е заразен с антибиотик-резистентна бактерия, не само лечението на този пациент е по-трудно, но антибиотик-резистентната бактерия може да се разпространи и в други хора.

  Когато антибиотиците не работят, резултатът може да бъде:

  • по-дълги заболявания

  • по-сложни заболявания

  • повече посещения при лекаря

  • използването на по-силни и по-скъпи лекарства

  • повече смъртни случаи, причинени от бактериални инфекции

  Лечение на деца с антибиотици

  Резистентността към антибиотици е особено проблемна при лечението на деца. Тяхната незряла имунна система е претоварена и различни изследвания показват, че приемането на антибиотици може да доведе до всякакви усложнения, както директно под формата на гадене, главоболие и т.н., така и по-късно в живота.

  През 2003 г. едно американско проучване, включващо около 400 участници, показа, че децата, на които се предписват антибиотици през първите шест месеца от живота им, са 2,5 пъти по-склонни да страдат от астма. Също така те могат да имат алергии два пъти по-често до 7-годишна възраст.

  В Австралия 25-месечно проучване изследва близо 500 деца на възраст между 2 и 4 години, които са били лекувани с антибиотици средно 17,6 дни годишно. В сравнение с тези деца, които не са получили антибиотици през периода на проучването, групата, която получава антибиотици, е имала двоен брой резистентни бактериални (пневмококови) щамове, а 1% от тези деца са имали патогени, устойчиви на всички антибиотици. Учените изчисляват, че всеки ден на антибиотично лечение увеличава вероятността от развитие на бактериална резистентност с 4%.

  Придържайки се към тези факти, антибиотичните терапии трябва да се разглеждат само ако наистина са необходими.

  Няма точни цифри, но понякога лекарите предписват антибиотици само за да успокоят родителите, които искат "истинска" медицина.

  Прием на  антивирусни лекарства

  Антивирусните лекарства са неефективни срещу ОРИ, тъй като те се борят само срещу грип. Основните симптоми на "истинския грип" са:

  • Тежки болки в мускулите и ставите

  • Висока температура (температура между 38 ° и 41 ° C) и треперене

  • Бърза загуба на сила

  • Болезнена, суха, често тежка кашлица от самото начало.

  Ако антивирусните лекарства се използват ненужно срещу обикновените вируси, все повече вирусни щамове вероятно ще развият резистентност (понастоящем вече до 20%), а по време на опасни епидемии от грип тези важни лекарства са неефективни! Тези лекарства също имат странични ефекти.

  Прием на продукти за облекчаване на симптомите

  Много хора приемат лекарства без рецепта, като напр. носни спрейове,  таблетки за смучене, аналгетици и др., за да облекчат симптомите. Те обаче предоставят краткосрочно облекчение, но не повлияват причинителя на проблема.

  Някои от тези лекарства са известни, че причиняват нежелани реакции или дори да предизвикат зависимости.

  Допълнителни съвети, които помагат за възстановяване:

  • Намаляване на физическата активност.

  • Достатъчно сън.

  • Прием на много вода или билкови чайове.

  • Инхалации с етерични масла или солеви разтвори.

  • Прием на ефективна, не-антибиотична алтернатива

  Не-антибиотична алтернатива

  Тъй като антибиотичната резистентност се увеличава, все по-важно е да използваме алтернативи. Съществува естествена алтернатива, която е ефективна при справянето с причинителя на инфекцията, а именно стандартизиран екстракт извлечен от растението Pelargonium sidoides известен още като южноафрикански здравец. За най-добри резултати лечението трябва да започне колкото е възможно по-рано - в идеалния случай веднага след първите признаци на симптоми. Екстрактът има следните основни предимства:

  • значително ускорява лечебния процес

  • намалява тежестта на симптомите

  • е естествено безопасен и без странични ефекти


  Благодарение на растителния си произход Умкалор е много добре поносим и подходящ за цялото семейство, дори и за малки деца.