Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Паркинсон – болестта, с която може да се живее дълго и смислено 22.01.2018

  Паркинсон – болестта, с която може да се живее дълго и смислено

  Болестта на Паркинсон е едно от нещата, които карат хората да се страхуват от старостта. Тя се свързва с инвалидизиране, загуба на самостоятелност, деменция.

  Какво представлява болестта на Паркинсон

  Изразява се в невродегенеративни процеси, които унищожават нервни клетки в мозъка – по-точно допамичните неврони в субстанция нигра.Това води до намаляване на допамина и редица двигателни и недвигателни нарушения. 

  Тези процеси се развиват бавно и незабелязано. Компенсират се от мозъка и първите симптоми се появяват, едва когато болестта е много напреднала. При загуба на около 80% от допаминовите нервни окончания, нивата на допамин падат толкова много, че пораженията стават явни. Освен движенията, засегнато е настроението, когнитивните функции и съня.

  Когато първите симптоми се проявят, състоянието на болния е вече необратимо. Доброто лечение може само да забави развитието. Това обаче е достатъчно за да се запази удовлетворително качество на живот години наред.

  Симптоми  при болестта на Паркинсон

  Като най-типични се сочат треперенето, ригидност на мускулите, забавяне на движенията, влошаване на автоматизма, промяна на гласа, умора, тревожност, депресия, отслабване на концентрацията, вниманието, паметта, неспокоен сън, замайване и слабост, запек и т. н.

  Треперенето се забелязва най-напред при пръстите на ръцете, може дори само на едната – обикновено при покой. Постепенно движенията се забавят, болният започва да ходи със ситни стъпки, става неустойчив, трудно пази равновесие, прегърбва се. Мускулите са трудноподвижни, като вцепенени, а това допълнително сковава и ограничава движенията. Което се отразява дори на почерка – буквите се смаляват. 

  С времето се влошава автоматизмът на неволевите движения. Мимиките почти изчезват и лицето постепенно застива – като маска, а погледът е втренчен.

  Гласът става тих и дрезгав. Влошава се паметта, отслабват мисловните процеси. Твърде вероятно е болният да изпадне в депресия. Това се случва, защото болестта поразява нервната система.

  Главни рискови фактори

  На първо място е възрастта – над 60 години процентът на заболелите започва да се увеличава. Въпреки че има доста случаи при които болестта са развива под 40те, Паркинсон е заболяване на възрастните.

  Мъжете са по-податливи от жените.

  Наследствеността е много сериозна предпоставка. Ако имате в рода си страдащи от Паркинсон, потърсете лекар още при първи съмнения.

  Вредностите в околната среда – тежки метали, пестициди, токсини също носят сериозен риск. Смята се, че миньорите са много по-застрашени. Но също и учителите и лекарите, които работят при постоянен стрес.

  Лечение на Болестта на Паркинсон

  Поради дългото безсимптомно развитие и подобието на симптомите на тези, на множество други дегенеративни заболявания, тя се диагностицира трудно. 

  Лечението с антипаркинсонови медикаменти облекчава състоянието на болните и им позволява да живеят сравнително пълноценно. 

  Прилагат се вещества, които имитират действието на допамина или са негови прекурсори (от тях организма произвежда допамин). Много важно е да се използват възможностите на физиотерапията и лечебната гимнастика. Психотерапевт може да е полезен за туширане на психическите и познавателни проблеми.

  Въпреки всичко заболяването прогресира и в края на краищата заболелите престават да могат да се обслужват сами. Понякога обаче дотам се стига двадесетина и повече години след поставянето на диагнозата.


  Стремежът е да се разработват тестове, които могат да открият болестта още в ранните ѝ етапи, което ще позволи и по-доброто ѝ контролиране.