Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти против гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на BIODERMA серия ABCDerm
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на слънцезащита EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Първите симптоми при менопауза 08.04.2021

  Първите симптоми при менопауза

  Намаляването на яйчниковия запас в женските яйчници е знак за организма, че детеродната възраст отминава. Хормоналният баланс се променя. Наближава времето, в което месечният цикъл ще спре и ще настъпи менопаузата. Дори за дамите, при които промените настъпват без достатъчно ясно изявени симптоми, процесът е продължителен и не свършва от днес за утре. 

  Перименопауза – продължителност и симптоми 

  Преходът към менопаузата се нарича перименопауза. Тя започва около 45те, понякога около 40 – 42 годишна възраст. Все по-често обаче се случва и на жени под 40те. Перименопаузата трае средно от месеци до около 4 години, но може да е и много по-продължителна. 

  Под влиянието на намалялото производство от яйчниците на женски полови хормони (прогестини, естрогени) перименопаузата започва със симптоми, които – взети заедно – ясно сигнализират за настъпващите промени: 

  • Месечният цикъл става нередовен – той се удължава или съкращава. Кръвотечението става по-тежко или по-леко, понякога е само зацапване, а понякога напълно липсва; 

  • предменструалният синдром е по-тежък; 

  • гърдите са по-чувствителни, на моменти болезнени; 

  • либидото е занижено, вероятността за забременяване силно намалява, но все пак е възможно; 

  • започват да ви връхлитат горещи вълни с различна продължителност и честота, но има и жени, които изобщо не ги преживяват; 

  • сънят се влошава, настроението става лабилно; 

  • появява се сърцебиене и безпричинно главоболие; 

  • зачестяват уринарните инфекции; 

  • теглото нараства за сметка на обиколките на талията и ханша; 

  • вниманието, концентрацията и паметта отслабват; 

  • косата изтънява и може да се появи косопад и т.  н. 

  Когато тези симптоми се натрупват, трябва да сте наясно, че вече сте в преходния период и менопаузата наближава. Не е нужно да стискате зъби и да търпите. Изберете формула с растителни съставки с хормоноподобно действие, която ще ги облекчи. 

  Симптоми, по които ще познаете менопаузата 

  Менопаузата няма как да се предскаже с точност. Разбирате, че вече сте в нея, когато за последните 12 месеца не сте имали нито една менструация – нито дори само зацапване. Горещите вълни се запазват, придружени с нощно изпотяване, понякога се сменят от усещане за студ. Те често водят до безсъние. 

  Промените в настроението се съпровождат от повишена тревожност и раздразнителност, можете да изпаднете в депресивни състояния. 

  Кожата изтънява и става суха, също и косата. Настъпващите вагинална сухота и сухотата на влагалището могат да доведат до сърбеж и/или до болезнен секс. Зачестяват позивите за уриниране, също и инфекциите на пикочните пътища. Може да чувствате скованост и болезненост в ставите. Реална е заплахата за намалена плътност на костите и развитие на остеопороза. За подкрепа в този период е предназначен „Клименум“, който съдържа растителни естрогенни съединения. 

  С намаляването на женските полови хормони отслабва защитното им действие върху сърдечно-съдовата система. Нивата на холестерол се повишават, нараства опасността от болести на сърдечно-съдовата система. 

  Постменопаузата 

  Смята се, че тя продължава 6 до 8 години след менопаузата. Това е времето, в което работата на яйчниците напълно спира. За някои дами тя продължава да е време на затормозяващи симптоми – горещи вълни, лош сън, колебания в настроенията, тревожност и т. н. 

  Сведеното до минимум ниво на женските полови хормони влошава като цяло функциите на организма, повишават се рисковете от заболявания, от които сте били защитени десетилетия. 

  Можете ли да промените ситуацията 

  Менопаузата и всички промени свързани с нея са естествен процес в развитието на организма и няма как да се заобиколят. За сметка на това могат да бъдат облекчени много от симптомите, които силно влошават качеството на живот. Регулярното следене на състоянието ви от лекар ще открие навреме негативните за здравето ви процеси, което пък ще даде възможност те да бъдат забавени или предотвратени. 

  Менопаузата не е краят. След нея следват още десетилетия живот, който може да изживеете в добро здраве, спокойствие и радост. Грижете се добре за себе си! В критичните периоди добро решение е приемът на „Феминорм“