Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Почивката – достатъчна ли е една отпуска за цяла година 12.08.2017

  Почивката – достатъчна ли е една отпуска за цяла година

  Дори и няколко седмици да сте били във ваканция, лятната отпуска минава бързо. Колкото по-рано сте я взели, толкова по-малко имате усещане, че сте почивали. Това неизменно поставя въпроса – достатъчно ли е да се почива веднъж в годината? Кой е по-добрият вариант – да ползвате всички дни наведнъж или да ги вземате на части? 

  Кога човек си почива по-добре

  Освен ако нямате допълнителен резерв, едва ли е разумно да ползвате цялата си платена отпуска наведнъж. Въпросът дори не е, че може непредвидено да ви потрябват дни – за добро или за лошо. Въпросът е, че непрекъсната работа, стресът и натоварването през цялата година трудно могат да се компенсират с еднократна почивка, пък била тя и по-дълга.

  По-работоспособни и спокойни са хората, които почиват по няколко пъти в годината, макар и за по-кратко време. Установено е, че от 4 до 6 дни е напълно достатъчно човек да се отпусне, да се забавлява, да релаксира. Това е срокът, в който не се стига до изпитване на досада или угризения, че работата изостава, а вие лентяйствате; че харчите средства, които бихте могли да вложите в нещо по-разумно, до излишни пререкания и спорове с половинката. 

  Кратките почивки дават по-добри възможоности за балансиране на натрупаната умора и напрежение. 2-3 дни отпуск заедно с един уикенд или по-дълги празници стават за пътуване, за пълноценен отдих в планината или дори за хващане на тен край морето. Когато това се случва поне веднъж на няколко месеца, се избягва натрупването на свръхумора и не броите времето от лятна отпуска до лятна отпуска.

  Почивката има различни измерения

  Почивката не е само плажът край морския бряг и излежаването по цял ден. Почивате и се зареждате, когато се чувствате добре, свободни да правите каквото ви харесва, без усещане за принуда и без прекалена необходимост от съобразяване с правила, норми, обществено мнение или хора. Затова за вас няколко дни, посветени на хобито ви, могат да са точно толкова зареждащи и разтоварващи, колкото за друг – екзотичното пътуване или обикаляне по заведенията с шумна компания.

  Семейната почивка

  Това е може би най-сложният вариант. Необходимо е да се задоволят интересите, очакванията и стремежите  на неколцина. Винаги се налага някой да направи компромис и да преглътне в полза на останалите. 

  Грешка е да се вманиачавате в организацията й, да превръщате планирането й в досадни разговори и преговори, да избирате дестинациите по модност и престижност, а не според склонностите и предпочитанията на близките си, да заделяте за нея повече пари, отколкото реално можете да си позволите, ощетявайки други пера от семейния бюджет. 

  Когато положите твърде много усилия и формирате свръхочаквания, много лесно се стига до неудовлетвореност и разочарования. Това, което е трябвало да бъде отмора и зареждане за всички, се превръща в допълнителен стрес, при това скъпо платен.

  Излизайте от отпуската плавно 

  Става дума за това, че ако се приберете от продължителната си ваканция късно вечерта на последния ден и на другата сутрин веднага отидете на работа, адаптацията ви ще е максимално затруднена. Мнозина изпадат в така наречената следотпускарска депресия. 

  По-добре си оставете един преходен ден – приберете се в къщи, починете си от пътуването, оправете си багажа. Отделете половин-един час да си припомните докъде бяхте стигнали със задачите преди да излезете в отпуск, погледнете си бележника, мейла. Така ще си създадете добра нагласа за първия работен ден.