Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Подгответе се с продукти срещу хрема и запушен нос 21.11.2018

  Подгответе се с продукти срещу хрема и запушен нос

  Отново сме в сезона на хремата и запушения нос. Джобовете ви се пълнят с влажни кърпички, ноздрите се зачервяват и разраняват, сърбят очите и носът, гласът се променя, трудно поемате дъх. Знаете, че това не е болка за умиране, и все пак качеството ви на живот се влошава.

  Защо се появява хремата?

  Когато вие твърдите, че имате хрема, а лекарят ви твърди, че сте с ринит, да знаете, че говорите за едно и също. „Ринит“ е медицинското име на състоянието, което в ежедневието наричаме хрема.

  Лигавицата на носната кухина постоянно отделя секрет. Той поддържа влажността ѝ, освен това улавя носените от вдишвания въздух микроорганизми, прах и замърсители и ги изнася навън. Овлажнява и затопля самия въздух преди да попадне в белите дробове. В мукуса се отделят и ензими с бактерицидно действие за защита от инфекции.

  Изтичането от носа на обилен прозрачен секрет се нарича ринорея и бележи началото на борбата на имунната система с болестопричинителя. Секретът може да  стане по-гъст и постепенно да промени цвета си до жълтеникъв,което е показател за бактериална инфекция.

  В същото време възпалената лигавица се кръвонапълва и набъбва. Носът се запушва, дишането се затруднява.

  Състоянието ще отшуми, когато имунната система неутрализира вирусите или/и бактериите. Затова казват, че и с лекарства, и без тях хремата ще ви държи седмица – до десетина дни.

  Какво да предприемете?

  Обикновено при здрави хора хремата наистина минава сама. Ако обаче сте с разклатен имунитет и всеки път течащият запушен нос при вас е само прелюдия към сериозна инфекция, търсете спешно лекар.

  Хремата и запушеният нос са достатъчно мъчително състояние, дори и когато минават без усложнения. Ако си имате тайно бабино средство, което винаги ви помага, използвайте го. Ако не – аптеките предлагат ефективни средства за локално приложение, които ще ви донесат бързо и ефикасно облекчение.

  Какво е действието на продуктите срещу хрема и запушен нос?

  Те обичайно не унищожават патогените. Предназначени са да отбъбнат лигавицата и да отпушат носа, да облекчат отделянето на сгъстените жилави секрети. Такива са продуктите на базата на ксилометазолинов хидрохлорид (xylometazoline hydrochloride).

  „Олинт шпрей“ е с концентрация на ксилометазолина от 0,1%. Активната съставка свива кръвоносните съдове, отокът намалява, секретът изтича, вие дишате спокойно. По две впръсквания на 8 часа са достатъчни. Не го използвайте по-дълго от пет дни.

  „Ксилогел гел“ също е с концентрация на ксилометазолиновия хидрохлорид от 0,1%. Гелообразната му консистенция пречи на стичането към гърлото и задържа активното вещество по-дълго на нужното място. Ефективен е също за възстановяване на евстахиевата тръба при остро възпаление на средното ухо.Употребява се от три до пет дни.

  „Виброцил капки“ използва за намаляване на конгестията на носната лигавица фенилефрин, съчетан с диметинденов малеат (антихистамин). Ефектът ще усетите след няколко минути и ще трае дълго. Продуктът е подходящ при запушен нос и хрема, предизвикани от различни причинители – вируси, бактерии, алергени. Използва се при синузити и по преценка на лекаря – при подготовка за операции и след тях.Включва се и като съпровождаща терапия при отити.Не трябва да се употребява по-дълго от седем дни.

  Еуфорбиум“ е предпочитан от привържениците на хомеопатията. Формулата му включва съставки с добро симптоматично действие при хрема от всякакъв вид, хроничен синузит, озена (атрофичен ринит).

  „Грип стоп, спрей за нос“ разчита на ефикасността на лактоферина, за да потисне развитието на бактериите и да попречи на формирането на биофилм. Съчетанието на лактоферин с добре подбрани активни вещества съкращава продължителността на възпалителните процеси, намалява оплакванията при грип и настинка и подкрепя възстановяването на носната лигавица.

  Тази седмица ви предлагаме добра подборка на продукти за запушен нос и хрема с отстъпка до 50%. Разгледайте ги и подберете най-подходящите за вас! Ние ще ви консултираме при нужда.