Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Ползи и вреди от стероидните медикаменти 03.11.2017

  Ползи и вреди от стероидните медикаменти

  Когато чуете за стероиди, вероятно най-напред си представяте напомпани културисти, които гордо разхождат изкуствените си мускули по подиума. Но стероидите не са само това. Те са и животоспасяващи лекарства, които широко се използват в медицината. Истината е, че както и препаратите в спорта, те имат много странични реакции и не бива да си ги самоназначавате.

  Какво представляват стероидните медикаменти

  Стероидите са голяма група хормони и техните прекурсори, естествено произвеждани от организма. Най-познати от тях са тестостеронът, холестеролът и кортизолът. Стероидните медикаменти са продукти, разработени по образец на естествените хормони или техни производни.

  Една голяма група, наречени анаболни стероиди, наподобяват половите хормони и по-специално тестостерона. Използват се най-вече като стимулатори на мускулния растеж и силата в спорта. Много добро приложение намират в медицината за така наречените хормонозаместителни терапии – когато собственият синтез на полови хормони не достига и това предизвиква отклонения в развитието на организма.

  Друга група са кортикостероидите, създадени по образец на хормоните на надбъбречните жлези, които се включват в множество физиологични реакции. Участват в метаболизма на мазнини, белтъци и въглехидрати, отговорни са за поведението на имунната и нервната система и отговора на организма при стрес, влияят на възпалителните процеси. Точно те се използват широко в медицината по различни поводи. 

  Приложение на глюкокортикостероидните медикаменти

  Като противовъзпалителни

  Те са най-мощните противовъзпалителни средства, познати днес. Разработват се на основата на кортизола. Използват се за намаляване на болката и отока. Могат да се прилагат локално като кремове и мази при възпаления на кожата и лигавиците. С отличен ефект са при лечението на ставни заболявания, като понякога се инжектират директно във възпалените стави. Използват се за овладяване на всеки възпалителен процес в тялото.

  Някои от тях се използват при алергии и анафилактичен шок.

  Като имунопотискащи средства

  Свойството на кортикостероидите да потискат реакцията на имунната система е много ценно при лечение на автоимунните заболявания. 

  Прилагат се в онкологията, както и следоперативно при трансплантация на органи за предотвратяване на отхвърлянето им от организма.

  Стероидните лекарства от ново поколение имат много по-малко странични ефекти.

  Нежелани ефекти

  Приложението на кортикостреоидите може да доведе до хормонален дисбаланс, нарушения в обмяната, повишено кръвно налягане и кръвна захар, затлъстяване в областта на корема, увеличено очно налягане, остеопороза, заболявания на стомаха, психични нарушения, гърчове, световъртеж, главоболие и т. н.

  Свойството им да потискат имунитета може да е добро в определени ситуации, но оставя болния напълно беззащитен пред безобидни на пръв поглед инфекции и увеличава силно вероятността от усложнения. 

  Категорично противопоказни са стероидните медикаменти за бременните. Те преминават през плацентата и могат сериозно да увредят плода. Прилагат се наистина само при животозастрашаващи състояния.


  Поради сериозните нежелани ефекти стероидите обикновено не са първи избор за лечение. Освен това дозировката и продължителността на приема им зависи не само от заболяването, но и от общото здравословно състояние, съпътстващи болести, приемани лекарства и др. Това означава, че трябва да сте много стриктни при следване на лекарското предписание за използване на кортикостероидите и в никакъв случай да не си ги назначавате сами.