Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Помага ли арниката при ставни болки 14.10.2019

  Помага ли арниката при ставни болки

  Арниката е популярна съставка на хомеопатичните продукти срещу възпаления и болка. Но знаете ли какво всъщност представлява тя и какви други приложения има? 

  Arnica Montana – билка против болка и възпаления 

  Това е планинско цвете с ярки жълти цветове, напомнящи на маргаритки, и с приятен аромат, което цъфти и по нашите планини. Латинското ѝ наименование е Arnica Montana. Писмени сведения за употребата ѝ като болкоуспокояващо и потискащо възпаленията средство – включително при ставни заболявания – има от преди шест века. 

  Свойствата ѝ се дължат на богатия  химичен състав, сред който са вещества със сложни имена и още по-сложно действие. Някои от тях, като така наречения хеленалин, определят лековитите ѝ качества, но в същото време, погълнати, са силно токсични.

  Приложение на арниката 

  Арниката се използва при екземи, изгаряния и повърхностни рани. Известна е с успешното си локално приложение при болки в мускулите, при отоци, синини и кръвонасядания, навяхвания, изкълчвания и контузии, натъртвания, разтежения и различни травми. 

  Билката стимулира кръвообращението и действа добре при слаби капиляри и разширени вени, при сърдечно-съдови проблеми. Имало е периоди, в които екстракт от арника се е препоръчвал за пиене при стенокардия и други вътрешни заболявания, но практиката е преустановена поради токсичното му действие. 

  Arnica Montana е препоръчителна при проблеми с опорно-двигателния апарат – при артрит и ревматизъм, при ишиас и т. н. Облекчава ставни болки с възпалителен произход. Ако пациентът няма алергия към билката, при външно приложение на практика няма нежелани ефекти. Не бива да се третират с нея открити рани. 

  Арниката и ставните болки 

  Болките в ставите са едни от най-масовите хронични страдания. Те ограничават подвижността и влошават силно качеството на живот. Най-често се дължат на различните видове артритни заболявания. Обичайно облекчение се търси чрез прием на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибупрофен, аналгин, кетопрофен и др. Но приемани вътрешно за продължително време, те също носят своите рискове. 

  Мазилата за локална употреба от арника се препоръчват при леки артритни състояния. Полезните съставки проникват през кожата в болезнената област. Активират кръвообращението и усилват притока на кръв. При това не се наблюдават нежелани оплаквания.

  Изследвания за влиянието на арниката върху ставните заболявания 

  През 2002 г. изследователите Knuesel O., Weber M. и Suter A. правят проучване за действието на гел от арника върху умерен остеоартрит на коляното. Участвали 79 човека – мъже и жени. След 6 седмици е отчетено чувствително намаляване на сковаността и болката и подобряване на функцията на ставата. С изключение на една алергична реакция, третирането с гел от арника е прието добре от пациентите. 

  През 2007 година Widrig R., Suter A., Saller R. и Melzer J. правят рандомизирано двойно сляпо изследване за действието на ибупрофен и арника с 204 участника с доказан остеоартрит на междуфаланговите стави на ръцете. След 21 ден лечение, при лекуваните и с ибупрофен, и с арника се отчита еднакво подобряване на функциите  на ръцете и облекчаване на болката. За странични ефекти са споделили шестима от групата, лекувани с ибупрофен, и петима от групата, лекувани с билката. Изводът е, че арниката по нищо не отстъпва на нестероидното противовъзпалително средство. 

  Изследванията доказват, че при болки в ставите спокойно можете да се доверите на Arnica Montana. Още повече, когато тя е вложена в модерни средства, произведени според строгите изисквания на европейските стандарти като Reumadep cream – масажен крем на „Ербозета“, Сан Марино. В него действието на арниката е подкрепено от действието на билките ашваганда, джинджифил и смирна, розмарин и карамфил. Опитайте и забравете за болката!