Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Познавате ли детските заразни болести - 1 25.02.2018

  Познавате ли детските заразни болести - 1

  Когато се говори за детски заразни болести, обикновено се имат предвид шарките – заболявания, при които най-типичното е обривът. Те са характерни за деца от около две до около 10-14 годишна възраст. В повечето случаи преминават леко и без нежелани ефекти, но понякога се случват усложнения, нанасящи сериозни поражения и на други органи – включително мозък, сърце, бъбреци.

  Рубеола

  Тя е вирусно заразно заболяване. Протича сравнително леко. Инкубационният период е от две до три седмици. Първите прояви са температура до около 38° С, отпадналост и умора, главоболие и липса на апетит, кашлица, лека хрема и фарингит, възможен е конюнктивит. До 2-3 дни след тях се появява обривът, подуват се лимфните възли. Обривът започва зад ушите, тръгва по лицето и слиза надолу по цялото тяло. С избиването на обрива оплакванията намаляват и повечето симптоми затихват.

  Обривът изчезва до около 4 дни, след него се връщат в нормалните си размери  лимфните възли. С това настъпва и оздравяването. 

  Преболедувалите изграждат траен имунитет.

  Варицела

  Преди ваксинациите да ликвидират напълно едрата шарка (вариола), варицелата наричали дребна. Сега тя е с най-едър обрив. Дължи се на Varicella zoster virus. Много от преболедувалите от варицела страдат от време на време от херпес зостер, който се дължи на вируса, останал в тялото, и събуждащ се при отслабен имунитет. Тя е силно заразна. Разболяват се най-вече деца.

  Инкубационният период е от 10 до 21 дни. Болестта започва с температура около 39° С, дискомфорт и отпадналост, липса на апетит. Възможни са болки в корема, диария или повръщане. Неоспорим белег е обривът, който има характерно развитие. 

  Започва като червени петънца (колкото леща). След няколко часа те се вдигат леко над кожата. После се трансформират в мехурчета, пълни с течност, която с времето потъмнява. Мехурчетата се пукат и се формира коричка. Процесът трае около 6 дни средно. Обривът не излиза наведнъж, а на етапи през няколко дни и всеки нов тласък се съпровожда с повишаване на температурата.

  При варицелата обривът започва от меките части на тялото (корем, гърди, лице), обхваща окосмените части на главата и се разпространява навсякъде. Може да се появи и по лигавиците – включително върху тези на вътрешните органи. Оздравяването се очаква около 16тия ден от първите симптоми, но може да продължи и до един месец. В повечето случаи прогнозата е добра. Формира се доживотен имунитет.

  Морбили

  Дребната шарка също се причинява от вирус и се смята за типично детска инфекция, въпреки че в последните години има данни и за заболели възрастни. Много силно заразна е и първият контакт с вируса е достатъчен за да се развие болестта. За нея са характерни възпаление на лигавиците на горните дихателни пътища и интоксикация на организма. Тя причинява най-много усложнения при малките пациенти от всички шарки. Затова пък след преболедуване имунитетът е пожизнен.

  Инкубационният период трае от десетина дни до две седмици. Заболяването започва с подчертано възпаление на лигавиците, конюнктивит с обилно сълзене и парене, висока температура, кихане и хрема със силно течение от носа, суха, кънтяща кашлица, гърлобол. Характерни са още висока температура, отпадналост, нежелание за хранене, влошен общ тонус, при по-малките има диария. 

  Два-три дни след началото на симптомите по лигавицата на устната кухина се появяват надигнати петънца – червени с избеляване в горната си част. Те изчезват, когато около третия-четвъртия ден се появява обривът. Дребните мехурчета се забелязват най-напред зад ушите, после слизат надолу – до крайниците, без да засягат дланите и ходилата. Те има свойството да се сливат. Продължителността на обрива е около седмица. 

  Другата особеност на морбили е, че началните симптоми не изчезват с появата на обрива, а остават през цялото боледуване.

  Ваксина срещу рубеола и морбили е включена в имунизационния календар на Република България и се прилага на 13месечна възраст на детето и последваща реимунизация на 12 години.


  Във втората част на „Познавате ли детските заразни болести“ ще стане дума за скарлатината – единствената шарка с бактериален причинител, и за някои общи правила при лечението на шарките.