Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика AVENE
  Поръчай сега
 • 20% OТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Познавате ли махмурлука 10.12.2016

  Познавате ли махмурлука

  Едва ли има човек, на когото е нужно да се обяснява какво е махмурлукът. Дори и на тези, които не пият, им се е случвало да се грижат за близък, който се чувства зле след бурна вечер, полята обилно с алкохол.

  Какви са причините за махмурлука

  Алкохолът действа натоварващо на цялостната обмяна на веществата, нарушава функциите на всички органи и жизнени системи и довежда до отклонения, за някои от които са нужни до около 72 часа за връщане в норма.

  Прониквайки в мозъка, освен промените в поведението, характерни за процеса на опиянение, той потиска отделянето на вазопресин. Това е хормонът, който предотвратява прекомерната загуба на вода чрез обратно всмукване на вода  в бъбречните каналчета. Ниските му нива водят до прекомерно отделяне на урина, дехидратация, загуба на соли и нарушения във водно-солевия баланс.

  Дехидратацията се отразява на работата на мускулите, вътрешните органи и особено тежко се понася от мозъка. Промените в него се преживяват като силно главоболие.

  Черният дроб е претоварен и с приоритет се занимава с детоксикацията на вредните вещества, получени от разграждането на алкохола. Това се случва за сметка на регулярно протичащите процеси. Като резултат кръвната захар остава много ниска. Дефицитът на глюкоза допълнително усложнява състоянието на мозъка, с което се обясняват слабостта, умората, невъзможността за съсредоточаване и концентрация. 

  Колкото по-бавно се разгражда алкохолът в кръвта, толкова по-тежък е махмурлукът поради по-дългото му токсично действие. Повишава се интоксикацията от междинните продукти на разграждането му – ацеталдехид и ацетат. Интоксикирането засяга и  стомаха, което обяснява гаденето и мъчителните позиви за повръщане.

  Когато най-после алкохолът напълно напусне организма, започва възстановяването на нанесените щети и усиленият синтез на потисканите до момента вещества.  Така стремежът да се навакса с нивата на глутамин (важна аминокиселина) препятства фазата на дълбокия сън, а без нея множество възстановителни процеси просто не протичат.

  Ако в консумираните напитки има примеси като метанол и други вещества, пораженията са още по-тежки и махмурлукът е още по-болезнен.

  Какво още трябва да знаете за махмурлука

  Едва ли е нужно да се коментират симптомите – те са добре познати. По-важно е да знаете, че дори когато алкохолът е изхвърлен напълно от тялото ви и дрегерът вече би показал нулево съдържание, вашият психофизически капацитет не е напълно възстановен. Имайте го предвид, ако трябва да шофирате или да работите с машини.

  Ето и няколко много важни правила, които могат да облекчат преживяванията в деня след празничната вечер. 

     •   Не смесвайте различните алкохолни напитки – така ще облекчите последващата работа на организма и черния дроб по-специално. Не смесвайте както слабоалкохолни с високоалкохолни питиета, така и напитки с различен произход. Пийте или само направени от грозде – ракия, вино, или такива от зърно – бира, уиски. Внимавайте с количествата.

     •   Вземете мерки срещу дехидратацията – пийте вода! Пийте вода преди събитието, също и заедно с алкохола. Така ще минимизирате последствията от диуретичното му свойство. 

     •   Хапнете добре преди разпивката. Месо, нишестени храни, млечни, зеленчуци, мазнини ще забавят бързия достъп на алкохола до кръвта. 

     •   Зеленчуците и плодовете ще ви запасят със соли за момента, в който с повишеното отделяне на урината ще губите и соли. Можете профилактично да вземете мултивитамини с широк набор минерали.

  В никакъв случай не следвайте максимата „клин клин избива“, защото приемът на нова порция алкохол ще попречи на самоочистването на организма и ще удължи махмурлука.