Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Предиабет – винаги ли свършва с диабет 27.06.2018

  Предиабет – винаги ли свършва с диабет

  Диабетът е необратимо системно заболяване, което води след себе си множество нежелани последици – влошаване качеството на живот, инвалидизиране и преждевременна смърт. Въпреки че съвременната медицина позволява стриктен контрол върху развитието му и при известно усилие от страна на болните те могат да живеят в добро здраве, по-добре е изобщо да не се стига до него. 

  Какво означава предиабет

  Това е състояние, в което организмът вече има проблем с усвояването на кръвната захар, но все още е далече от диабета. Диагностициран навреме, предиабетът е напълно обратим, а заедно с това намалява и заплахата от диабет, заедно с всички опасни последици. 

  Определящи са два показателя – повишени нива на глюкозата в кръвта на гладно (по-високи от 6,1 mmol/l, но по-ниски от 7 mmol/l) и намален глюкозен толеранс (между 7,8 mmol/l и 11 mmol/l). А те самите са следствие на постепенно понижаване на чувствителността на инсулиновите рецептори в клетките (инсулинова резистентност). 

  Рискови фактори за развитието на предиабет

  Предиабетът е безсимптомен. Хората не се чувстват болни, нямат оплаквания. Затова в повечето случаи се открива случайно. Много рядко характерните за диабета силна жажда и често уриниране, трудно зарастване на рани, рязка промяна в теглото без видима причина, отпадналост, умора и грипоподобни симптоми се проявяват и при предиабета. 

  Затова пък са известни основните рискови фактори за него – същите, като при диабета. Ако те са валидни за вас, това е знак, че е необходимо да си правите редовно профилактични изследвания.

     •   Наследствеността играе много голяма роля и затова, когато в рода си имате диабетици, опасността за самите вас е сериозна.

     •   Ако вече сте преминали четиридесетте, вероятността нараства значително. 

     •   Жени, прекарали гестационен диабет, страдащи от поликистозни яйчници или родили едро бебе – над 4 кг.

     •   Наднормено тегло и затлъстяване – дори само този фактор повишава риска съществено. В съчетание с някои от предните три означава, че е добре да правите тестове на всеки 6 месеца.

     •   Обездвижване, неправилно хранене, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, стрес и т. н.

  За предиабет може да подсказват хипертонията, повишените триглицериди и ниските нива на добрия холестерол.

  Как се лекува предиабетът

  Хванат навреме, предиабетът няма нужда от медикаменти. Достатъчно е да въведете най-после в начина си на живот някои промени, за които толкова отдавана се каните: 

     •   Намалете теглото, ако килограмите ви са повече от нормата за ръста и възрастта.

     •   Променете менюто си, като сведете до минимум захарта и мазнините, високопреработените храни.

     •   Осигурете си по-висока физическа активност, която изисква повече енергия и по-добро усвояване на кръвната захар.

  Когато все пак това се окаже недостатъчно, след консултация с ендокринолог се назначават лекарства. Една част от антидиабетните повишават чувствителността на клетките към инсулин. Друга забавят разграждането на захарите (простите или бързите въглехидрати) и така съдейства за намаляване на нивата на кръвната захар.

  Ако при диагноза предиабет не обърнете никакво внимание, преминаването му в диабет във времето е сигурно. Стига се и до така наречения метаболитен синдром, който се характеризира с критично влошаване на всички жизнени показатели и непредсказуем изход. В същото време трите прости мерки, които правят предиабета обратим, се справят и с метаболитния синдром, подобряват общото ви здравословно състояние.