Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Причини за нощно събуждане 03.09.2020

  Причини за нощно събуждане

  Недоспиването не е добро нито за здравето ви, нито за самочувствието ви. Може би дори повече от трудното заспиване ви съсипва нощното събуждане. Какви са причините за него и можете ли да ги преодолеете? 

  Уриниране през нощта 

  Това е вероятно най-разпространената причина за нощното събуждане. Най-често се дължи на голямото количество течности, изпити преди сън. Пробвайте вечер да се ограничвате максимално и по възможност не пийте нищо около два часа преди лягане. Тук се включват и кафето, и алкохола, които имат диуретични свойства. Ако това не помогне, нощното уриниране би могло да е предизвикано от диуретични медикаменти или да е признак на диабет и други заболявания. Идете на лекар и проверете здравето си. 

  Тревоги и стрес

  Едва ли има човек на зряла възраст, който поне веднъж да не се е будил от тревога. Проблемът е, че тревожността и безсънието взаимно се усилват. Недоспиването засилва стреса, а кортизолът, адреналинът и норепинефринът, отделяни при стрес, държат ума и тялото будни и напрегнати. Ако не сте в състояние да се справите сами, може би ще ви е от полза когнитивно-поведенческата терапия. Тя ще ви даде умения да управлявате психичното си състояние и психичното си здраве. Попитайте лекаря си за хранителни и билкови добавки като седорелакс или алора

  Неподходящи условия за сън 

  Нощното събуждане може да е предизвикано от 

  • висока температура в стаята; 

  • отчетлив шум; 

  • силна или променлива светлина и т. н. 

  Ако шумът и осветеността не зависят от вас, осигурете си тапи за ушите и маска за очите. За да охладите спалнята и леглото си можете да използвате от климатик и вентилатор, през студен душ преди лягане до чаршафи, престояли за кратко във фризера или хладилника. 

  Твърде много електронни устройства 

  Екраните им излъчват светлина в синия спектър, а тя сигнализира на мозъка, че е време за будност и активност (характерна е за сутрешното и дневното слънчево греене). Синята светлина потиска секрецията на мелатонин, а това пропъжда съня и влошава качеството му. 

  Затова, когато не можете да изгасите телевизора, лаптопа и телефона си два часа преди лягане, то го направете поне за половин час. От казаното е ясно, че ако след нощно събуждане се опитвате да се приспите с телефона, по-скоро постигате обратното. 

  Ненавременно хранене 

  Сред причините за нощно събуждане са късното хранене и преяждането. По това време метаболизмът се забавя. Храната остава дълго в стомаха и ви тежи. В легнало положение е възможно съдържимо от стомаха да се върне по хранопровода и да предизвика киселини. Те ви събуждат и ви е трудно да заспите отново. 

  Да не говорим, че има хора които си създават навик да похапват по нещо през нощта при ставане по друг повод. Много скоро те започват да се будят, за да ядат. 

  Прекалено ранното хранене при мнозина води до нощно събуждане поради спаднало ниво на кръвната захар. Една лъжичка суров пчелен мед преди лягане ще реши този проблем. 

  Цигарите 

  Дори и да ви се струва, че цигарата преди лягане ви успокоява, никотинът е стимулант и действа разстройващо на циркадните ритми (ден-нощ). Спадането на никотина в кръвта през нощта за редовните пушачи определено е сред причините за нощно събуждане. 

  Хормонални проблеми 

  Една от типичните причини за нощно събуждане при дамите са хормоналните колебания в перименопаузата. Дисфункции на щитовидната жлеза също са вероятна причина за прекъсване на съня. 

  Сънна апнея 

  Многократното спиране на дишането през нощта ви събужда. Понякога дори не разбирате за това, но сънят ви е неспокоен, а през деня сте уморени. Не подценявайте апнеята, тя може да е смъртоносна. Вече има лесни начини за преодоляване на проблема – консултирайте се със специалисти. 

  Нощното събуждане е форма на безсъние. То може да бъде причинено още от сънуване на ужаси, лекарства, синдром на неспокойните крака, някои заболявания. Каквато и да е причината, ако безсънието не отмине скоро, имате нужда от медицинска помощ.