Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и сърдечносъдова система
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти LecoVITA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Разреждане на кръвта – видове лекарства и действието им 05.05.2021

  Разреждане на кръвта – видове лекарства и действието им

  Когато говорим за разреждане на кръвта, мнозина си представят, че едва ли не тя става видимо по-рядка. Разбира се, това съвсем не е така.

  Какво представляват лекарствата за разреждане на кръвта

  Формулите не разреждат кръвта ви в буквалния смисъл, но повлияват свойството ѝ да се съсирва и не позволяват съществуващите съсиреци да нарастват. В някои случаи те трябва да се приемат цял живот, в други – за определено време. Според това, как пазят от тромби, медикаментите за разреждане се делят на:

  Антикоагуланти

  Те потискат действието на специфични протеини, наричани фактори на съсирването, и по този начин пречат на образуването на кръвни съсиреци. Едни от най-познатите антикоагуланти са варфаринът и хепаринът.

  Антитромбоцити

  Тази група продукти пречат на слепването на тромбоцитите – най-малките оформени кръвни  елементи – и така затрудняват образуването на тромби (съсиреци). Популярен антитромбоцитен медикамент е аспиринът.

  Задължително е при  прием на антикоагуланти (особено варфарин) да се правят тестове, които показват времето за съсирване. Според резултатите се коригира и дозировката.

  Кога се приемат антикоагуланти и антитромбоцити

  Те са препоръчителни при състояния, свързани с образуване на съсиреци, всеки от които е с огромен риск да достигне сърцето, белите дробове и мозъка, където да причини сериозни увреждания – инфаркти, инсулти, запушвания. В състояние са да намалят риска от инсулт до 50-60%. Изписват се при:

  • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове (минали образувания на тромби);
  • сърдечно мъждене (ненормален сърдечен ритъм);
  • минали инфаркти и инсулти;
  • вродени сърдечни дефекти;
  • поставяне на стентове и клапно протезиране;
  • хирургични операции с повишена вероятност за образуване на тромби и т. н.

  Странични ефекти при приемане на препарати за разреждане

  Те обикновено са свързани с дозирането на лекарството или на взаимодействието му с други лекарства, хранителни добавки, дори храни. Основните проблеми са два – повишена вероятност от тромби при ниска дозировка или взаимодействие с лекарства, потискащи действието му, и кървене поради превишена доза и усилващо действие на лекарства и храни.

  А ако кървенето е във вътрешността на тялото, то трудно може да се забележи, докато не стане късно. Някои признаци, по които можете да го разпознаете, са:

  • поява на синини по тялото;
  • тъмни изпражнения или кръв в тях;
  • повръщане на кръв;
  • кървене от носа;
  • кървене от венците;
  • необичайно главоболие, по-тежко от обикновено.

  При който и да е от тези симптоми, обърнете се спешно към лекаря си.

  Хранене и прием на лекарства и добавки при лечение с лекарства повлияващи кръвосъсирването

  Действието на лекарствата за разреждане на кръвта се повлиява от приеманата храна, от алкохол, от други медикаменти, от хранителни добавки и билкови чайове и отвари. При това влиянието е както по посока на засилване на ефективността им и риск от кървене, така и по посока на намаляването ѝ и повишаване на заплахата от тромби, което пък изисква своевременна корекция на дозата.

  Примерно – витамин К силно намалява ефекта на варфарина. Той се среща в сериозни количества в листните и зелените зеленчуци – броколи, спанак, маруля, лещата, соята, рибата и черния дроб, в някои от растителните масла.

  Най-широко използваните болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен пък усилват действието им и могат да доведат до кървене. По същия начин действа и алкохолът.

  Затова приемате ли антикоагуланти, консултирайте с лекаря диетата си, както и му съобщавайте за всяко лекарство и хранителна добавка, които приемате или се налага да приемате.

  Когато дозирането на лекарството ви е добре направено и е отчетен приемът на всеки друг медикамент, може да има малко по-дълго кървене от обичайното – примерно при порязване, но не и опасно. Вероятно ще е по-лесно да ви остават синини при удар в твърд предмет. Но рискът от инсулт или инфаркт е много по-сериозен и оправдава приема на разредителите на кръвта. Приемайте ги редовно както са ви назначени!