Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Ролята на витамин D за имунитета 11.04.2020

  Ролята на витамин D за имунитета

  Излишно е да коментираме необходимостта от надеждна имунна система – особено в условията на световна коронавирус пандемия. По-скоро е необходимо да коментираме начините, по които можем да я подкрепим и стабилизираме. 

  За да сме напълно коректни – няма данни, че приемът на което и да е вещество може да ви предпази от върлуващия вирус. Но пък е напълно вярно, че добрият имунитет поддържа защитните и съпротивителни сили на организма в кондиция, помага за по-бързото преболедуване и възстановяване при различните типове инфекции. Един от факторите за отслабнал имунитет в началото на пролетта е недостигът на витамин  D.

  Дефицитът на витамин D и имунната система

  При всички възрасти недоимъкът на витамин D, освен с влошено здраве на костите и нарушено усвояване на калций и други основни минерали, се свързва с дисбаланс на имунната система. Дефицитът му води до:

  Повишен риск от автоимунни заболявания – множествена склероза, захарен диабет (тип 1), ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата, системен лупус, както и риск от по-бързото им развитие; 
  Нарушена регулация на вродения и адаптивен имунен отговор.
  Засилена чувствителност към инфекции – изследванията установяват пряка връзка между ниските нива на витамин D и повишената заболеваемост от инфекциозни болести с по-голяма тежест; 
  Тежко провъзпалително състояние на заразените. 

  Въпреки че начинът на образуване на витамин D изглежда лесен и прост – излагане на слънчева светлина, витаминът е дефицитен за около три четвърти от българите – особено в края на зимния сезон и началото на пролетта. 

  „Ампкеър джуниър“, 150 мл – навременна грижа за имунитета 

  Ползите, които носи „Ампкеър джуниър“ са: 

  Модулиране и стабилизиране на имунитета; 
  Потискане на възпаленията; 
  Усилване на вродения имунен отговор; 
  Ускоряване на оздравяването при инфекциозни заболявания (и стоматологични), облекчаване на астматичните пристъпи, намаляване на вероятността за рецидиви.

  Създаден да укрепва и балансира имунната система, „Ампкеър джуниър“ включва глюкоманан, соев протеин, фрукто-олигозахариди (FOS), галакто-олигозахариди (GOS) и витамин D. Действието на съставките е насочено както директно към модулирането на имунната система (соев протеин и витамин D), така и към укрепване на полезните бактериални щамове в червата (глюкоманан,  FOS и  GOS). А точно пробиотичните колонии имат определяща роля за здравето и балансираността на имунната система. 

  Витамин D 

  Витамин D, независимо дали става дума за младежки или за възрастен организъм, е по-познат с ролята си в калциевата и костната хомеостаза. Вече е несъмнена и важната му функция в модулирането на вродения и адаптивен имунен отговор. При изследванията се отбелязва значението му за намаляване на автоимунната активност и приноса му към балансираността на имунната система. 

  Фрукто-олигозахаридите (FOS) и галакто-олигозахаридите (GOS) 

  Освен с пребиотичните си функции и опосредстваното влияние върху имунитета, фрукто-олигозахаридите (FOS) и галакто-олигозахаридите (GOS) са познати със свойствата си да стимулират защитните сили на тялото, да потискат нарастването на вредните бактерии, да улесняват усвояването на важните хранителни вещества, както и да активират производството на някои витамини. 

  Ampcare Junior е модерен продукт, насочен към стабилизиране и укрепване на имунната система на деца над 3 години, но е препоръчителен и за възрастни с намален имунитет. Поръчайте и следвайте посочената доза за възрастни в листовката.