Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Ставни и мускулни болки 30.12.2020

  Ставни и мускулни болки

  Мускулите здраво се захващат за костите близо до самите стави. Като се сгъват и разгъват, те ги задвижват и така привеждат в движение цялото тяло. Докато сложно организираната опорно-двигателна система ни осигурява комфортно движение без затруднение и скованост, я приемаме за даденост. Но един ден се появят ставните и мускулни болки и разбираме, че и тя, като цялото ни тяло, има нужда от постоянни грижи.

  Кой и защо страда от ставни и мускулни болки

  От болезнени стави и мускули страдат всички. Болезнеността може да е предизвикана от травми и злополуки, от пренатоварване и дегенеративни процеси, настъпващи с годините, от различни възпалителни заболявания и автоимунни болести.

  За младите са по-характерни травмите, нараняванията и преумората – примерно – като следствие на претрениране. За по-възрастните – костно-ставните дегенеративни заболявания – артроза, артрит и др. Застрашени са и хората, които поради професията или избрания спорт повтарят постоянно едни и същи движения – шивачи и машинописки, тенисисти и други.

  Ставни болки

  Те могат да се появят във всяка една част на тялото – от малките стави на ръцете до големите – колянната, тазобедрената, раменната. Понякога са леки и се усещат като дразнене, друг път са силни и ограничават обема на движението. Продължат ли повече от няколко седмици, означава, че са станали хронични.

  Мускулни болки

  Те може да са следствие от инфекциозни заболявания и възпаления, от лошо кръвоснабдяване, метаболитни неблагополучия като електролитен дисбаланс, но и от стрес. Може би сте усещали врата и раменете си схванати, сякаш втвърдени, при продължително напрежение и стрес.

  Как да облекчите мускулните и ставни болки

  Когато мускулите болят, защото са били натоварени повече от обичайното, болезнеността отминава за 2-3 дни. Едва ли има човек, който да не е преживявал мускулна треска.

  Когато обаче в мускулите и ставите възникнат възпаления, те не преминават нито бързо, нито лесно. Обичайно при леки ставни и мускулни болки се използват болкоуспокояващите свойства на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), които се продават без рецепта. Въпросът е, че те съвсем не са безобидни и при прием на по-големи дози или за по-продължително време могат да доведат до сериозни последици – примерно – кървене в стомашно-чревния тракт. Затова следвайте предписанията на лекаря си или указанията на производителя в листовката. Много добре действат масажните гелове и кремове за локално приложение. Полезни са билковите продукти.

  При необходимост лекарят ви може да изпише и други медикаменти, които ще се прилагат под негов контрол.

  Това, което самите вие можете да направите, е да не спирате да се движите. Разбираемо е при болка да искате да легнете и да не помръдвате. Обездвижването за кратко дори може да ви донесе някакво успокоение. Но е по-добре да изпълнявате подходящи за състоянието ви упражнения и да не спирате да се движите. Ставните хрущяли са лошо кръвоснабдени и се хранят от така наречената синовиална течност, която пък се отделя единствено при движение. Мускулите, щом не се използват, атрофират, и допълнително усложняват ситуацията.

  Специализирани добавки за мускулни и ставни болки

  Те доставят на организма веществата, които изграждат и възстановяват хрущялите, съединителната тъкан и се отразяват добре на мускулите. Така пряко или опосредствано подобряват състоянието на ставите и мускулатурата.

  Става дума за: 

  · витамин С и други антиоксиданти;

  · витамин D и магнезий при мускулни крампи;

  · колаген и хиалуронова киселина;

  · хондроитин сулфат и глюкозамин;

  · метилсулфонилметан (МСМ);

  · омега 3, S-аденозил-L-метионинът (SAMe) и т. н.

  При ставни и мускулни болки, потърсете препоръките на лекаря или фармацевта си и изпробвайте действието на най-подходящите за вас хранителни добавки.