Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Стомашни проблеми и разстройства през лятото 19.08.2015

  Стомашни проблеми и разстройства през лятото

  Когато ви боли стомах, едва ли ви успокоява фактът, че почти няма човек, който да не го е преживял.

  Какво представляват стомашните проблеми
  Това са временни нарушения във функционирането и състоянието на различни органи, включващи се в стомашно-чревния тракт и храносмилателната система. Те могат да имат спорадичен характер, да са предвестник на по-сериозни заболявания или пък техен симптом. Затова е задължително, ако тези проблеми не отшумят за няколко дни, да се потърси лекарска помощ за изясняването и лечението им.

  Констипация
  Ако дефекирате по-малко от три пъти седмично, при това трудно, с втвърдени изпражнения, имате запек. Освен дискомфорта при самото изхождане, често се стига до фисури и хемороиди, втвърден корем, признаци на токсикация.
  Причините са различни – от наследственост и обездвижване, през дехидратиране и храна, бедна на баластни вещества и фибри, до сериозни заболявания или прием на лекарства.
  Когато запекът не е свързан с друго функционално или физиологично увреждане, можете да си помогнете с подходящи свещички.
  Включете в менюто си повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, пийте достатъчно вода и избягвайте обездвижването.

  Разстройство
  Обратно на запека, изхожданията са по-чести от три пъти на ден, воднисти, може да са със слуз или кръв, миришат лошо.
  Понякога то се придружава от повръщане.
  Причините варират от развалена или заразена храна до инфектиране с вируси, бактерии и паразити. Случва се често при пътуване, при рязка смяна на условията и ритъма на живот. В този смисъл лятото е особено благоприятно време за стомашното разстройство – особено на места, където се събират много хора.
  Главната опасност е обезводняването. Затова е нужно бързо пресичане на диарията, връщане на организма към нормално състояние и търсене на медицинска помощ.
  В такъв момент щадящата храна е особено важна – оризова вода и варен бял ориз, печени ябълки, печени картофи, препечен хляб с малко сол. Задължително е избягването на трудносмилаеми, мазни и дразнещи храни.
  Добре е между 10 и 15 дни преди пътуването да приемате добавка с пробиотици и да държите под ръка активен въглен.

  Киселини
  Това е друг стомашен проблем с масово проявление. Когато стомашният сок се връща към хранопровода, се получава характерно парене, преживявано понякога като болка малко по-високо от стомаха и неприятен кисело-горчив вкус в устата. При хронифициране могат да доведат и до язва.
  Понякога  стомашните киселини са симптом на лошо храносмилане, гастрит или други заболявания. Най-често обаче са последица на лоша култура на хранене. Ядене на крак и набързо, консумиране на сандвичи, вместо на прясно приготвена храна, пържено, пикантно, мазно, газирани напитки и т. н. рано или късно ще доведат до киселинен рефлукс.
  Можете да ги избегнете, ако се храните редовно, без преяждане, сдъвквате залците много добре, приемате прясно приготвена, качествена храна. Когато все пак паренето се появи, вземете бързо облекчаваща таблетка.

  Чести стомашни проблеми
  Газове, гастрити, колити, възпалителни заболявания, раздразнени черва, язви, панкреатити и т. н. са само част от страданията на стомашно-чревния тракт, които могат да ви застигнат.
  Те не са неизбежни и могат да бъдат избегнати или смекчени с подходяща диета и начин на живот, умерени физически натоварвания, вземане на бързи мерки още при първите прояви и редовни профилактични прегледи.
  Много добре повлияват повечето стомашни проблеми чайове и настойки от лесно достъпни билки и подправки като джинджифил, мента, лайка, джоджен.