Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при гъбички на краката и ноктите
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Трихомониазата и последиците за здравето ви 22.08.2017

  Трихомониазата и последиците за здравето ви

  Проблемът при венерическите заболявания е, че не само причиняват дискомфорт в гениталната област и неприятни преживявания. Нелекуваните инфекции водят до усложнения в отделителната и половата система и са една от причините за стерилитет. Сред най-масовите венерически болести е трихомоназата (трихомониаза). Тя засяга и двата пола.

  Причинителят на трихомониазата и вредата от него

  Трихомоназата (трихомониаза) е инфекциозно заболяване, предавано по полов път. Причинява се от микроорганизъм – протозой – наречен Trichomonas vaginalis. Както подсказва името му, той обитава уретрата и влагалището и живее много кратко извън урогениталния тракт. Има характерна форма, която леко наподобява круша. Подвижен е – придвижва се с камшичета.  

  Фагоцитира (поглъща) бактерии и бели кръвни телца. Затова заразяването с него често е съпроводено със стафилококови и стрептококови бактериални инфекции и трипер. Благоприятната среда за размножаването му е киселата – с рН между 5,9 и 6,5. 

  Бурното размножаване на Trichomonas vaginalis намалява колониите на лактобацилите в женското влагалище, понижава киселинността му и стимулира допълнително бактериалните инфекции. Освен това, като следствие от дейността му, по лигавиците се отварят язвички, които улесняват проникването на вируси  и други болестотворни микроорганизми.

  Заразяване с Trichomonas vaginalis

  Случва се изключително по полов път, поради неустойчивостта на паразита извън организма. Боледуват най-често полово активните дами между 16 и 50 години. В много редки случаи жените е възможно да се заразят по битов път, при използване на общи кърпи, вани, вагинални душове – това обяснява откриването на трихомониаза и при малки момиченца.

  При жената рисков фактор, улесняващ инфектирането, е повишаване нивото на естрогените – ежемесечно, при допълнително приемане на хормони или при бременност. Отслабването на характерната влагалищна микрофлора и повишаването на нормалното рН е също предпоставка, улесняваща заразяването с трихомонас вагиналис.

  Важното е да се знае, че прекараното заболяване не дава имунитет на организма и е възможно да се заразите отново.

  Симптоми при трихомониаза

  Инкубационният период на трихомоназата е от няколко дни до един месец, но най-често се проявява около десетия ден. При жените характерни са оплаквания от сърбеж, парене, болка. Възпалени са влагалището и вулвата. Най-типично е течението – пенесто, жълтеникаво или зеленикаво, с неприятна миризма. 

  При мъжете силно, подобно на гной, течение от уретрата се появява рядко. Обикновено симптомите се ограничават в сутрешна капка секрет и лек сърбеж, понякога и парене при уриниране. При почти една четвърт до една трета от господата не се наблюдават никакви симптоми, което ги прави активни разпространители на инфекцията.

  Последици от трихомониазата

  Когато заболяването протича безсимптомно, за него се разбира при случаен преглед или при настъпили усложнения – възпаления и увреждания на маточната шийка и маточните тръби и последващо трудно забременяване или безплодие, възпаление на други жлези, намиращи се в урогениталния тракт. Особено опасно е заразяването с трихомонас за бременните. То може да е причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

  При мъжете опасността е от възпаление на простата  и други жлези и последващо влошаване на оплодителните възможности.

  Профилактика и лечение

  Лечението е с лекарствени средства от групата на антипротозойните.Те са ензимни инхибитори и повишават плазмените концентрации на някои медикаменти. Задължително трябва да споделите с лекаря си, ако приемате други лекарства. Важно е да се знае, че употребата на алкохол по време на лечението е забранена. При дамите терапията  включва допълнително и вагинални глобули.

  Профилактиката се свежда до избягване на случайните полови контакти и използването на презервативи. Спазването на елментарни хигиенни правила е важно. Използвайте за ежедневната си хигиена продукти, които запазват нормалната киселинност на влагалището.

  При първите обезпокоителни признаци потърсете лекарска консултация. В повечето случаи опитните лекари определят инфекцията още при прегледа. Trichomonas vaginalis лесно се разпознава под микроскоп. Правят се и допълнителни тестове.

  Заразата е лечима, като задължително след лечението се правят едно-две контролни изследвания. Ефективно е само лечението, при което двойката се лекува едновременно.