Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Устна хигиена и афти 04.02.2019

  Устна хигиена и афти

  Блестящата усмивка е един от стандартите за добра визия. Има много начини, чрез които можете да я постигнете – от избелване на зъбите до скъпи протези. Но най-добре е да се грижите за зъбите си така, че да ги опазите естествено бели и здрави, защото тяхното здраве е залог за качествено храносмилане, за пълноценно хранене и за общото ви здраве.

  Почиствайте зъбите си грижливо

  Възможно е всеки ден по два пъти да четкате зъбите си, а те да не изглеждат добре и да боледуват. Въпросът опира до това, не дали ги миете, а как ги миете и с какво ги миете, защото задачата ви не е просто да премахнете остатъците от храна, които усещате между зъбите си, а да почистите фините налепи, в които се развиват вредните бактерии. Налепите обикновено са невидими, но точно те са  плаката, която се минерализира, превръща се в зъбен камък и се събира в основата на зъбите, като предизвиква отлепяне на венеца и формиране на гнойни „джобове“ в него.

  Следва възпаление на венците, които стават неестествено тъмнорозови и лъскави, кървене, неприятен дъх. Това е признак на гингивит, който лесно преминава в пародонтит. Пародонтитът причинява отдръпване на венците и оголване на зъбите, стопяване на връзката между костта и зъба. Това се случва дори на хора, които нямат нито една пломба в устата си.

  Използвайте качествени продукти за зъби

  Четкането не отстранява плаката. За нея се грижи пастата за зъби. Когато е добра, тя почиства плаката, стяга венците и премахва кървенето, минимизира инфекциите, потиска развитието на бактериите и реминерализира емайла, като пречи на развитието на кариесите. „Лакалут“ е една от първите пасти за зъби в света. На повече от 90 години е и до голяма степен задава стандартите в бранша. Сред базовите ѝ активни съставки са хлорхексидин, органични и неорганични флуориди, алуминиев лактат, бизаболол, алантоин, фини абразиви, растителни масла и извлеци от билки, добавки, които разнообразяват функциите ѝ.

  Марката „Лакалут“ предлага също вода за уста, четки за зъби и интердентални четки за зъби за фино почистване на междузъбните пространства.

  Афтите са мъчителни като болен зъб

  Афтите са малки бели лезии с ясно очертани зачервени ръбове. Срещат се по устните и по цялата лигавица на устната кухина. Могат да са единични, или буквално да покриват цялата лигавица. Във втория случай се говори за афтозен стоматит. От тях най-често страдат децата и жените. Причините са много различни – от замърсяване и занемарена хигиена, през стрес, до хранителни дефицити и сериозни заболявания.

  Те могат да предизвикват болка и сърбеж. Когато са много, дискомфортът е сериозен и болният изпитва затруднения при хранене и пиене, дори при говорене.

  „АфтиБлок“ на Naturprodukt

  Това са два продукта – гел и спрей, разработени специално за облекчаване на афти, млечница (кандидоза), ранички, травми от лошо пасващи протези, шини и т. н. Те формират предпазен слой върху лигавицата на устната кухина, който пази от допълнителни раздразнения, действа болкоуспокояващо и активира възстановяването. Пантенолът във формулата намалява възпалението и ускорява възстановяването на лигавицата. Бензалкониевият хлорид има антисептично действие. Глицеритиновата киселина, извлечена от Glycyrrhiza glabra, усилва противовъзпалителния ефект на продуктите и подпомага собствените защитни механизми на лигавицата.

  АфтиБлок гел“ и АфтиБлок спрей“ са подходящи за деца и възрастни.