Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Видове лекарства за контрол на кръвното налягане 05.08.2015

  Видове лекарства за контрол на кръвното налягане

  Масовостта на хипертонията е предпоставка за многообразието от медикаменти на пазара.

  Основна класификация

  Хубавото е, че пазарното изобилие от препарати се класифицира в няколко основни групи:

  •   АСЕ-инхибитори – свалят кръвното налягане, като понижават съпротивлението на периферните съдове. В същото време пазят органите, защитават от исхемична болест и осигуряват по-голяма физическа издръжливост.
  •   ARB – ангиотензин ІІ антагонисти (ангиотензин-рецепторни блокери). Това са нови препарати, открити преди около десетина години. Освен, че контролират кръвното налягане, добре повлияват хроничната сърдечна недостатъчност и нефропатията – включително диабетната.
  •   ССВ – калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали) – очертават се ясно три подгрупи, използвани в различни ситуации. Базират действието си на затрудняване достъпа на калций в клетките през клетъчните мембрани. Особено добри при лечение на хипертония, съпроводена с исхемична болест.,  
  •   Бета-блокери – вещества, обединени от свойството си да блокират бета-адренергичните рецептори. Въпреки оживените спорове около тях, те са предпочитани при аритмии, стенокардии и за превенция на миокардния инфаркт.
  •   Периферни алфа блокери – обикновено не се използват самостойно, а в съчетание с други антихипертензивни продукти. Прилагат се с успех при хипертонични кризи и при бременни.
  •   Диуретици – средства, предназначени да изведат от организма колкото може повече натриеви йони и вода. Намалявайки общия обем течности в тялото, те намаляват обема на кръвта и от там – понижават кръвното налягане.

  Как лекарят ще избере подходящия медикамент
  Конкретният избор се прави при съобразяване с индивидуалното ви състояние, фазата на проявената хипертония, съпътстващите я усложнения и нарушения в състоянието и работата на отделните органи и съдове, установеното ниво на риск от сърдечно-съдови заболявания, други болести и т. н. Някои от тях са подходящи за комбиниране при овладяване на по-сложни състояния. Други с отличен успех се използват самостоятелно.
  За жалост в редица случаи определяща се оказва цената на съответния препарат.
  Понякога до най-подходящите медикаменти се стига след допълнително уточняване и смяна на вече предписаните и изпробвани лекарства.

  Особености при приема им
  Лекарствата за контрол на хипертонията, наричани още антихипертензивни, се приемат продължително време – години наред.
  Много е важно да се следва стриктно схемата на приема им, предписана от лекаря. В зависимост от характеристиките си, начина на действие и дозировката някои се приемат неколкократно за денонощието, а други – веднъж. Едни са с постоянна доза, а други – с постепенно увеличаваща се, докато се стигне оптималната.
   Гаранция за добрите резултати е стриктният прием – без прекъсвания. В противен случай кръвното налягане става нестабилно и се стига до проблемни хипертонични кризи.
  Ако ви се струва, че назначеното ви лекарство не ви помага, освен, че можете да поискате от лекаря да го смени, огледайте критично и начина си на живот.
  Приемът му с алкохол понякога не просто го обезсилва, но и вреди реално на здравето ви. Действието на медикаментите може да се блокира от някои храни, от никотина, от други приемани лекарства.
  В началото на приема винаги има преходен период, в който организмът ви трябва да свикне с пониженото кръвно налягане. През това време е нормално да изпитвате известен дискомфорт.