Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Вируси вместо антибиотици срещу резистентните бактерии 25.06.2019

  Вируси вместо антибиотици срещу резистентните бактерии

  Съвременната медицина се оказва безпомощна срещу бързо увеличаващите се видове бактерии, резистентни към антибиотици. Те са в основата на трудни за овладяване инфекции, които често завършват със смърт. Новата заплаха за човешкото здраве в световен мащаб подтиква търсенето на нестандартни методи за справяне с нея. Създават се нови формули и лекарствени комбинации, правят се експерименти с по-специфична бактерии и т. н.

  Наскоро света обиколи новината за случай на 15-годишна пациентка, при която животозастрашаваща инфекция, причинена от щамове на Mycobacterium, е излекувана с помощта на бактериофаги.

  Какво представляват бактериофагите или какво е „фаготерапия“

  Това са вируси, които проникват в бактериите, размножават се в тях и ги унищожават. Всеки фаг има свои прицелни видове и щамове бактерии, спрямо които е ефективен. Предполага се, че броят на този тип вируси на Земята се изразява с числото 10 на 31ва степен.

  Използването на бактериофаги вместо антибиотици при лечението на различни инфекциозни заболявания се нарича „фаготерапия“ и тази идея е на почти век. Първите клинични експерименти са проведени от руски, британски и френски изследователи в началото на миналото столетие. Било поради недостатъчни познания, било поради липса на технологични възможности, интересът към идеята периодично се събуждал и гаснел без особен резултат.

  Днес едни от най-сериозните екипи, които изучават бактериофагите са учени от Howard Hughes Medical Institute (HHMI) в Хеви Чейс и професор Греъм Хатфул от Университета в Питсбърг, Пенсилвания. Специалните интереси на професор Хатфул са насочени към възможностите за лечение на туберкулоза.

  Случаят, който вдъхна живот на старата идея

  През 2017 година в болницата Great Ormond Street (GOSH) в Лондон, била направена двустранна трансплантация на бял дроб на 15-годишна пациентка. Тя страдала от наследственото заболяване муковисцидоза (кистозна фиброза), при което в белите дробове и други вътрешни органи се натрупва лепкава, гъста слуз. След трансплантацията оперативната рана се инфектирала. Инфекцията засегнала черния дроб. По тялото се образували възли (джобове), пълни с бактерията Mycobacterium.

  По същото време в същата болница се оказал и друг 15-годишен пациент с белодробна трансплантация и тежка инфекция, причинена също от щамове на Mycobacterium (те участват и при туберкулозната инфекция). Младежите не се повлиявали от нито един от прилаганите антибиотици. Те носели бактериите в себе си от години, но инфекциите били успешно контролирани. След трансплантациите положението станало критично.

  Лекарите се свързали с екипа на професор Хатфул и изпратили проби от проблемните пациенти. За няколко месеца учените открили подходящите фаги за бактериите при единия пациент. Когато това се случило обаче, младежът вече бил починал. Продължили с търсенето на вируси, подходящи за другата пациентка. Намерили три бактериофага, които биха могли да помогнат. Оказало се, че ефективен е само единият. Затова изследователите променили геномите на другите два, което засилило способността им да унищожават бактериите. Резултатният и в същото време безопасен за болната микс от бактериофаги бил предаден на лекарите.

  Резултатът бил впечатляващ

  В продължение на 6 седмици миксът бил прилаган на пациентката два пъти дневно. В една доза имало буквално милиард фаги. В края на периода чернодробната инфекция била почти напълно излекувана, раната – почти затворена. По тялото се откривали само няколко възела от бактерията. При това тя не била формирала резистентност към бактериофагите.

  Бил спасен не само животът на 15-годишното момиче. На практика била потвърдена възможността да се лекуват тежки резистентни бактериални инфекции с приложение на подходящия микс бактериофаги. Важното е във всеки конкретен случай да се открият точните вируси за успешна фаготерапия.