Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  За или против плодовите сокове 05.08.2018

  За или против плодовите сокове

  Сред лято изобилието от плодове е впечатляващо и никак не е трудно да се следват съветите за хапване на няколко порции дневно. Сред същите тези съвети е и препоръката да започвате деня с прясно изцеден плодов сок, че дори и да приемате няколко пъти дневно сок, вместо плод. Полезността му не се поставя под съмнение. Но дали е така?

  С какво е полезен пресният плодов сок (фреш)

     •   Пресният плодов сок е напълно натурален. Той не съдържа никаква химия, в него има само това, което е било в плода – почти всички полезни вещества в много висока концентрация. 

     •   Усвоява се бързо и лесно и ви зарежда с енергия. 

     •   От захарите преобладава фруктозата (плодова захар). 

     •   Ако имате проблем, който не ви позволява да ядете твърдите плодове, сокът е единственият начин те да присъстват в менюто ви.

  Всичко това категорично определя пресния плодов сок като полезен и несравним с всичко онова, което се продава пакетирано, с много добавена рафинирана захар или подсладители, консерванти и подобрители.

  Само ползи ли носи пресният плодов сок

  Това, което прави натуралния плодов сок добър, го прави и опасен. 

     •   Високата концентрация на нутриентите означава също висока концентрация на плодови киселини. А те, освен на зъбния емайл, могат да навредят в определени ситуации и на стомаха. 

     •   Бързото му усвояване и приливът на енергия, свързан с това, означава и рязко повишаване на нивото на захар в кръвта. В най-добрия случай то е последвано от също толкова рязък спад и внезапен апетит за сладко.

     •   Високото количество захар влече и повече приети калории – точно когато си мислите, че правите диета или разтоварване с плодови сокове. А повечето приети калории от нужното, каквото и да си говорим, се превръщат в мастен резерв на организма за черни дни.

  Плод или сок от него

  В сока няма нищо, което да не идва от плода. Когато ядете плода, получавате всичко, което получавате и от сока. В допълнение – и пулпата с безценните фибри в нея плюс веществата, които никога не преминават напълно в сока. Това забавя усвояването и води до равномерно освобождаване на захарта в кръвта. 

  В чашата изцеждате сока от няколко плода. Прекалявате неусетно, а старата мъдрост казва, че дозата прави отровата. 

  Не е проблем да изпивате от време на време чаша фреш, особено ако трябва да избирате между пресния сок и консервирания. Но определено по-здравословно е винаги, когато можете, да изяждате целия плод, вместо да го изцеждате. 

  Самият факт на дъвченето е свързан с усещането за ситост. А ако се опитвате да контролирате теглото си, преценете сами – сокът доставя хранителните вещества разтворени и те се усвояват бързо, като това почти не изисква енергиен разход от организма. Когато консумирате и пулпата, изразходвате калории при дъвченето и храносмилането. За някои плодове калорийният баланс дори е отрицателен – струват ви повече калории, отколкото ви доставят.


  Лято е. Възползвайте се максимално от разнообразието от местни плодове и зеленчуци, за да прочистите организма си и да натрупате минерален резерв за зимата.