Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Защо да изберете еднократните медицински маски 06.04.2020

  Защо да изберете еднократните медицински маски

  Многократно беше подчертано, че маската е задължителна за заразените и за болните със симптоми. Тя пречи на разпространението на коронавируса при кашлица и кихане и пази околните. Но е вярно също, че никой не е напълно сигурен, дали не носи вече коронавирус, дори и да няма проявени симптоми. Затова маската е добро средство за превенция на разпространението на заразата.

  Предимствата на медицинските хирургически маски

  Медицинските хирургически маски вече се появиха в аптечната мрежа след острия дефицит в началото на епидемията с коронавирус. Те притежават няколко категорични предимства пред разпространяващите се многократни маски от текстил:

  • Преминали са лабораторни тестове за ефективност на филтрацията при създадена разлика в налягането от двете им страни. Това се налага, защото – когато кихаме или кашляме – въздухът от дробовете ни излита навън с голяма сила, носейки и вируси.
  • В тях е вложен АБ филтър.
  • Имат СЕ сертификат – той означава, че изделието отговаря на нормативните изисквания на Европейския съюз и че са изпълнени необходимите процедури за оценка на това съответствие. Затова търсете знакът СЕ върху опаковката.
  • Намаляват разпространението на заразата с коронавирус, защото се изхвърлят веднага след употреба. Маските за многократна употреба изискват много сериозна дезинфекция след всяко поставяне. Ако дезинфектирането не е достатъчно качествено, те могат да се превърнат в източник на зараза.

  Не разчитайте, че няколко пласта марля и хасе, които при това много бързо се овлажняват при дишане, могат да спрат който и да е вирус –  и коронавируса в това число.

  Какво представлява трислойната медицинска хирургическа маска

  Тя е от нетъкан текстил и се състои от три слоя:

  • Първият слой поставяме към лицето си, той поема влагата при дишане.
  • Външният – обикновено цветен, има бариерни функции и пречи на преминаването на влага, капчици телесни течности и частици, които могат да носят зараза.

  При  всички случаи е по-добре при рискови контакти да сте с хирургическа еднократна маска, отколкото с открито лице или с маска от плат.

  Как да носите еднократната хирургическа медицинска маска

  Подробните съвети на СЗО за носене на маска в условията на пандемия от коронавирус са широко тиражирани, но въпреки това ще ви ги припомним:

  Измийте внимателно ръцете си със сапун или ги дезинфектирайте. После извадете маската и проверете внимателно целостта ѝ. Поставете я на лицето си с цветния слой навън. В горната част, в средата има метална пластина – прегънете я внимателно върху носа си така, че да прилепне максимално добре. Нагласете долната ѝ част върху брадичката си. Мийте често ръцете си и се старайте да не докосвате повърхността на маската.

  Поставете друга, ако се налага да сте с маска повече от 2-3 часа. Имайте предвид, че при активно говорене тя бързо ще се овлажни. Сменете я, щом усетите, че е влажна. При пряк контакт с носител на коронавирус трябва да я смените веднага.

  Eднократната маска е за еднократна употреба!

  Свалете я, като я държите за ластиците, сгънете я с външната част навътре. Не докосвайте евентуално замърсената външна повърхност. Поставете я в пликче и я изхвърлете в затворен кош. Дезинфектирайте ръцете си или ги измийте.

  Поръчайте сега сертифицирани еднократни медицински маски, които ще ви доставим вкъщи. И се пазете!