Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Защо са толкова впечатляващи белезите и можете ли да се отървете от тях 29.03.2015

  Защо са толкова впечатляващи белезите и можете ли да се отървете от тях

  Сигурно познавате поне един човек, който има забележим белег на лицето или по ръцете – на място, което се вижда, и от което без да искате, не можете да откъснете очи при среща.

  Защо така привличат погледа белезите
  Защото не са норма. Защото не е редно да са там, където ги виждате. Защото говорят за претърпяно нараняване и страдание.
  Когато кожата по някакви причини е разкъсана, организмът се стреми да затвори раната и да възстанови целостта. Кожата наистина регенерира, но новообразуваната тъкан е различна – както функционално, така и на външен вид. В нея няма потни и мастни жлези, не поникват косми. Тя е по-тънка и с видимо различна структура от околната. Понякога белегът е болезнен и това се дължи на по-богатата му кръвоснабденост и повечето нервни окончания в него.
  Дали става дума за възпаление, хирургическа интервенция или друго нараняване, белег остава, когато е увреден не само повърхностният кожен слой – епидермиса, но и дермата под него.

  Кога да започне борбата с белега
  Зарастването на раните е продължителен процес – до пълното формиране на белега изтича от половин до една година. През това време процесът преминава през три ясно различими етапа.
  Специалистите твърдят, че ако третирането на белезите с подходящ медикамент започне още след затварянето на раната, най-късно до към началото на третия етап, в който започва формирането на здравите колагенови влакна от тип І, то шансът да не остане видим белег е много голям.
  Особено важна е грижата, която ще положите през първите дни и месеци на заздравяването.
  •   Пазете раната от инфектиране и възпаление. Те ще доведат до осезаемо по-сериозен белег.
  •   Старайте се да не излагате белега на натиск, триене, пристягане – от дрехи, обувки, ежедневни дейности.
  •   Не го излагайте на слънце, за да не се получи промяна на оцветяването и загрубяване. Пазете го също от силен студ.

  Само козметичен дефект ли са белезите
  В началото белезите са по-тъмни – от розово до червено. С времето избеляват и могат напълно да се обезцветят. Те са сериозен козметичен дефект – особено на видими места по кожата. Понякога могат да доведат дори до проблеми със самочувствието и общуването с другите. Ако са следа от добре заздравяла рана, не водят до други здравословни проблеми – освен психологически – понякога.
  Най-общо се делят на три вида.
  Атрофичните ще познаете по това, че са или наравно с кожата или леко хлътнали. Хипертрофичните са леко над кожата, по-тъмни са на цвят и са точно по очертанията на раната.
  Келоидните са най-неприятни и проблемни. Те приличат на хипертрофичните, но не остават в рамките на някогашното нараняване, а засягат и здрава кожа, излизайки извън очертанията на раната.

  Можете ли да ги премахнете и с какво
  В зависимост от възрастта, размера и вида им, можете да им въздействате с лекарствени продукти и козметика. Освен по-пресните белези, добре се повлияват стриите, следите от акне, малки петна от изгаряния и т. н.
  По-старите и големи белези могат да се третират с лазер след консултация с дерматолог.
  Има и вариант на оперативно отстраняване и ново зарастване. Но това е крайно средство и отново ще остане белег, макар и по-малък.