Сайтът използва бисквитки.

 • До 35% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на серия срещу акне SEBOGARD
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на продукти за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Защо се чупят и се цепят ноктите 03.07.2020

  Защо се чупят и се цепят ноктите

  От травми до болести и инфекции – лошият вид на ноктите ви може да се дължи на много причини. Най-често това се случва поради неправилни грижи, хранителни дефицити, остаряване. Ако  мислите, че е резултат от недостиг на хранителни вещества, проблеми със щитовидната жлеза и други сериозни заболявания, огледайте внимателно нокътните плочки не само на ръцете, но и на краката си. Когато едните са здрави и изглеждат добре, значи причината за увреждането на другите е по-скоро извън организма ви.

  Неглижирането на ноктите в ежедневието

  Домакинствате, чистите и перете, миете съдове, плевите в градината. През цялото това време ноктите ви са изложени на въздействието на агресивни химикали, влага, смяна на горещо и студено, мръсотия. Стават сухи и чупливи или меки, напукани и цепещи се. Получават множество минитравми в градината, които отварят врата за възпаления и инфекции.

  Давате си сметка за това, но няма начин да спрете да вършите която и да е от тези дейности? Тогава минимизирайте нежеланото им влияние върху нокътната плочка. Използвайте ръкавици! При това нека гумената (силиконовата) ръкавица да е с памучна подплата. В противен случай ръкавиците запарват, държат ръцете продължително време влажни и причиняват не по-малко вреди от липсата им.

  Нанасяйте овлажняващ крем след всяко миене.

  Гризане на ноктите и изрязване на кожичките

  Удивително е, че този навик се запазва до преклонна възраст и въпреки че хората се срамуват и крият ръцете си от събеседника си, продължават да го правят. Честото изгризване прави нокътната плочка слаба и чуплива, склонна към цепене и разделяне на пластове. Наранената кутикула отваря път за инфектиране с гъбички и бактерии. Опитвайте се съзнателно да се въздържате. Режете ноктите ниско. Попитайте лекаря си или фармацевта си за мазило, което ще ги направи горчиви и неприятни на вкус.

  Кожичките около тях – това е кутикулата, която затваря достъпа към вътрешността на нокътната плочка и нокътното легло. Когато ги изрязвате, вие всъщност давате достъп на вредни вещества и микроорганизми за увреждането и инфектирането им. Мажете ги с масло или крем и като омекнат, избутвайте ги назад с дървена пръчица.

  Остаряването се отразява зле на нокътната плочка 

  Общото остаряване на организма, намаляващото производство на колаген, еластин и други важни вещества е съпроводено с влошаване на обмяната. Ноктите стават по-тънки, напукват се по-лесно. По тях се появяват бразди. Подмладяването е невъзможно, но все пак, добрите грижи забавят процесите и нормализират донякъде вида и здравето им. При мъжете последиците са по-редки и по-малко забележими, отколкото при жените, но страдат и те.

  Прекалено агресивни лакове и гелове

  Козметичните продукти съдържат изсушаващи съставки, които проникват в пластовете на нокътната плочка, отслабват я, водят до напукване и чупливост. Изхвърлете от несесера си лакочистителя с ацетон. Носете лак максимум 5 дни и го сваляйте. Преди да нанесете следващия нека минат поне няколко дни. Не прекалявайте с употребата на гел. Използвайте фини пили и пилете само в една посока.

  Как да запазите ноктите си здрави

  Храненето

  Да, точно както на всеки друг орган в тялото, небалансираното, недоимъчно хранене се отразява зле и на тях. За да са здрави, силни и красиви те имат нужда

  ·  от витамини – особено от група В;

  ·  от минерали – желязо, магнезий, цинк;

  ·  от протеини, мастни киселини и много вода.

  Ако по ред причини храненето не ви доставя всички необходими хранителни вещества, консултирайте се с дерматолог и приемайте хранителни добавки. Не пропускайте да пиете много вода.

  Използвайте активатор за растеж на ноктите

  „Оникофикс активатор“ е предназначен да възстанови и укрепи нокътната плочка. Той съдържа овесено масло, соеви протеини, екстракт от люцерна, рициново масло и бета глюкани. Разнообразието на биоактивни вещества от растителен произход активират жизнените процеси в нокътната плочка, подхранват тъканите и ги овлажняват. Растителните стимуланти се свързват с кератина, заздравяват го и ускоряват възстановяването и растежа.

  „Оникофикс активатор“  можете да комбинирате с „Оникофикс лак за нокти“ , предназначен да помага срещу гъбични инфекции, удебеляване, оцветяване и чупливост. Заедно с лечебната си сила, той има укрепващо и подхранващо действие. 

  Продуктите се нанасят върху добре почистени нокти подобно на лак. 

  Прилагайте за здрави и силни нокти!