Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Затлъстяването не е само козметичен проблем 30.07.2017

  Затлъстяването не е само козметичен проблем

  Свикнали сме да говорим за наднормените килограми като загрозяващи. За отслабването се мисли като за начин да стане човек приемлив за околните, строен и безспорно – по-красив. Всъщност – истината е, че напълняването, преминаващо в затлъстяване е много сериозен здравословен проблем. Пред него естетическата неудовлетвореност е бял кахър.

  Какво представлява затлъстяването

  Това е натрупване на мастна тъкан в подкожния слой и около вътрешните органи (висцеларни мазнини), които са в повече от нормалното за ръста ви. Смята се, че за мъжете над 30 г. нормата е около 23% мастна тъкан, а за жените над 30те – в рамките от 20 до 27%.

  Когато този процент надмине 30 за господата и 35 за дамите, вече се говори за затлъстяване. Задължително е да се напомни, че ако не сте професионален спортист, драстичното сваляне на мазнините под референтните стойности също не е здравословно. 

  Затлъстяването се измерва чрез различни методи или се изчислява по определени математически формули. Най-лесно можете да определите дали теглото ви е в здравословни норми, като сметнете своя индекс на телесна маса. Разделете теглото си в килограми на ръста си в метри на квадрат. Ако получите стойност между 18,5 и 25 кг/м², значи всичко е наред. Ако е доста над тези граници – клоните към затлъстяване.

  Защо трупате свръхтегло

  Причината може да е в гените ви – да сте наследствено предразположени. Ако сте били пълно дете или тинейджър, най-вероятно на зряла възраст също ще пълнеете – разполагате в запас с повече мастни клетки. Има болести, свързани с нарушен хормонален баланс и забавен метаболизъм, които също водят до затлъстяване. 

  Може би приемате медикаменти, които стимулират увеличаване на теглото или компенсирате с преяждане емоционални неблагополучия.

  Има още два много сериозни фактора за пълнеето. Единият е свързан с храненето, а другият с движението. Прекомерният прием на храна води до натрупване на излишната енергия като мастни запаси. Нередовното хранене (поради каквито и да е причини) и силно ограничителния хранителен режим тялото ви приема като оскъдица на храна и гладуване. Затова трупа като резерв всяка калория, която може да отклони от енергийната си издръжка. Това обяснява и нежеланият йо-йо ефект при диетите.

  Липсата на физическа активност и обездвижването снижават силно ежедневния калориен разход. Поради това понякога дори нормалното хранене без прекаляване води до енергиен излишък, който организмът ви оползотворява като запас за лоши времена.

  Затлъстяването и болестите

  Според съвременната медицина, затлъстяването е рисков фактор за най-сериозните и значими болести днес:

     •   Хипертония, атеросклероза, болести на сърдечносъдовата система, мозъчно-съдова болест, разширени вени и т. н.

     •   Инсулинова резистентност и критично приближаване към диабет тип 2.

     •   По-бързо износване на опорно-двигателния апарат – особено ставите.

     •   Болести на дихателната система.

     •   Метаболитен синдром.

     •   Злокачествени новообразования и т. н.

  Основни правила при борба със затлъстяването

  Винаги приемайте по-малко калории, отколкото изразходвате. Ограничете захарта и захарните изделия, тестените продукти от рафинирано брашно, наситените мазнини. 

  Осигурете си време за физическа активност с подходящи натоварвания. Те ще увеличат калорийния разход и ще осигурят по-качествена работа на целия организъм, както и по-добро използване на кръвната захар. Ще стегнат мускулите и ще оформят красиво тяло.

  Балансираното хранене и физическата активност, съчетани с подходящ продукт за отслабване, ще ви позволят да контролирате теглото си и да го държите в норма.