Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Заушката и възможните усложнения 16.04.2018

  Заушката и възможните усложнения

  Редом с шарките, заушката е едно от острите инфекциозни заболявания, причинени от вирус. Тя е характерна за възрастта от около 5 до 15 години. Силно заразна е и я прихващат и възрастните, които не са я преболедували като деца. При това за тях може да е с много по-сериозни последици, отколкото за малките. Зачестява в края на зимата и началото на пролетта. Оздравелите изграждат устойчив траен имунитет.

  Какво представлява заушката

  Тя се причинява от Virus parotitis, който поразява жлезите – най-вече слюнчените и особено околоушните (паротидните жлези). Затова медицинското име на заушката е епидемичен паротит. Случва се – особено при по-възрастните – да засегне и други жлези.

  Разпространява се по въздушно-капков път и много по-рядко – по битов. Заразопреносител е човекът. Инкубационният период е 8-21 дни, като заразни са пациентите една седмица преди и до 9-10 дни след появата на симптомите. Има разработена ваксина, която многократно намалява вероятността от инфектиране с паротидния вирус.

  Симптоми при заушка

  Първите симптоми са отпадналост, температура, болки в тялото и главата, зачервено гърло с болки при преглъщане, липса на апетит и много напомнят на тези при настинка и други вирусни инфекции. 

  Категорично указание за заушка е подуването и възпалението на слюнчените жлези – най-често околоушните, но също подезичните и подчелюстните. Най-често първо се подува едната страна, после и другата. Отокът е ясно изразен, с опъната и лъскава, зачервена кожа. Съпроводен е с болка при преглъщане и сухота в устата поради намаленото отделяне на слюнка. Повишава се температурата.

  Обикновено паротитът протича леко, отокът спада за около 7 дни и болестта отшумява.

  Възможни усложнения

     •   Засягане на тестисите – случва се при около 30% от заболелите над пубертетна възраст. Оточен може да е единият или и двата тестиса. Скротумът е зачервен, със силно опъната кожа и много болезнен. Вероятната последица е безплодие.

     •   Засягане на яйчниците – изявява се с болка в женските полови жлези, но се случва рядко. 

     •   Възможно е инфекцията да обхване панкреаса. Характеризира се с диария и повръщане, силна болка високо в корема.

     •   Ако възпалението стигне до мозъка, са възможни менингит (възпаление на мозъчните обвивки) и енцефалит (възпаление на мозъчното вещество). Енцефалитът може да предизвиква сериозни трайни увреждания в мозъка. Симптомите са гадене и повръщане, главоболие, видима промяна в поведението, парези.

     •   Вторично развитие на бактериални инфекции, опасност от поражения върху бъбреците, щитовидната жлеза, ставите и т. н.

  Лечение на епидемичния паротит 

  В повечето случаи лечението се провежда вкъщи и се свежда до облекчаване на симптомите чрез болкоуспокояващи и понижаващи температурата средства (без аспирин при децата). Задължителен е приемът на много течности и силна храна в мека, кашава форма, лесна за дъвчене и преглъщане. Обикновено прогнозата е добра и не се стига до нежелани последици.

  Задължително е да потърсите лекар, когато болният е с висока температура, явна дехидратация, намаляване на урината, унес и апатия, продължаващо повръщане, болки в корема, проблеми с тестисите, болезненост и скованост на врата.

  Когато се разболее бременна през първите три месеца, рискът от спонтанен аборт нараства. На по-късен етап обикновено няма последици нито за майката, нито за бебето.

  Възможна ли е профилактика на заушката

  Единственият вариант е ваксината. Тя е включена в задължителния имунизационен календар на страната. 


  При болен вкъщи са важни изрядната хигиена и мерките за предпазване на останалите членове на семейството. Лекарят ще ви каже, кога оздравялото вече дете може да се върне в училище.