Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Apteka.puls.bg?

  Знаете ли какво да правите при диария 07.08.2016

  Знаете ли какво да правите при диария
  Медицинската статистика твърди, че средно четири пъти в годината човек преживява разстройство и диария. Ако приемем, че обичайното семейство е от четирима, то твърде често вкъщи някой е с разстройство. Затова са ви необходими основни познания какво да правите в такива случаи, няколко бързи изпитани рецепти за първа помощ и добро лекарствено средство в аптечката.

  Какво представлява диарията и от какво се предизвиква

  Над три изхождания дневно с кашави или воднисти изпражнения вече са проява на диария. Тя може да е предизвикана от нерви и напрежение, през ядене на нещо развалено или твърде тежко, до инфектиране с паразити, бактерии, вируси. Може да е симптом и на някои заболявания.

  Характеризира се с чести позиви за дефекиране и понякога почти не можете да излезете от тоалетната. Може да е придружена с повръщане, температура, втрисане. Обикновено отшумява за няколко дни, но ако се хронифицира, продължава седмици наред.

  Особено често се случва лятото, при пътувания или ваканция, когато се сменят рязко условията на живот, наоколо има струпване на много хора и невинаги качеството и преснотата на храната са сигурни.

  Най-опасното при диария

  Най-сериозната и бърза последица от диарията е обезводняването и нарушението на водно-солевия баланс. Рязката загуба на тегло с над 10 до 15% означава загуба на вода и остро дехидратиране, заради което трябва да потърсите веднага лекарска помощ. Състоянието е опасно особено за децата, но не е за подценяване и при възрастните.

  Ще го познаете по отпуснатостта и вялостта на страдащия. Кръвното пада, кожата и лигавиците стават сухи, появява се силна жажда, усещане за сухота в гърлото и устата, очите хлътват, урината намалява и потъмнява.

  Най-лошото в такова състояние е да се пие много вода наведнъж. Обикновено следва повръщане, което утежнява положението. Приемайте много течности, но на глътки. Ако става дума за дете, давайте с лъжичка на често. Чайове, компот от кайсии (ако е много сладък, го разредете), преварена вода – без подсладители и овкусители, поне докато не разберете причината за състоянието. Трябва да не са студени или горещи – по-скоро хладки. Ако нямате достъп до аптека, добавяйте на сто грама вода по-малко от грам готварска сол.

  Бърза помощ с подръчни средства

  При току-що започнало разстройство често можете да се справите и сами.
  •   Добър резултат дава супена лъжица брашно, леко разбъркано с оцет. Може да се повтори и потрети приема през няколко часа. Не вреди.
  •   Сварете ориз и пийте водата, в която е сварен. Прецедете, щом махнете от огъня, иначе тя ще попие в зърната.
  •   Веднага минете на щадящ режим на хранене – препечен хляб, варен ориз и варен или печен картоф, печени ябълки – без подправки и мазнина, освен малко сол, като все пак храната е по-скоро безсолна.

  Лекарства

  „Стоперан” е с активно вещество лоперамидов хидрохлорид. Той
  •   потиска чревната перисталтика,
  •   удължава времето, за което храната преминава през червата,
  •   повишава резорбирането на водата,
  •   въздейства върху сфинктера.

  Действието му се усеща между един и три часа след приемането. Има добър стягащ ефект.

  Могат да се приемат максимум до 8 капсули по 2 мг за денонощие. В листовката е дадено подробна дозировка според възрастта на болния. Ако след двудневен прием състоянието ви не се подобри, търсете лекар.

  За вашата лятна аптечка сега ви предлагаме „Стоперан”, 2 мг по 8 капсули, с 30% отстъпка.