Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ

  • АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ НА ПАЦИЕНТА
  АТИМОС 12 micrograms/ actuation pressured inhalation solution
  Атимос 12 микрограма/доза разтвор под налягане за инхалации
  Formoterol fumarate dihydrate/ Формотерол фумират дихидрат
  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Нас информация.
  • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  • Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  • Ако получите някакви сериозни нежелани реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописапи в тази листовка

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Атимос и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаета преди да приемете Атимос
  3. Как да приемате Атимос
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Атимос
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна ннформания

  1.Каквопредставлява Атимос и за какво се използва
  Атимос е разтвор под налягане за инхалация, който съдържа активното вещество формотерол. При използване на инхалатора, formoterol попада директно в дробовете Ви. Атимос се използва за лечение на симптоми като хрипове и задух при пациенти с умерена и тежка бронхиална астма. Активното вещество формотерол принадлежи към група лекарства, наричани бета 2- агонисти с продължително действие (бронходилататорн). Той упражнява действието си, като отпуска мускулните влакна във въздухоносните пътища на белите дробове. Редовната употреба на Атимос и на кортикостероиди (чрез инхалатор или през устата) помага за облекчаване на проблемите с дишането в дългосрочен план.
  Атимос се използва и за лечение на симптомите като кашлица, хрипове и задух при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които се нуждаят от бронходилататорна терапия.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Атимос
  Не приемайте Атимос :
  • ако сте алергични към формотерол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6.)а;
  • за лечение на внезапен пристъп на задух. В този случай, за облекчаване на задуха трябва да използвате инхалационно средство с бързо действие, предписано от Вашия лекар специално за тази цел, което трябва да носите постоянно със себе си.
  Обърнете специално внимание и винаги се обръщайте към Вашия лекар, ако:
  • страдатс от сериозно сърдечно заболяване, особено скорошна сърдечна атака, заболяване на короарните съдовс на сърцето или сериозна слабост на сърдечния мускул (конгестивна сърдечна 11 е достатъчност)
  • страдате от нарушения на сърдечния ритъм, като учестен сърдсчси пулс сърдсчсн клапсн порок, имате някои промени в електрокардиограмата или други сърдечни заболявания
  • имате стесняване на съдовете, особено на артериите, или абнормно разширяване на съдовата стена
  • страдате от високо кръвно налягане
  • имате високи нива на кръвната захар (diabetes mellitus)
  • имате ниски нива на калий в кръвта
  • имате свръхактивност на щитовидната жлеза
  • страдате от тумори на надбъбречните жлези, произвеждащи и непроизвеждащи адреналин
  • Ви предстои някаква хирургична намеса или прием на халогенирани анестетици.
  Прием на други лекарства и Атимос:
  Съобщете на Вашия лекар за всички други лекарства които приемате, вкл. и тези без лекарско предписание. Някои лекарства могат да повлияят върху действието на Атимос, като към тях се включват лекарствата:
  Лекарства за контролиране на нарушения на сърдечния ритъм (дизопирамид, хинидин, и прокаинамид)
  За лечение на сърдечно заболяване (например digitalis)
  Лекарства за лечение на хрема - напр. ефедрин;
  бета-блокери, за лечение на сърдечни заболявания или на глаукома (повишено вътреочно налягане), използвани под форма на таблетки или под форма на капки за очи
  Съдържащи еритромицин (използва се за лечение на инфекции)
  за лечение на депресивни симптоми - моноаминооксидазни инхибигори (напр. фенелзин и изокарбоксазид) и трициклични антидепресанти (напр. амитриптилин и имипрамин);
  Лекарства за лечение па тежки психични разстройства - напр. хлорпромазин и трифлуороперазин;
  Лекарства за лечение на алергични реакции - напр. антихистаминови средства, като терфенадии. астемизол, мизоластин);
  Лекарства за лечение на бронхиална астма - напр. теофилин, аминофилин или стероиди
  Използвани за повишаване продукцията на урина (диуретици)
  За лечение на паркинсонизъм (напр. Levodopa)
  Съдържащи окситоцин, който причинява маточни контракции.
  Тироксин за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза);
  Добавянето на терапия с антихолинергични лекарства (напр. tiotropium или ipratropium bromide) към лечението с Атимос може да облети допълнително дишането.
  Други специални предупреждения
  За лечение на дихателните проблеми са Ви предписани кортикостероиди. Много е важно редовно да продължите да приемате тези лекарства. Не ги спирайте и не променяйте дозата им когато започнете да използвате Атимос.
  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство. Приложението на Атимос по време на бременност е показано само при абсолютна необходимост.
  Ако кърмите, посъветвайте се с Вашия лекар преди употреба на Атимос.
  Шофиране и работа с машини
  Няма вероятност Атимос да предизвиква някакъв ефект върху възможностите за шофиране и работа с машини.
  Важна информации относно никои помощни вещества на Атимос
  Атимос съдържа малко количество етилов алкохол (около 9 милиграма във всяка впръскана доза).

  3. Как да приемате Атимос
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако ие сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Дозировка
  Астма
  Дозата на Атимос, която трябва да инхалирате ще зависи от типа и тежестта на астмата, от която страдате. Тя ще бъде определена от Вашия лекар; важно е да вземате предписаната доза редовно.
  Обичайната доза за възрастни (включително в старческа възраст) и деца над 12-годишна възраст е 1 впръскване сутрин и 1 впръскване вечер. Това означава, че са Ви необходими общо 2 впръсквания (24 микрограма) Атимос дневно.
  Ако страдате от тежка астма, Вашият лекар може да ви предпише 4 впръсквания (48 микрограма) дневно, 2 впръсквания сутрин и още 2 впръсквания вечер.
  Максималната дневна доза е (4 впръсквания) или 48 микрограма Атимос; важно е да не приемате повече ог общото количество за деня. което е определено от Вашия лекар.
  Атимос не е подходящ за деца под 12-годишна възраст. Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  Обичайната доза за възрастни (на/над 18 години), включително и за старческа възраст, е 1 впръскване сутрин и 1 впръскване вечер. Това означава, че вие имате нужда да приемете общо 2 впръсквания (24 микрограма) Atimos дневно.
  Ако страдате от тежка форма на ХОББ. Вашият лекар може да ви предпише 4 впръсквания дневно (48 микрограма), 2 впръсквания сутрин и 2 впръсквания вечер.
  (4 впръсквания) или 48 микрограма Атимос е максималната дневна доза; важно е да не приемате повече от общата дневна доза, кояго вашият лекар Ви е предписал.
  Не прилагайте повече от 2 впръсквания на един прием.
  Този продукт не е подходящ за пациенти с ХОББ йод 18 годишна възраст.
  Не използвайте Атимос за да лекувате внезапни нристънни от задух. Вие трябва да използвате облекчаващ инхалатор, предписан от вашия лекар за тази цел, и да си го носите с вас непрекъснато.
  Ако сге приели повече ог необходимата доза Атимос:
  Вие може да забележите, че сърцето Ви бие по-често от обикновено и да усетите разтреперванс. Може да получите главоболие, тремор, гадене и повръщане, или сънливост. Свържете се незабавно за съвет с Вашия лекар.
  Ако стс пропуснали да приемете Атимос:
  Приемете Атимос веднага, щом си спомните. Ако вече е почти време за следващата доза, не приемайте изпуснатата доза, а просто приемете следващата доза в установеното време. Не дублирайте дозата.
  Не спирайте или не намалявайте дозата на Атимос или на другите лекарства само, защото се чувствате по-добре, без предварително да сте говорили с Вашия лекар. Много е важно да приемате тези лекарства редовно.
  Не повишавайте дозата на Атимос без предварително да сте говорили с Вашия лекар. Ако почувствате, затруднения в дишането или имате много хрипове докато прилагате Атимос, трябва да продължите да го използвате, но при първа възможност трябва да посетите Вашия лекар, защото може да се нуждаете от допълнително лечение. След постигане па добър контрол над астмата, Вашият лекар може да прецени дали не е уместно постепенно да се намали дозата на Атимос.
  Инструкции за употреба
  Важно е да знаете как правилно да използвате инхалатора. Лекарят или фармацевтът ще Ви покажат как да използвате инхалатора правилно и могат периодично да проверяват дали използвате подходящата процедура. Вие трябва грижливо да спазвате указанията им, за да знаете КАК, КОГА и КОЛКО впръсквания да направите. Указанията са дадени в тази листовка. Ако не знаете какво да правите и имате проблеми при инхалацията, попитайте лекаря или фармацевта.
  Тестване на вашия инхалатор. Ако вашият инхалатор е нов или не е използван за 3 или повече дни, преди употреба трябва да се направи едно впръскване във въздуха, за да се подсигурите, че инхалатора работи.

  Когато използвате инхалатора, трябва да стоите или седите изправени.
  1. За да свалите капачката на мундщука, трябва да я хванете между палеца и показалеца, да стиснете леко и да я издърпате по показания начин. Проверете вътрешната и външната повърхност на мундщука, за да се уверите, че е чист.
  2. Хванете инхалатора по показания начин с палеца върху основата под мундщука.
  3. Издишайте колкото можете повече, поставете мундщука в устата между зъбите и стиснете устни, без да го захапвате.
  4. Едва след като започнете да вдишвате дълбоко през устата, натиснете върху горната част на инхалатора, за да задействате пулверизатора, като същевременно продължавате да вдишвате дълбоко.
  5. Задръжте дъха си колкото можете да издържите, без това да Ви създава неудобство, след това
  отстранете инхалатора от устата си.
  6. Ако се налага да приложите още едно впръскване, задръжте инхалатора в изправено положение за около половин минута преди да повторите стъпки от 2 до 5.
  7. След употреба винаги поставяйте капачката на инхалатора, за да го предпазвате от прах и замърсяване. Завинтвайте здраво и оставяйте в правилна позиция.

  ВАЖНО. Не извършвайте стъпките 2, 3, 4 и 5 прекалено бързо.
  Важно е да започнете да вдишвате колкото е възможно по-бавно в момента преди задействането на пулверизатора. Упражнявайте се пред огледало първите няколко пъти.
  Ако се съмнявате, че не сте използвали правилно инхалатора, трябва да повторите процедурата ог стъпка 2.
  Ако имате слаб захват, задръжте инхалатора с две ръце, като поставите двата си показалеца върху горната част на инхалатора, а двата палеца върху долната му част под мундщука.
  Някои инхалатори често се използват с удължител. С Атимос не трябва да се използва удължител.

  Почистване:
  За да предотвратите запушването на инхалатора, трябва да го почиствате попе веднъж или два пъти седмично.
  • Издърпайте металния флакон от пластмасовия корпус па инхалатора и свалете капачката на мундщука.
  • Изплакнете пластмасовия корпус и капачката на мундщука в топла вода. Ако използвате течен препарат за почистване, изплакнете грижливо с чиста вода преди подсушаването. Не поставяйте металния флакон във водата.
  • Оставете частите да изсъхнат напълно на топло място. Избягвайте прекомерното нагряване.
  • Поставете обратно металния флакон и капачката на мудщука.
  Ако имате по-нататъшни въпроси относно употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, Атимос може да причини нежелани реакции въпреки, че не всеки ги получава. Възможните нежелани ефекти са изброени по-долу според тяхната честота. Ако нс сте сигурни какви са нежеланите реакции, помолете Вашия лекар за рязяснения.
  Ако астмата Ви видимо се влошава, имате повече хрипове и задух от обикновено или изглежда, че не се подобрявате, преустановете употребата на Атимос и уведомете незабавно лекаря. Гова се причинява от стесняване на въз ду хо носните пътища във Вашите бели дробове, но се случва рядко.
  Чести нежелани реакции, които могат да се наблюдават при не повече от I от 10 души,: "Тупкане" на сърцето (палпитации); треперене (тремор); главоболие; кашлица.
  Нечести нежелани реакции, които се наблюдават при по-малко от I на 100 души: мускулни крампи; болки в мускулите; гадене, възбуда, безпокойство, нарушения на съня, виене на свят, промяна или нарушаване на вкусовите усещания, дразнене на гърлото, ускорена сърдечна дейност, смущения в сърдечния ритъм с учестяване па пулса, много ниски нива на калия в кръвта, повишени нива на кръвната захар, увеличение на кръвното ниво на инсулин, свободни мастни киселини, глицерол и кетони, прекомерно потене.
  Редки, наблюдаващи се при по-малко от 1 на 1000 души: Пропускане на сърдечен цикъл поради твърде ранно съкращение на сърдечните камери, чувство за "стягане в гьрдите", повишаване или понижаване на кръвното налягане; поява на хрипове веднага слсд използването на инхалатора, тежко понижаване на кръвното налягане, бъбречно възпаление, алергични реакции, като сърбеж, обрив, бронхоспазъм, уртикария, оток на кожата и мукозните мембрани с продължителност няколко дни.
  Много редки, наблюдаващи се при по-малко от 1 на 10 000 души: влошаване на астмата, затруднено дишане, оток на ръцете и/или ходилата, неправилен сърдечен ритъм, намаление на броя на тробмоцитите, свръхвъзбудимост; абнормно поведение; халюцинации.
  Някои от тези нежелани ефекти, катотремор, гадене, промяна или нарушаване на вкусовите усещания, дразнене на гърлото, прекомерно изпотяване, безпокойство, главоболие, замаяност и мускулни спазми) могат да отслабнат в рамките на една-две седмици непрекъснат прием на Вашето антиастматично лекарство.
  Веднага трябва да се свържете с лекаря или фармацевта, ако изпитвате който и да било от тези нежелани ефекти, ако нежеланият ефект е тежък или се задържа няколко дни. Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако се появят нежелани реакции, за които ие се съобщава в тази листовка, или при проява на тежка нежелана реакция.

  5. Как да съхранявате Атимос
  • Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  • Не използвайте Вашия инхалатор след изтичане на тримесечния срок, считано от датата на отпускане на лекарството от фармацевта. Не използвайте инхалатора след изтичането на срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.Съхранявайте Вашия инхалатор при температура под 30°С.
  • Ако инхалаторът стане много студен, издърпайте металния флакон от пластмасовия корпус и го затоплете с ръце в продължение на няколко минути преди употребата. Никога не използвайте нещо друго за затопляне на инхалатора.
  • Предупреждение: Металният флакон съдържа течност под налягане. Не излагайте па температура над 50°С. Не пробивайте металната опаковка, дори когато е празна.
  • Нe изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Атимос:
  Активното вещество на Атимос е формотерол фумарат дихидрат. Всяка впръскана доза осигурява 12 микрограма формотерол фумарат дихидрат. Това съответства на предоставена доза от 10.1 микрограма. Помощни вещества са: много малки количества солна киселина, етанол и норфлуран (HFA 134а).
  Как изглежда Атимос и какво съдържа опаковката
  Атимос е разтвор под налягане за инхалация в алуминиев флакон с пластмасов наконечник и предпазна капачка. Всяка опаковка съдържа I флакон с 50, 100 или 120 дози за впръскване.

  Притежател на разрешението за употреба
  Chiesi Pharmaceuticals GmbH
  Gonsagagasse 16/16
  A-1010 Vienna, Австрия.

  Производители
  Chiesi Farmaceutici S.p.A.
  26/A Via Palermo 43100 Parma, Италия
  и
  Chiesi Pharmaceuticals GmbH
  Gonsagagasse 16/16
  A-1010 Vienna,
  Австрия.

  Последна реакция на листовката
  Май, 2012.

  Описание на АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ

  АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  АТИМОС 12МКГ/ДОЗА Х 50 РАЗТВОР ПОД НАЛЯГАНЕ ЗА ИНХАЛАЦИЯ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа