Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • АЗИМЕД ТАБЛ 500МГ

  • АЗИМЕД ТАБЛ 500МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
  АЗИМЕД 500 mg филмирани таблетки
  азитромицин
  AZIMED 500 mg film coated tablets
  Azithromycin

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Азимед 500 mg филмирани таблетки и за какво се използват
  2. Преди да приемете Азимед 500 mg филмирани таблетки
  3. Как да приемате Азимед 500 mg филмирани таблетки
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Азимед
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АЗИМЕД 500 mg филмирани таблетки И ЗА КАКВО СЕ
  ИЗПОЛЗВАТ?
  Азимед е макролиден антибиотик от групата на азалидите, ново поколение макролиди. Потиска синтеза на белтък в бактериалната клетка и води до лечение на определени инфекции. Азимед се прилага за лечение на инфекции, причинени от чувствителни на антибиотика микроорганизми като:
  • Инфекции на горните дихателни пътища — бактериален фарингит/тонзилит, синуит и възпаление (отит) на средното ухо;
  • Инфекции на долните дихателни пътища - бактериален бронхит и пневмония;
  • Инфекции на кожата и меките тъкани - първи стадий на Лаймска болест (инфекциозно заболяване, пренасяно от кърлежи), червен вятър (еризипел), бактериални инфекции на кожата, акне;
  • Неусложнени генитални инфекции, причинени от микроорганизъм, наречен хламидия;
  • Инфекции на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от микроорганизъм, наречен хеликобактер пилори.

  2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АЗИМЕД 500 mg филмирани таблетки Не приемайте Азимед:
  • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество, към други макролидни антибиотици или към някоя от останалите съставки на Азимед;
  • Ако приемате лекарства от групата на ерготаминовите производни (използвани за лечение на мигрена), поради възможност за поява на ерготизъм (отравяне с ергоалкалоиди, проявяващо се с посиняване на крайниците, накуцване).
  Обърнете специално внимание при употребата на Азимед:
  Алергични реакции
  В редки случаи се съобщава за сериозни алергични реакции (рядко фатални) като оток на лицето и фаринкса, затруднено дишане и др. Необходимо е да уведомите лекуващия лекар, ако сте алергични към антибиотици или други лекарства, или имате някакво алергично заболяване.
  Суперинфекции
  Както и при другите антибактериални лекарства съществува вероятност от поява на суперинфекции (допълнително насложени инфекции, свързани с провежданото антибиотично лечение), напр. гъбични.
  Псевдомембранозен колит
  Възможно е развитие на псевдомембранозен колит (възпаление на дебелото черво, протичащо с тежка и упорита диария), който може да бъде с различна тежест. Необходимо е да уведомите лекуващия лекар при поява на диария.
  Уведомете лекуващия лекар ако имате чернодробно, бъбречно или сърдечно заболяване. Прием на други лекарства
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате ши наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  Антиациди (лекарства за облекчаване на киселини)
  Едновременно приемане на продукта с антиацидни средства, които съдържат алуминий или магнезий, намалява усвояването на Азимед. Препоръчва се продуктът да се прилага най-малко 1 час преди или 2 часа след прием на антиациден продукт.
  Кумаринови антикоагуланти
  При едновременното прилагане на Азимед и перорални антикоагуланти (лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци) може да се наблюдава повишена склонност към кървене.
  Ергоалкалоиди (лекарства за лечение на мигрена)
  Приемането на Азимед едновременно с лекарства от групата на ергоалкалоидите може да доведе до поява на ерготизъм (отравяне с ергоалкалоиди, проявяващо се с посиняване на крайниците, накуцване). Поради това, Азимед не трябва да се приема едновременно с лекарства от групата на ергоалкалоидите.
  Терфенадин/ Цизаприд
  Едновременното приемане на Азимед с терфенадин или цизаприд трябва да става с повишено внимание, тъй като може да доведе до нарушения в сърдечния ритъм.
  Други
  Установено е, че макролидите (група антибиотици, към която принадлежи и Азимед) взаимодействат с теофилин, дигоксин, циклоспорин, астемизол, триазолам, мидазолам или алфентанил. Въпреки че няма данни за взаимодействие на Азимед с тези лекарства, препоръчително е едновременната им употреба да бъде внимателно проследявана. Лекуващият Ви лекар може да коригира дозата на някои от лекарствата, ако прецени че е необходимо.
  Прием на Азимед с храни и напитки
  Азимед трябва да се приема най-малко 1 час преди или 2 часа след хранене.
  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
  Азимед не трябва да се използва по време на бременност, освен в случай на категорична необходимост.
  Азимед се излъчва с кърмата. Ако кърмите, не трябва да приемате лекарства, съдържащи азитромицин.
  Шофиране и работа с машини
  Приложението на Азимед не влияе върху способността за шофиране или работа с машини.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АЗИМЕД 500 mg филмирани таблетки
  Винаги приемайте Азимед точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт
  Азимед се приема веднъж дневно най-малко 1 час преди или 2 часа след хранене. Обичайната доза за възрастни и деца с тегло над 45 kg е:
  Препоръчваната доза на азитромицин при лечение на пневмония, придобита в обществото с умерена тежест, фарингит/тонзилит (терапия втора линия) и неусложнени инфекции на кожата и кожните структури е 500 mg като еднократна доза първия ден, последвана от 250 mg еднократно от ден 2 до ден 5.
  Препоръчваната доза азитромицин за лечение на леки до умерено тежки бактериални обострания на хронична обструктивна белодробна болест е 500 mg дневно в продължение на 3 дни или 500 mg като еднократна доза през първия ден, последвана от 250 mg еднократно от втория ден до ден 5.
  Препоръчваната доза азитромицин за лечение на улкус моле (мек шанкър), не-гонококов уретрит и цервицит, дължащ се на микроорганизъм хламидия е 1 g (1 000 mg) азитромицин като еднократна доза.
  Препоръчваната доза азитромицин за лечение на уретрит и цервицит, дължащи се на микроорганизъм найсерия гонорее е 2 g (2 000 mg) азитромицин като еднократна доза.
  За средно изразена форма на акне вулгарис, общата доза е 6 g и се препоръчва в следния дозов режим: една таблетка от 500 mg един път дневно в продължение на 3 дни, последвано от една таблетка от 500 mg един път седмично за 9 седмици. Дозата за втората седмица трябва да се вземе 7 дни след първата приета таблетка. Следващите 8 седмици трябва да се вземат по една таблетка 500 mg един път дневно през 7 дневен интервал.
  За мигриращата еритема (еритема мигранс, която е начален стадий на Лаймска болест) общата доза азитромицин е 3 g, която се приема, както е посочено: 1 g (2 филмирани таблетки от 500 mg) наведнъж през първия ден, последвани от 500 mg (една филмирана таблетка от 500 mg) от втория до петия ден като еднократен дневен прием.
  За лечение на стомашни и дуоденални инфекции, причинени от хеликобактер пилоридозата е 1 g (2 филмирани таблетки от 500 mg) дневно като единичен прием, в комбинация с антисекреторни и други лекарства, по преценка на лекуващия лекар.
  АЗИМЕД 500 mg филмирани таблетки е подходящ само за деца с тегло най-малко 45 Kg, при които може да се използва дозировката, предназначена за възрастни.
  Бъбречна недостатъчност
  При пациенти с леко увредена бъбречна функция не е необходима корекция на дозировката. Няма данни за приложението на продукта при пациенти със средно и тежко увреждане на бъбречната функция, поради което в такива случаи трябва дасе подхожда с повишено внимание.
  Чернодробна недостатъчност
  Азитромицин се преработва в черния дроб и се отделя чрез жлъчката и не трябва да се използва при пациенти, страдащи от тежка чернодробна недостатъчност.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Азимед
  При прием на по-висока доза от посочената се обърнете за съвет към лекар!
  Няма данни за предозиране с азитромицин. Предозиране с други лекарства от същата група се проявява с преходна загуба на слуха, тежко изразено гадене, повръщане и диария. В такъв случай е необходимо да се предизвика повръщане и незабавно да се потърси медицинска помощ.
  Ако сте пропуснали да приемете Азимед
  Ако сте пропуснали да приемете поредната доза, то приемете пропуснатата колкото е възможно по-скоро, но не я приемайте едновременно със следващата. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всички лекарства, Азимед може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Чести нежелани реакции (наблюдавани при повече от 1 на 100 човека, приемали Азимед)
  • гадене, повръщане, диария, стомашен дискомфорт.
  Нечести нежелани реакции (наблюдавани при повече от 1 на 1 000 човека, приемали Азимед)
  • замаяност, световъртеж, сънливост, главоболие, гърчове, промяна на вкуса;
  • газове, нарушено храносмилане, загуба на апетит, кашави изпражнения;
  • алергични реакции, включващи обрив и упорит сърбеж;
  • ставни болки;
  • парене или сърбеж във влагалището (вагинит).
  Редки нежелани реакции (наблюдавани при повече от 1 на 10 000 човека, приемали Азимед)
  • намаляване на броя на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини (тромбоцитопения); леко и преходно намаляване на броя на белите кръвни клетки (неутропения) без потвърдена причинно-следствена връзка;
  • агресивност, тревожност, повишена нервност;
  • мравучкания, обща отпадналост (астения), безсъние, хиперреактивност;
  • слухови нарушения, глухота, шум в ушите, обикновено при високи дози и продължително приемане, в повечето случаи тези нарушения са били преходни;
  • сърцебиене, нарушен сърдечен ритъм, ускорен сърдечен ритъм; необичайно понижаване на кръвното налягане (хипотензия);
  • запек, обезцветяване на езика, възпаление на дебелото черво, протичащо с тежка и упорита диария (псевдомембранозен колит), възпаление на панкреаса;
  • хепатит и пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница), повишени стойности на чернодробните ензими, чернодробна некроза; чернодробна недостатъчност;
  • алергични реакции, включително оток на лицето и фаринкса, сърбяща и зачервена кожа (уртикария), фоточувствителност; тежки кожни заболявания, съпроводени с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи;
  • възпаление на бъбреците и остра бъбречна недостатъчност
  • гъбични инфекции на влагалището (вагинална кандидоза).
  Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АЗИМЕД
  Да се съхранява под 25°С.
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
  Не използвайте Азимед след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  7. Какво съдържа Азимед
  Активното вещество е азитромицин. Всяка филмирана таблетка съдържа азитромицин дихидрат, еквивалентен на 500 mg азитромицин.
  Другите съставки са: царевично нишесте, прежелатинизирано, калциев хидроген фосфат, безводен, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, натриев лаурилсулфат, опадрай II бял Y-30-18037.
  Как изглежда Азимед и какво съдържа опаковката
  Азимед 500 mg филмирани таблетки са бели до почти бели, овални, двойноизпъкнали таблетки с делителна черта.
  Азимед се доставя в блистери от ПВХ/ПВДХ/ПЕ/алуминий. Всяка картонена кутия съдържа 1 блистер с 3 таблетки.

  Притежател на разрешението за употреба
  „Алапис България" ЕООД
  ул. "Атанас Дуков"№ 297
  1407 София
  България
  Производител
  FAMAR S.A.
  Anthousa Ave. 7,
  153 44, Anthousa, Attiki,
  Гърция
  За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се притежателя на разрешението за употреба.

  Дата на последно одобрение на листовката
  26 юни 2010

  Описание на АЗИМЕД ТАБЛ 500МГ

  АЗИМЕД ТАБЛ 500МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  АЗИМЕД ТАБЛ 500МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа