Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти ASAM KRÄUTERHOF
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER за интензивно възстановяване и хидратация
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • ФОСИКАРД ТАБЛ 5МГ Х 28

  • ФОСИКАРД ТАБЛ 5МГ Х 28 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  FOSICARD 5 mg, 10 mg и 20 mg tablетес
  ФОЗИКАРД 5 mg, 10 mg и 20 mg таблетки
  фознноприл натрий/fosinopril sodium

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди ла започнете да приемате това лекарство.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Фозикард и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Фозикард
  3. Как да приемате Фозикард
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Фозикард
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Фозикард и за какво се използва
  Фозикард е лекарствен продукт от групата на така наречените ACE инхибитори. Лечебното му действие се изразява в намаляване на повишеното кръвно налягане и в подпомагане лечението на сърдечната недостатъчност.
  Фозикард се прилага за лечение на:
  • Артериална хипертония (високо кръвно налягане);
  • Сърдечна недостатъчност (нарушение в помпената функция на сърцето).
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Фозикард Не приемайте Фозикард при:
  • Алергия (свръхчувствителност) към фознноприл, към други медикаменти от групата на ACE инхибиторите или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
  • Ако сте бременна повече от 3 месеца. (Препоръчително е да избягвате употребата на Фозикард и в по-ранната бременност - вижте т. Бременност и кърмене).
  Предупреждения и предпазни мерки
  Преди да започнете да приемате Фозикард, съобшете на лекаря за всичките си медицински проблеми, както и за каквито и да е алергии.
  Рядко при болни, лекувани с ACE инхибитори, включително фознноприл, може да се появи оток, обхващащ крайниците, лицето, клепачите, устните, езика, гърлото или ларинкса. Това е потенциално опасно състояние, което налага незабавно прекратяване на лечението с Фозикард. Поради това, ако получите оток, веднага се обърнете за съвет към лекуващия лекар След такава реакция никога вече не трябва да употребявате ACE инхибитори.
  Ако сте подложени на десенсибилизиращи процедури (намаляване на чувствителността Ви към алергени), информирайте Вашия лекар за това. Необходимо е голямо внимание при лечение с Фозикард, поради опасност от животозастрашаващи алергични реакции. Употребата на Фозикард може да доведе до хипотония (прекомерно понижаване на кръвното налягане). Това е по-вероятно да настъпи в началото на лечението и при болни, лекувани с диуретици и/или с ограничаване на солта в диетата, или при пациенти на бъбречна диализа. При пациенти със застойна сърдечна недостатъчност, с или без бъбречна недостатъчност, лечението с ACE инхибитор може да причини силно изразена хипотония. При тези болни лечението с Фозикард трябва да започне под строг лекарски контрол; тези пациенти се проследяват стриктно през първите 2 седмици от лечението и при повишаване на дозата на фозиноприл или диуретика.
  Ако получите жълтеница докато вземате Фозикард, трябва да го спрете и веднага да се консултирате с лекуващия лекар.
  ACE инхибиторите могат да засилят хипотензивния ефект на анестетиците и аналгетиците (обезболяващи лекарства). Поради това, ако влезете в болница, уведомете медицинския персонал, че вземате Фозикард. Преди операция анестезиологьт трябва да знае, че се лекувате с Фозикард. При болни на хемодиализа, които се лекуват с ACE инхибитори, не трябва да се използват диализни мембрани с висока пропускливост, поради опасност от тежки алергични реакции. При такива пациенти трябва с внимание да се използват различни типове диализни мембрани или друг клас лекарства.
  Уведомете лекуващия си лекар, ако имате болки в областта на корема, които могат да бъдат съпроводени с гадене и повръщане.
  При лечение с АСЕ-инхибитори, в това число и с Фозикард, може да се появи кашлица, която е суха, продължителна и отзвучава след спиране на лечението.
  Вие трябва да уведомите Вашия лекар ако мислите, че сте бременна или планирате бременност. Не се препоръчва използването на Фозикард в началото на бременността. Той не бива да се приема при бременност над 3 месеца, тъй като може да причини сериозно увреждане на Вашето бебе, ако се използва след третия месец (виж т. Бременност и кърмене). Безопасността и ефективността на Фозикард при деца не са установени.

  Други лекарства и Фозикард
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
  Лекуващият лекар ще Ви каже какви лекарства можете да използвате едновременно с Фозикард. Кои лекарства повлияват действието на Фозикард?
  Ангиацндните средства (лекарства, които намаляват стомашната киселинност) могат да нарушат абсорбцията на Фозикард. Поради това, ако се налага едновременното прилагане на тези лекарства, те трябва да се приемат през интервал най-малко от 2 часа.
  Има съобщения, че нестероидните противовъзпалителни средства (напр. индометацин, аспирин и др.) могат да намалят ефекта на ACE инхибиторите.
  Болни, получаващи диуретици (отводняващи), особено тези, на които такова лечение е предписано отскоро, както и пациенти със силно ограничаване на солта в диетата или са на диализа, могат да получат рязко спадане на кръвното налягане, най-често в първите часове след началната доза на Фозикард.
  Действието на кои други лекарства люже да се повлияе от Фозикард?
  Има съобщения за увеличени серумни нива на лития и риск от литиева токсичност при едновременна употреба на ACE инхибитори с литий. Поради това едновременното използване на Фозикард и литий трябва да става предпазливо.
  Фозикард може да засили понижаването на кръвното налягане, предизвикано при приложението на анестетици (упойващи вещества) и аналгетици (обезболяващи средства).
  Уведомете лекуващия си лекар, ако Ви предстои определяне на концентрациите на дигоксин в кръвта или изследване на функцията на паращитовидните жлези.
  Фознкард с храни, напитки ιι алкохол
  Няма необходимост от специален хранителен режим по време на лечението с този продукт.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Бременност
  Необходимо е да информирате Вашия лекар, ако мислите, че сте (или може да станете) бременна. Обикновено лекарят ще Ви посъветва да прекратите приема на Фозикард преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да вземете друго лекарство на мястото на Фозикард. Фозикард не се препоръчва в ранните месеци на бременността, и не бива да се приема след третия месец на бременността, тъй като може да причини сериозно увреждане на Вашето бебе, ако се използва в този период.
  Кърмене
  Уведомете лекуващия си лекар, ако кърмите или Ви предстои да кърмите. Не се препоръчва употребата на Фозикард плюс при кърмачки. Вашият лекар ще ви предложи друго лечение, ако желаете да кърмите, особено ако детето е новородено или недоносено.

  Шофиране и работа с машини
  В началото на лечението с Фозикард може да се наблюдава временно поява на отпадналост и световъртеж, което да повлияе върху способността за шофиране и работа с машини.
  Фознкард съдържа помощното вещество лактоза монохндра г
  Ако Вашият лекар ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди да вземете този продукт.

  3. Как да приемате Фозикард
  Винаги приемайте Фозикард точно както Ви е предписано. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт!
  Таблетките се приемат през устата с достатъчно вода, независимо от приема на храна, по едно и също време всеки ден, препоръчително сутрин.
  Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекар. Дозировката трябва да бъде индивидуална за всеки пациент. Лекарят ще следи развитието на заболяването и ще назначи дозата, която най-добре съответства на Вашето състояние. Спазвайте точно указанията му.
  Препоръчваната начална доза Фозикард е 10 mg веднъж дневно. Дозата се коригира в зависимост от отговора на кръвното налягане. Тя може постепенно да се повиши до 40 mg веднъж дневно. Ако кръвното налягане не може да се контролира добре със самостоятелното приложение на Фозикард, лекарят може да назначи и диуретици.
  Ако Фозикард се прилага при болни, получавали вече диуретици, лечението се провежда под строг лекарски контрол за няколко часа, докато кръвното налягане се стабилизира. Ако преди това сте вземали някакво друго лекарство за понижаване на кръвното налягане, възможно е лекарят да реши да спре предхождащото лечение за няколко дни преди началото на лечението с Фозикард.
  Не е необходимо понижаване на дозата при болни с увредена бъбречна или чернодробна функция или при пациенти в напреднала възраст.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Фознкард:
  Ако случайно погълнете повече таблетки от обичайната доза, свържете се с лекуващия си лекар или се обърнете към най-близката болница. Лечението при предозиране на Фозикард е симптоматично и поддържащо. Хемодиализата е слабо ефективна.
  Ако сте пропуснали да приемете Фознкард
  Ако сте пропуснали един прием, вземете продукта във времето на следващия регулярен прием без да увеличавате дозата.
  Ако сте спрели приема на Фознкард
  Не спирайте приема на таблетките, дори ако се чувствате добре, освен ако лекарят не Ви каже.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Описаните по-долу нежелани реакции са класифицирани според честотата на тяхната поява по следния начин: много чести (засягащи повече от I на 10 души); чести (засягащи по-малко от 1 на 10, но повече от 1 на 100 души); нечести (засягащи по-малко от 1 на 100, но повече от 1 на 1000 души); редки (засягащи по-малко от 1 на 1000, но повече от 1 на 10 000 души); много редки (засягащи по-малко от 1 на 10 000 души и с неизвестна честота /от наличните данни не може да бъде направена оценка/).
  Инфекции
  Чести: Инфекция на горните дихателни пътища, възпаление на гърлото (фарингит), хрема, вирусна инфекция.
  Неизвестна честота: Пневмония, възпаление на гласните връзки (ларингит), на синусите (синузит) и на дихателните пътища (трахеобронхит).
  Нарушения на кръвта и лимфната система
  Неизвестна честота: Увеличени и болезнени лимфни възли, промени в количеството на кръвните клетки (левкопения, неутропения, еозинофилия).
  Нарушения на метаболизма и храненето
  Неизвестна честота: Подагра, нарушение на апетита, промени на теглото, понижен апетит, високо съдържание на калий в кръвта (хиперкалиемия).
  Психични нарушения
  Чести: Промени в настроението, нарушение на съня.
  Неизвестна честота: Депресия, нарушение в поведението, състояние на обърканост. Нарушения на нервната система
  Чести: Замаяност, главоболие, парестезии (чувство за изтръпване и мравучкане).
  Нечести: Синкоп (краткотрайно прилошаване със загуба на съзнание, поради рязко понижаване на кръвното налягане).
  Неизвестна честота: Мозъчен удар, преходна исхемична атака, тремор, нарушение на равновесието, нарушение на паметта, унесеност, мозъчно-съдов инцидент.
  Нарушения на очите Чести: Зрителни нарушения.
  Нарушения на ухото и лабиринта
  Неизвестна честота: шум в ушите, световъртеж, болка в ушите. Сърдечни нарушения
  Чести: Аритмия, палпитации (чувство за прескачане на сърцето), ангина пекторис (пристъпна гръдна болка).
  Нечести: Сърдечен арест (спиране на сърцето), миокарден инфаркт, ускорен сърдечен пулс, потискане на сърдечната и дихателна функция, нарушения в проводимостта на сърдечните импулси.
  Съдови нарушения
  Чести: Ниско кръвно налягане, рязко понижаване на кръвното налягане при изправяне. Нечести: Шок (животозастрашаващо състояние, дължащо се на силно понижено кръвно налягане). Неизвестна честота: Хипертонична криза, периферно-съдово заболяване, кръвоизлив, високо кръвно налягане, зачервяване на кожата.
  Дихателни, гръдни и медиастинални нарушения Чести: Кашлица, заболяване на синусите.
  Неизвестна честота: Задух, свирене в гърдите, белодробен застой, промяна в гласа, кървене от носа, синузит, болка при дишане.
  Стомашно-чревни нарушения
  Чести: Гадене, повръщане, диария, болка в корема, нарушено храносмилане, нарушен вкус. Неизвестна честота: Възпаление на задстомашната жлеза (панкреатнт), оток на езика, затруднено преглъщане, увреждане на устната кухина, стомашно раздуване, запек, повишено газообразуване, сухота в устата.
  Жлъчно-чернодробни нарушения
  Неизвестна честота: Чернодробно възпаление (хепатит).
  Нарушения на кожата и подкожната тъкан Чести: Обрив.
  Нечести: Ангиоедем (оток на меките тъкани на лицето, езика и гьрлото).
  Неизвестна честота: Повишено изпотяване, подкожни кръвоизливи, сърбеж, уртикария, кожно възпаление.
  Нарушения на мускулно-скелетната система Чести: Болки в мускулите и ставите.
  Неизвестна честота: Мускулна слабост, ставно възпаление.
  Нарушения на бъбреците и пикочните пътища Чести: Нарушение в уринирането. Неизвестна честота: Бъбречна недостатъчност.
  Нарушения на възпроизводителната система и гърдата
  Чести: Нарушение на сексуалната функция. Неизвестна честота: Нарушение на простатата.
  Общи нарушения и ефекти в мястото на приложение Чести: Умора, болка в гърдите, оток, отпадналост. Неизвестна честота: Периферен оток, болка, температура.
  Изследвания
  Неизвестна честота: Повишаване на теглото, абнормни резултати от изследвания на чернодробната функция.
  Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

  5. Как да съхранявате Фозикард
  При температура под 25°С.
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте Фозикард след срока на годност отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информации
  Какво съдържа Фознкард:
  Активното вещество в една таблетка Фозикард е съответно 5 mg, 10 mg или 20 mg фозиноприл натрий /fosinopril sodium/.
  Другите съставки са: лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, прежелатинозно нишесте, целулоза, микрокристална, глицерол дибехенат.

  Как изглежда Фознкард н какво съдържа опаковката
  Фозикард 5 mg - бели или почти бели, плоски, кръгли 6 mm таблетки, с надпис „FL5". Фозикард 10 mg - бели или почти бели, плоски, кръгли 8 mm таблетки, с надпис „FL10". Фозикард 20 mg - бели или почти бели, плоски, кръгли 8 mm таблетки, с надпис „FL20".
  Опаковка:
  Таблетки по 10 броя или по 14 броя в блистери от AI/AI фолио.
  2 блистера по 14 броя таблетки в картонена кутия.
  3 блистера по 10 броя таблетки в картонена кутия. Банки по 28 и по 30 броя таблетки.

  Притежател на разрешението за употреба
  „Актавис" ЕАД Ул."Атанас Дуков" № 29 1407 София, България
  Производители
  Actavis hf
  Reykjavikurvegur 78, IS-220 Hafnarijordur Исландия
  "Балканфарма-Дупница11 АД
  ул. "Самоковско шосе" № 3
  гр. Дупница, България
  Тел. (0701) 58 196; Факс. (0701) 58 555

  За всяко допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба.
  „Актавис" ЕАД
  Ул."Атанас Дуков" № 29
  1407 София, България
  Тел. 02 9321762; 02 9321771

  Дата на последно преразглеждане на листовката - март 2012

  Описание на ФОСИКАРД ТАБЛ 5МГ Х 28

  ФОСИКАРД ТАБЛ 5МГ Х 28 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ФОСИКАРД ТАБЛ 5МГ Х 28 се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа