Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • КОГНЕЗИЛ ТАБЛ 5МГ

  • КОГНЕЗИЛ ТАБЛ 5МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за потребителя

  Cognezil 5 mg film-coated tablets
  Когнезил 5 mg филмирани таблетки
  Donepezil hydrochloride (донепезилов хидрохлорид)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  • Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че приднаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази лнстовка:
  1. Какво представлява Когнезил 5 mg и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Когнезил 5 mg
  3. Как да приемате Когнезил 5 mg
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Когнезил 5 mg
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Когнезил 5 mg и за какво се използва
  Когнезил 5 mg принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на холинестеразата.
  Когнезил 5 mg е показан за лечение на симптомите на деменция при хора, на които е поставена диагноза лека до умерено тежка форма на болестта на Алцхаймер. Той се употребява само при възрастни пациенти.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Когнезил 5 mg
  Не приемайте Когнезил 5 mg
  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към донепезилов хидрохлорид, или към подобни вещества (пиперидинови производни) или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Когнезил 5 mg.
  Проверете дали някое от изброените по-долу предупреждения се отнася за Вас към момента или се е отнасяло за Вас в миналото. Моля, кажете на Вашия лекар:
  • ако имате или ако някога в миналото сте имали сърдечни проблеми (по-специално синдром на болния синусов възел или подобно състояние). Когнезил 5 mg може да понижи честотата на сърдечната Ви дейност.
  • ако някога сте имали стомашна язва или язва на дванадесетопръстника или ако ползвате определен тип болкоуспокояващи (Нестероидни противовъзпалителни средства - НСПВС). Вашият лекар ще следи непрекъснато симптомите Ви.
  • ако имате трудности при уриниране. Вашият лекар ще следи непрекъснато симптомите Ви,
  • ако някога сте имали гърчове (припадъци). Когнезил 5 mg може да причини нов припадък (гърч). Вашият лекар ще следи непрекъснато симптомите Ви.
  • ако имате астма или други дълготрайни заболявания на белите дробове.

  Симптомите Ви могат да се влошат.
  • ако вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, като например лактозата.
  Когнезил 5 mg може да бъде използван при пациенти с бъбречно заболяване или леко да умерено чернодробно заболяване. Информирайте Вашия лекар ако имате бъбречно или чернодробно заболяване. Пациенти с тежко чернодробно заболяване не трябва да приемат Когнезил 5 mg.

  Деца и юноши
  Когнезил 5 mg не се препоръчва при деца и юноши на възраст под 18 години. Други лекарства и Когнезил 5 mg
  Когнезил 5 mg може да повлияе приема на други лекарства. Те от своя страна може да повлияят на действието, което ще има Когнезил 5 mg. Когнезил 5 mg може да взаимодейства с:
  • общи анестетици. Ако Ви предстои операция, която изисква да бъдете под обща упойка,трябва да кажете на Вашия лекар и на анестезиолога, че приемате Когнезил 5 mg. Това е необходимо, защото Вашето лекарство може да повлияе количеството упойка, което е необходимо.
  • лекарства, ползвани за контролиране на сърдечния ритъм (хинидин), антимикотични лекарства (кетоконазол и итраконазол), определени типове антибиотици (еритромицин) и лекарства, ползвани за лечението на депресия (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), като например флуоксетин.

  Тези лекарства могат да усилят ефекта на Когнезил 5 mg.
  • лекарства, ползвани за лечението на туберкулоза (рифампицин), лекарства, ползвани за лечението на епилепсия (фенитоин и карбамазепин). Тези лекарства могат да намалят ефекта на Когнезил 5 mg.
  • лекарства, ползвани за кратка мускулна релаксация при анестезия (упойка) и интензивно лечение (сукцинилхолин), други мускулни релаксанти, лекарства, които стимулират определен дял от нервната система (холинергични агонисти), и определени лекарства за понижаване на кръвното налягане (бета блокери). Ефектите и на двата вида лекарства ще се засилят.
  • лекарства, които инхибират определена част от нервната система (холинергични антагонисти)
  • болкоуспокояващи или лекарства за артрит, като ацетилсалицилова киселина, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен или диклофенак.
  • други лекарства за болестта на Алцхаймер, например галантамин,
  • лекарства, отпускани без рецепта, например билкови препарати
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате някое от изброените по-горе лекарства.

  Когнезил 5 mg с храни, напитки и алкохол
  Храната не повлиява ефекта на Когнезил 5 mg.
  Алкохолът може да промени ефекта на Когнезил 5 mg. Поради това, Когнезил 5 mg не трябва да се приема едновременно с алкохол.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Когнезил 5 mg не трябва да се използва докато кърмите.
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

  Шофиране и работа с машини
  Болестта на Алцхаймер може да наруши способността Ви да шофирате или да работите с машини и техника, поради което не трябва да извършвате тези дейности, освен ако Вашият лекар не Ви е казал, че е безопасно да ги вършите. Освен това Когнезил 5 mg може да предизвика умора, замаяност и мускулни крампи, и ако получите такива, не трябва да шофирате и да работите с машини.

  Когнезил 5 mg съдържа лактоза
  Когнезил 5 mg съдържа млечната захар лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да започнете да приемате лекарството.

  3. Как да приемете Когнезил 5 mg
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Информирайте лекаря или фармацевта за името на обгрижващото Ви лице. Обгрижващото Ви лице ще Ви помага да приемате Вашето лекарство така, както Ви е предписано.
  Количество активно вещество в една таблетка, които приемате може да се променя в зависимост от продължителността на приемането на лекарството, и от препоръките на Вашия лекар.
  Препоръчваната доза е една таблетка Когнезил 5 mg (5 mg донепезилов хидрохлорид) всяка вечер. След един месец Вашият лекар може да Ви предпише по 2 таблетки
  Когнезил 5 mg (10 mg донепезилов хидрохлорид) всяка вечер. Максиманата препоръчителна доза е 10 mg всяка вечер.

  Ако страдате от бъбречни проблеми, не е необходимо да променяте дозата.
  Ако имате леки до умерени чернодробни проблеми, Вашият лекар трябва постепенно и внимателно да регулира Вашата доза, така че да съответства на нуждите Ви. Ако имате тежки чернодробни проблеми, не трябва да приемате Когнезил 5 mg (вж. точка 2, преди да приемете Когнезил 5 mg). Ако имате неизяснено заболяване на черния дроб, Вашият лекар може да реши да прекрати лечението Ви с Когнезил 5 mg.
  Приемайте таблетките си Когнезил 5 mg през устата, с чаша вода, вечер непосредствено преди лягане.
  Вашият лекар може да Ви посъветва колко дълго да продължите приема на таблетките. Необходимо е редовно да посещавате Вашия лекар, за да преценява лечението Ви и да прави оценка на симптомите Ви.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Когнезил 5 mg
  Не вземайте повече от една таблетка на ден. Ако сте приели повече от необходимото количество Когнезил 5 mg може да се появят симптоми като гадене, повръщане, обилно отделяне на слюнка (саливация), изпотяване, забавяне на сърдечната дейност (брадикардия), спадане на кръвното налягане (хипотония), затруднено дишане (подтискане на дишането), мускулна слабост (колапс) и неволеви, неконтролируеми съкращения на мускулите (конвулсии), а също така и задълбочаваща се мускулна слабост, възможно животозастрашаващо състояне.
  Ако сте приели повече от необходимата доза, свържете се с Вашия лекар незабавно.
  Ако не можете да се свържете с Вашия лекар, свържете се с най-близката болница или отделение за спешна помощ. Винаги носете със себе си таблетките и опаковката, така че лекарят да знае какво точно сте взели.

  Ако сте пропуснали да приемете Когнезил 5 mg
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка. Прескочете пропусната доза и вземете следващата таблетка на следващия ден в обичайното време. Ако сте пропуснали да вземате лекарството си за срок повече от една седмица, обадете се на Вашия лекар, преди да продължите да приемате още от това лекарство.

  Ако сте спрели приема на Когнезил 5 mg
  Не спирайте да приемате таблетките, дори и вече да се чувствате добре, освен ако Вашият лекар не Ви е казал е казал да го направите.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, Когнезил 5 mg може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Много чести нежелани реакции (могат да засегнат повече от 1 на 10 души)
  • Диария • гадене • главоболие

  Чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 души)
  • Обикновена настинка • загуба на апетит (анорексия) • виждане/чуване на въображаеми неща, които в действителност не съществуват * възбуда • агресивно поведение • необичайни сънища, включително кошмари • припадък (синкоп) • замаяност • нарушен сън (безсъние) • повръщане • неразположение в коремната област • обрив • сърбеж (пруритус) • мускулни крампи • инконтинеция (незадържане) на урината • умора • болка • злополуки

  Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 души)
  Припадък (гърч) • забавена сърдечна дейност (брадикардия) • вътрешни кръвоизливи (стомашно-чревни кръвоизливи) • язви (язви на стомаха и дуоденума) • леко увеличаване на серумните концентрации на определен мускулен ензим (креатинкиназа)

  Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1000 души)
  Неконтролируеми движения на тялото или лицето (екстрапирамидни симптоми) • определени нарушения на проводните функции на сърцето, които водят до ритъмни нарушения (сино-атриален блок, атриовентрикуларен блок) • нарушения на функциите на черния дроб, включително хепатит

  Вашият лекар може да реши да намали дозата Ви или да спре лечението, за да преминат посочените нежелани реакции.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Когнезил 5 mg
  Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте Когнезил 5 mg след срока на годност отбелязан върху блистера и върху външната картонена кутия след обозначението "Годен до" (ЕХР). Първите две цифри означават месеца, а последните четири цифри означават годината. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарства, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.


  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Когнезил 5 mg
  • Активното вещество е: donepezil hydrochloride (донепезилов хидрохлорид) Всяка филмирана таблетка съдържа 5.22 mg донепезилов хидрохлорид монохидрат, еквивалентни на 5 mg донепезилов хидрохлорид, които са еквивалентни на 4,56 mg донепезил.
  • Другите съставки в ядрото на таблетката са лактоза монохидрат, микрокристална целулоза (Е460), натриев нишестен гликолат (тип А), хидроксипропил целулоза (Е463), магнезиев стеарат (Е572).
  Съставките на обвивката на таблетката са: хипромелоза (Е464), лактоза монохидрат, макрогол 4000 и титанов диоксид (Е171).

  Как изглежда Когнезил 5 mg и какво съдържа опаковката
  Филмираните таблетки Когнезил 5 mg са жълти, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки, с вдлъбнато релефно означение D9EI от едната страна и числото 5 от другата страна.
  Филмираните таблетки се предлагат в блистери с по 7, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 98, 100, 120 филмирани таблетки, а също и като еднодозови блистери с по 50 филмирани таблетки (само за болнична употреба).
  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  Притежател на разрешението за употреба:
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o., Hvezdoval716/2b 140 78 Praha4 Чешка Република

  Производители: Synthon BV Microweg 22 6545 CM, Nijmegen Холандия
  Synthon Hispania S.L. Castell6 1, Poligono Las Salinas 08830 San Boi de Llobregat Испания
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o., Hvezdoval716/2b 140 78 Praha 4 Чешка Република

  Дата на последно преразглеждане на листовката : 10.2012

  Описание на КОГНЕЗИЛ ТАБЛ 5МГ

  КОГНЕЗИЛ ТАБЛ 5МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  КОГНЕЗИЛ ТАБЛ 5МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа