Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на продукти за сърдечно-съдова система
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР

  • МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Магнетолукс 500 micromol/ml инжекционен разтвор Magnetolux 500 micromol/ml solution for injection
  Гадопентетат димеглумин (Gadopentetate dimeglumine)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  - Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Магнетолукс и за какво се изп
  2.Преди да приемете Магнетолукс
  3. Как да приемате Магнетолукс
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Магнетолукс
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАГНЕТОЛУКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

  Магнетолукс съдържа гадопентетат димеглумин, вещество подобряващо контраста. Този лекарствен продукт се използва само за диагностика.
  Магнетолукс се използва при изледване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).
  Магнетолукс се използва при краниално (в главата) и спинално (в гръбначния стълб) магнитнорезонансно изображение, както и за ЯМР на цялото тяло, включвайки областта на главата и врата; гръдния кош, включително сърцето и женските гърди; коремната област, включително панкреаса и черния дроб; бъбреците; таза, включително простатната жлеза, пикочния мехур и матката; мускулите и костите.
  Може да се използва също така за визуализиране, установяване и характеризиране на няколко вида тумори (образувания) или лезии в главата, гръбнака и други части на тялото.
  Освен това е възможна визуализацията на всички кръвоносни съдове (магнитно-резонансна ангиография) - с изключение на сърдечните артерии - особено при диагностицирането на стеснени или запушени съдове.
  Кръвоснабдяването на сърдечния мускул, когато е подложен на стрес, предизвикан например медикаментозно, може да бъде измерено и да се диагностицира жизнеспособността на сърдечния мускул (отложено контрастиране).

  2. ПРЕДИ ДА ВИ БЪДЕ ПРИЛОЖЕН МАГНЕТОЛУКС

  Не приемайте Магнетолукс
  - ако сте алергични (свръхчувствителни) към гадопентетат димеглумин или към някоя от останалите съставки на Магнетолукс
  - ако страдате от сериозни проблеми с бъбреците или сте пациент, на който скоро ще бъде или е бил подложен на чернодробна трансплантация, понеже използването на Магнетолукс при пациенти със тези състояния се свързва със заболяване, наречено нефрогенна системна фиброза (NFS). NFS е заболяване, което предизвиква удебеляване на кожата и съединителните тъкани . NSF може да причино тежко ставно обездвижване, мускулна слабост или може да повлие на нормалното функциониране на вътрешните органи, което би могло да бъде животозастрашаващо.
  - Магнетолукс не трябва да бъде прилаган също така на новородени бебета на възраст до 4 седмици.

  Обърнете специално внимание при употребата на Магнетолукс:

  - ако имате поставен сърдечен пейсмейкър, метална (феромагнитна) скоба или имплантант, или инсулинова помпа, моля, уведомете Вашия радиолог/лекар. В подобни случаи не е възможно осъществяването на магнитно-резонансно изследване.
  - тъй като Магнетолукс може да предизвика алергични или други специфични индивидуални реакции, които да увредят сърцето, дихателния апарат или кожата Ви.

  Ако възникне алергична реакция, радиологът/лекарят ще прекрати незабавно прилагането на контрастния материал и ако се налага ще предприеме съответната терапия за алергичните реакции.
  Ето защо се препоръчва използването на гъвкав, постоянен, венозен катетър по време на изследването, за да има възможност за незабавно реагиране при спешен случай.

  В много редки случаи е възможно да се получат изключително тежки реакции, включително и шок. Ето защо, трябва да прочетете много внимателно следното:
  • ако сте болни от или някога сте боледували от бронхиална астма или други алергии, или и преди сте получавали алергична реакция към контрастен материал, вероятността да получите алергична реакция по време на изследването е по-голяма. Уведомете Вашия радиолог/лекар, ако страдате от подобни заболявания или сте получавали такава реакция. Може да Ви бъде дадено друго лекарство преди изследването, за да се избегнат нежеланите реакции.
  • ако приемате бета-блокери (лекарства, използвани при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други състояния), трябва да уведомите Вашия радиолог/лекар. Пациентите, приемащи бета-блокери не винаги се повлияват от други лекарства, използвани за третиране на алергични реакции.
  • ако страдате от сърдечно-съдово заболяване (напр. тежка сърдечна недостатъчност, заболяване на коронарните артерии) сте изложени на по-голям риск или дори фатален изход, в случай, че получите алергична реакция.
  ако получавате гърчове или припадъци, рискът да получите такива по време на изследването се увеличава.
  ако страдате от нарушения на бъбречната функция (гломерулна филтрация (GFR)
  30 - 59 ml/min/l,73 m2), трябва да уведомите Вашия радиолог/лекар. Вашият лекар ще извърши обстоен преглед на бъбречната Ви функция преди вливането на Магнетолукс.

  Употреба на други лекарства:
  Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  В частност: Бета-блокери (лекарства, използвани при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други състояния)

  Употреба на Магнетолукс с храни и напитки:
  Изключително важно е да не приемате храна 2 часа преди изследването.

  Обърнете се към Вашия лекар:
  - ако Вашите бъбреци не функционират нормално
  - ако скоро сте били или очаквате да бъдете подложен на чернодробна трансплантация
  Преди да Ви бъде приложен Магнетолукс ще трябва да Ви бъдат направени кръвни изследвания, за да се провери до колко добре функционират Вашите бъбреци.
  Магнетолукс не трябва да се използва при новородени бебета на възраст до 4 седмици. Поради незрялата бъбречна функция при деца на възраст до 1 година, Магнетолукс трябва да бъде използван при кърмачета само след внимателна преценка от страна на лекаря.

  Бременност и кърмене

  Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.
  Бременност:
  Обърнете се към Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна или че може да забременеете, тъй като Магнетолукс не трябва да бъде използван по време на бременност, освен ако не е крайно наложително.

  Кърмене:
  Обърнете се към Вашия лекар, ако кърмите или Ви предстои да започнете да кърмите.
  Кърменето трябва да бъде преустановено за най-малко 24 часа, след като Ви е бил приложен Магнетолукс.

  Шофиране и работа с машини:
  Малко е вероятно поставената Ви инжекция да окаже ефект върху способността Ви да шофирате или да работите с машини.
  Но докато шофирате или работите с машини, трябва да имате предвид, че е възможно да почувствате гадене или кръвното Ви налягане да се понижи.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ МАГНЕТОЛУКС

  Магнетолукс се поставя от квалифицирано медицинско лице директно във вената (интравенозно).
  За предпочитане е да сте в легнало положение по време на поставянето, като трябва да останете под наблюдението на Вашия радиолог/лекар в продължение на поне 30 минути след инжектирането. Повечето нежелани лекарствени реакции настъпват в рамките на този период (напр. алергични реакции). Все пак, в редки случаи реакции могат да възникнат и след часове или дни.
  Ако този лекарствен продукт се поставя с помощта на автоматичен инжектор, пригодността на устройството трябва да е предварително проверена от страна на производителя му. Инструкциите за използване на устройството трябва да се спазват стриктно.
  Този лекарствен продукт е за еднократна употреба.
  Възрастни, юноши и деца (над две години-):
  Дозата за краниално и спинално изследване с ЯМР, както и за ЯМР на цялото тяло, зависи от вида на лезията, която се изследва, но обикновено е между 0,2 и 0,6 ml/kg телесно тегло (за възрастни) и между 0,2 и 0,4 ml/kg (за деца).

  Дозировка при специални групи пациенти

  Пациенти с увредена бъбречна функция:
  Магнетолукс не трябва да Ви бъде прилаган, ако страдате от сериозни проблеми с бъбреците или ако сте пациент, който скоро ще бъде или е бил подложен на чернодробна трансплантация.
  Магнетолукс също така не трябва да бъде използван при новородени на възраст до 4 седмици.
  Ако страдате от проблеми с бъбреците с умерена тежест, трябва да Ви бъде приложена само една доза от Магнетолукс по време на изследването и не трябва да получавате втора инжекция в рамките най-малко на 7 дни.

  Новородени и кърмачета:
  Поради незрялостта на бъбречната функция при кърмачета на възраст под 1 година, кърмачетата трябва да получават само една доза от Магнетолукс по време на изследването и не трябва да получават втора инжекция в рамките най-малко на 7 дни.

  Пациенти в старческа възраст:
  Няма нужда от корекция на дозата, ако сте на възраст над 65 години, но трябва да Ви бъдат направени кръвни изследвания, за да се провери доколко добре функционират Вашите бъбреци.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Магнетолукс:
  Това лекарство ще Ви бъде поставен от медицинско лице. Ако смятате, че Ви е поставена по-голяма от необходимата доза, моля, уведомете Вашия лекар или сестра незабавно.
  Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар, радиолог или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

  Както всички лекарства, Магнетолукс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Най-честите нежелани реакции, свързани с Магнетолукс са гадене, повръщане, главоболие, световъртеж, усещане за болка, чувство на затопляне или студенина на мястото на инжектиране или общо чувство на затопляне.

  Съобщава се за случаи на нефрогенна системна фиброза (която предизвиква втвърдяване на кожата и може да засегне също меки тъкани и вътрешни органи).
  Другите нежелани реакции, които могат бъдат получени са подредени по телесна система и честота. Честотата на проявяване е описана по следния начин:
  Много чести проявява се при 1 на всеки 10 пациента
  Чести проявява се при 1 до 10 на всеки 100 пациента
  Нечести проявява се при 1 до 10 на всеки 1 000 пациента
  Редки проявява се при 1 до 10 на всеки 10 000 пациента
  Много редки проявява се при по-малко от 1 на всеки 10 000 пациента
  С неизвестна честота от наличните данни не може да бъде направена оценка

  Реакциите, за които не може да бъде определена честота поради липса на достатьчно клинични данни в полето за честота е записано "С неизвестна честота ".

  Някои хора могат да получат алергична реакция към Магнетолукс. Уведомете Вашия лекар незабавно, ако забележите някои от следните редки симптоми на тежка алергия:
  внезапно хриптене и спазъм на гърдите подуване на клепачите, лицето или устните кожни обриви (уртикария), сърбеж, треска колапс
  посиняване (цианоза)
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МАГНЕТОЛУКС

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте Магнетолукс след срока на годност отбелязан върху етикета. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Съхранявайте флакона / бутилката във външната картонена опаковка, за да се предпази от светлина. Да се съхранява под 30° С.
  Установената, химико-физичната стабилност при употреба е 24 часа при температура 25 °С. От микробиологична гледна точка, продуктът трябва да се използва незабавно. Ако не се бъде използван незабавно, отговорност за времето и условията на съхранение носи потребителя, като обикновено те не бива да надвишават 24 часа при 2 до 8 °С.
  Не използвайте Магнетолукс, ако забележите видими белези на влошаване на качеството на продукта (като например частици в разтвора или пукнатини по флакона).
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа Магнетолукс

  Активното вещество е: гадопентетат димеглумин.
  1 ml от инжекционния разтвор съдържа 469 mg гадопентетат димеглумин, което се равнява на 500 микромол/ml еквивалентно на 78,63 гадолиний

  5 ml от инжекционния разтвор съдържат 2 345 mg гадопентетат димеглумин, което се равнява на 500 микромол/ml, еквивалентно на 393,15 mg гадолиний.

  10 ml от инжекционния разтвор съдържат 4 690 mg of гадопентетат димеглумин,, което се равнява на 500 микромол /ml, еквивалентно на 786,30 mg гадолиний.

  15 ml от инжекционния разтвор съдържат 7 035 mg of гадопентетат димеглумин,, което се равнява на 500 микромол 1/ml, еквивалентно на 1 179,45 mg гадолиний.

  20 ml от инжекционния разтвор съдържат 9 380 mg of гадопентетат димеглумин,, което се равнява на 500 микромол /ml, еквивалентно на 1 572,60 mg гадолиний.

  30 ml от инжекционния разтвор съдържат 14 070 mg of гадопентетат димеглумин,, което се равнява на 500 микромол /ml, еквивалентно на 2 358,90 mg гадолиний.

  100 ml от инжекционния разтвор съдържат 46 900 mg of гадопентетат димеглумин,, което се равнява на 500 микромол /ml, еквивалентно на 7 863 mg гадолиний.

  Другите съставки са:
  меглумин, пентетова киселина, вода за инжекции
  Как изглежда Магнетолукс и какво съдържа опаковката
  Инжекционен разтвор.
  Бистър разтвор.
  Флакон от прозрачно стъкло (стъкло тип I) или бутилка (стъкло тип II) с гумена запушалка и алуминиева капачка, опаковани в картонена опаковка.

  Магнетолукс се предлага в следните опаковки:
  опаковка с 1 флакон от 5, 10, 15, 20, 30 ml опаковка с 1 бутилка от 100 ml
  опаковка с 5 флакона от 5, 10, 15, 20, 30 ml опаковка с 5 бутилки от 100 ml
  опаковка с 10 флакона от 5, 10, 15, 20, 30 ml опаковка с 10 бутилки от 100 ml
  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба и производител:
  Sanochemia Pharmazeutika AG
  Boltzmanngasse 9-11 A-1090 Vienna Австрия

  Този лекарствен продукт е разрешен в държавите-членки на ЕИП под следните наименования:
  Австрия - Magnetolux 500 mikromol/ml Injektionslôsung
  България - Магнетолукс 500 micromol/ml инжекционен разтво
  Чехия - Magnetolux 500 mikromol/ml Injekcni roztok
  Германия - Magnetolux 500 mikromol/ml Injektionslôsung
  Гърция - Magnetolux 500 micromol/ml Eveoipo бихАлща
  Испания - Magnetolux 500 micromol/ml solution inyectable
  Унгария - Magnetolux 500 pmol/ml Oldatos injekciô
  Ирландия - Magnetolux 500 micromol/ml solution for injection
  Италия - Magnetolux 500 micromol/ml soluzione iniettabile
  Португалия - Magnetolux 500 micromol/ml soluçào injectâvel
  Румъния - Magnetolux 500 micromol/ml solutie injectabilà
  Словакия - Magnetolux 500 mikromol/ml Injekcnÿ roztok
  Великобритания - Magnetolux 500 micromol/ml solution for injection

  Дата на последно одобрение на листовката:
  07/2010

  Посочената по-долу информация е предназначена само за медицински специалисти:
  Преди приложение на Магнетолукс всички пациенти трябва да бъдат скринирани за бъбречна дисфункция чрез провеждане на лабораторни изследвания.
  Съобщава се за случаи на нефрогенна системна фиброза (NSF), свързана с използването на Магнетолукс и някои други контрастни материи, съдържащи гадолиний, при пациенти с остро или хронично тежко бъбречно увреждане (гломерулна филтрация (GFR) < 30 ml/min/1,73 m2). Пациенти, подложени на чернодробна трансплантация, са изложени на особено висок риск, тъй като честотата на остра бъбречна недостатъчност е висока в тази група. По тази причина Магнетолукс не трябва да се използва при пациенти с тежко бъбречно увреждане и при пациенти в периоперативния период след чернодробна трансплантация.
  Магнетолукс не трябва също така да бъде използван при новородени на възраст до 4 седмици.
  Рискът за развитие на NSF при пациенти с умерено бъбречно увреждане (гломерулна филтрация (GFR) 30-59 ml/min/1,73 m2) е неизвестен, ето защо Магнетолукс трябва да се използва след внимателна оценка на рисковете и ползите при пациенти с умерено бъбречно увреждане в доза, която не надвишава 0,2 mmol/kg телесно тегло. Не трябва да се използва повече от една доза на изследване. Поради липсата на информация за многократно приложение Магнетолукс не трябва да се прилага повторно, освен ако интервалът между инжекциите е не по-малко от 7 дни.
  Поради незрялата бъбречна функция при кърмачета на възраст до 1 година Магнетолукс трябва да бъде използван при тези пациенти само след внимателна преценка в доза, която не надвишава 0,2 mmol/kg телесно тегло. Не трябва да се използва повече от една доза по време на изследването. Поради липсата на информация относно многократното приложение Магнетолукс не трябва да бъде прилаган повторно, освен ако интервалът между двете инжекции е не по-малък от 7 дни. Магнетолукс не трябва да си използва при новородени на възраст до 4 седмици.
  Тъй като бъбречният клирънс на гадопентетат димеглумин може да бъде увреден при пациенти в старческа възраст, от особено важно значение е пациентите на възраст над 65 години да бъдат скринирани за бъбречна дисфункция.
  Провеждането на хемодиализа скоро след прилагане на Магнетолукс може да е от полза за отстраняването на Магнетолукс от организма. Няма данни, които да подкрепят започването на хемодиализа като начин за предпазване от развитие HaNSF или лечение HaNSF при пациенти, Които не са били подложени вече на хемодиализа.
  Магнетолукс не трябва да бъде използван по време на бременност, освен ако клиничното състояние на жената не изисква употребата на гадопентетат димеглумин.
  Кърменето трябва да бъде преустановено най-малко за 24 часа след приложение на Магнетолукс.
  Специалният етикет върху флаконите/бутилките за проследяване трябва да се залепи в картона/ИЗ на пациента, за да е възможно прецизно документиране на използваната контрастна материя, съдържаща гадолиний. Използваната доза също трябва да бъде записана.

  Описание на МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР

  МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  МАГНЕТОЛУКС 500МКМОЛ/МЛ ИНЖ.РАЗТВОР - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа