Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2

  • МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  МАКСАЛТ 5 mg таблетки
  ризатриптан
  MAXALT 5 mg tablets
  rizatriptan

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява МАКСАЛТ и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете МАКСАЛТ
  3. Как да приемате МАКСАЛТ
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате МАКСАЛТ
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява МАКСАЛТ и за какво се използва

  МАКСАЛТ принадлежи към класа лекарства, известни като селективни серотонинови 5-НТ ib/ю рецепторни агонисти.
  МАКСАЛТ е използван за лечение на болковата фаза на мигренозния пристъп при възрастни. Лечението с МАКСАЛТ:
  Намалява разширението на кръвоносните съдове около мозъка. При мигренозен пристъп това разширение предизвиква главоболие.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете МАКСАЛТ

  Не приемайте МАКСАЛТ
  - ако сте алергични към ризатриптан или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
  - ако имате умерено високо или високо кръвно налягане, или леко повишено кръвно налягане, което не е контролирано медикаментозно
  - ако имате или някога сте имали проблеми със сърцето, включително инфаркт или болка в гърдите (ангина пекторис), или ако сте имали симптоми на сърдечно заболяване ако имате тежко чернодробно или бъбречно заболяване
  - ако сте имали инсулт (мозъчно-съдов инцидент) или микроинсулт (преходна исхемична атака - ПИА)
  - ако имате проблеми с проходимостта на артериите си (периферно-съдова болест)
  - ако приемате инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) като моклобемид, фенелзин, транилципромин или паргилин (лекарства за лечение на депресия), линезолид (антибиотик), или ако са минали по-малко от 2 седмици, след като сте спрели приема на МАО-инхибитори
  - ако приемате ерготаминови алкалоиди като ерготамин или дихидроерготамин за лечение на мигрена, или метисергид за профилактика на мигренозен пристъп ако приемате други лекарства от същата група като суматриптан, наратриптан или золмитриптан за лечение на мигрена (вижте Другя лекарства и MAKCAJIT по-долу)

  Ако не сте сигурни дали някое от изброените по-горе се отнася за Вас, преди да приемете MAKCAJIT се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Преди да започнете да приемате MAKCAJIT, уведомете Вашия лекар или фармацевт:
  - ако имате някой от следните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания: високо кръвно налягане, диабет, пушите или използвате никотинови заместители, сърдечно-съдови заболявания в семейството, ако сте мъж на възраст над 40 години или ако сте жена в менопауза;
  - ако имате бъбречни или чернодробни заболявания;
  - ако имате определени проблеми, свързани със сърдечната дейност (бедрен блок);
  - ако имате или сте имали алергии;
  ако главоболието Ви е свързано с виене на свят, нарушена походка, нарушена координация или слабост в краката и ръцете;
  - ако използвате билкови препарати, съдържащи жълт кантарион;
  - ако сте имали алергична реакция с оток на лицето, устните, езика и/или гърлото, която може да причини затруднено дишане и/или преглъщане (ангиоедем);
  - ако приемате селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI) като сертралин, есциталопрам оксалат и флуоксетин, или инхибитори на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI) като венлафаксин и дулоксетин за лечение на депресия;
  - ако имате бързопреходни симптоми, включително болка и стягане в гърдите;

  Ако приемате твърде често MAKCAJIT, това може да доведе до развитие на хронично главоболие. В такива случаи трябва да се свържете с Вашия лекар и може да се наложи да спрете приема на

  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт за Вашите симптоми. Вашият лекар ще прецени дали имате мигрена. Трябва да приемате MAKCAJIT само при мигренозен пристъп. MAKCAJIT не трябва да се използва за лечение на главоболие, което може да се дължи на други, по-сериозни състояния.

  Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате, наскоро сте приемали или възнамерявате да приемате други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. В това число влизат билковите препарати, както и лекарствата, които обичайно приемате за лечение на мигрена.
  Причината за това е, че MAKCAJ1T може да повлияе действието на някои лекарства. Също така някои лекарства могат да повлияят действието на MAKCAJTT,

  Други лекарства и МАКСАЛТ

  Не приемайте МАКСАЛТ:
  ако вече приемате 5-HT агонист (лекарствата от тази група понякога се наричат „триптани”) като суматриптан, наратриптан или золмитриптан; ако приемате инхибитор на моноаминооксидазата (МАО-инхибитор) като моклобемид, фенелзин, транилципромин, линезолид или паргилин, или ако са изминали по-малко от две седмици, откакто сте спрели приема на МАО-инхибитор;
  - ако използвате ерготаминови алкалоиди като ерготамин или дихидроерготамин за лечение на мигрена;
  - ако използвате метисергид за профилактика на мигренозен пристъп.

  При прием на изброените по-горе лекарства заедно с МАКСАЛТ може да се повиши рискът за развитие на нежелани реакции.
  Трябва да изчакате поне 6 часа след приема на МАКСАЛТ, преди да приемете ерготаминов алкалоид като ерготамин или дихидроерготамин, или метисергид.
  Трябва да изчакате поне 24 часа след приема на ерготаминови алкалоиди, преди да приемете МАКСАЛТ.

  Попитайте Вашия лекар за указания и рисковете при прием на МАКСАЛТ
  • ако приемате пропранолол (вж. точка 3: Как да приемате МАКСАЛТ)
  • ако приемате SSRI като сертралин, есциталопрам оксалат и флуоксетин, или SNRI като венлафаксин и дулоксетин за лечение на депресия.

  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  МАКСАЛТ с храна и напитки
  Ако МАКСАЛТ се приема след хранене, може да измине по-дълго време, докато подейства. Макар да е по-добре да се приема на празен стомах, можете да го приемате и след хранене.

  Бременност и кърмене
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Не е известно дали МАКСАЛТ е вреден за плода, ако се приема от бременна жена. Кърменето трябва да се избягва в продължение на 24 часа след приема му.

  Деца и юноши
  Употребата на МАКСАЛТ таблетки при деца на възраст под 18 години не се препоръчва.

  Употреба при пациенти на възраст над 65 години
  Не са провеждани цялостни проучвания за оценка на безопасността и ефикасността на МАКСАЛТ при пациенти на възраст над 65 години.

  Шофиране и работа с машини
  Докато приемате МАКСАЛТ, може да се чувствате сънени или замаяни. В такъв случай не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини.

  МАКСАЛТ съдържа лактоза монохидрат

  МАКСАЛТ 5 mg таблетки
  Таблетката от 5 mg съдържа 30,25 mg лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, се свържете с лекаря си, преди да приемете този лекарствен продукт.

  МАКСАЛТ 10 mg таблетки
  Таблетката от 10 mg съдържа 60,50 mg лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, се свържете с лекаря си, преди да приемете този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате МАКСАЛТ

  МАКСАЛТ се използва за лечение на мигренозен пристъп. Приемете МАКСАЛТ максимално бързо след началото на мигренозното главоболие. Не го използвайте за предотвратяване на пристъп.
  Винаги приемайте МАКСАЛТ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Обичайната доза е 10 mg.

  Ако приемате пропранолол или имате проблеми с бъбреците или черния дроб, трябва да използвате таблетките МАКСАЛТ от 5 mg. Трябва да оставите поне 2 часа между приема на пропранолол и МАКСАЛТ, като в рамките на 24 часа приемете максимум 2 дози МАКСАЛТ.
  Таблетките МАКСАЛТ (ризатриптан бензоат) трябва да се приемат през устата и да се поглъщат цели с течност.
  МАКСАЛТ се предлага и като перорапен лиофилизат от 5 или 10 mg, който се разтваря в устата. Пероралният лиофилизат може да се използва в случаи, когато липсват течности, както и с цел да се избегне гаденето и повръщането, които може да съпровождат приема на таблетки с течност.

  Ако мигренозното главоболие се развие отново в рамките на 24 часа
  При някои пациенти мигренозното главоболие може да се развие отново до 24 часа. Ако отново развиете мигренозно главоболие, можете да приемате допълнителна доза МАКСАЛТ. Винаги трябва да изчаквате поне 2 часа, преди да приемете втора доза.

  Ако след 2 часа продължавате да имате мигрена
  Ако мигренозният пристъп не се повлияе от първата доза MAKCAJIT, за лечение на същия пристъп не трябва да приемате втора доза MAKCAJIT. Въпреки това, вероятността следващ мигренозен пристъп да се повлияе от MAKCAJIT остава голяма.

  Не приемайте повече от 2 дози MAKCAJIT в рамките на 24 часа (например в рамките на 24 часа не приемайте повече от 2 таблетки или перорални лиофилизати от 10 или 5 mg). Винаги трябва да изчаквате поне 2 часа, преди да приемете втора доза.

  Ако състоянието Ви се влоши, потърсете медицинска помощ.

  Ако сте приели повече от необходимата доза MAKCAJIT
  Ако сте приели повече от необходимата доза MAKCAJIT, незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт. Вземете опаковката от лекарството с Вас.
  Признаците на предозиране могат да включват световъртеж, сънливост, повръщане, загуба на съзнание и забавена сърдечна дейност.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. При прием на това лекарство могат да се развият следните нежелани реакции:
  Най-често съобщаваните в клиничните проучвания нежелани реакции при възрастни са световъртеж, сънливост и отпадналост,

  Чести (засягат 1 до 10 потребители на 100):
  - изтръпване (парестезии), главоболие, понижена кожна чувствителност (хипоестезия), намалена умствена острота, безсъние,
  - ускорена или неравномерна сърдечна дейност (палпитации).
  - зачервяване (зачервяване на лицето, продължаващо кратко време),
  - дразнене в гърлото.
  - гадене, сухота в устата, повръщане, диария, нарушено храносмилане (диспепсия),
  - чувство за тежест в различни части на тялото, болка във врата, скованост,
  - болка в корема или гърдите.

  Нечести (засягат 1 до 10 потребители на 1000):
  - лош вкус в устата.
  - нестабилност при ходене (атаксия), световъртеж (вертиго), замъглено виждане, тремор,
  - загуба на съзнание (синкоп).
  - объркване, нервност.
  - високо кръвно налягане (хипертония); жажда, горещи вълни, потене,
  - обрив, сърбеж и уртикариален обрив; подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднено дишане и/или преглъщане (ангиоедем), затруднено дишане (диспнея).
  - чувство на стягане в различни части на тялото, мускулна слабост.
  - промени в ритъма или честотата на сърдечната дейност (аритмия); аномалии в електрокардиограмата (тест, който записва електрическата активност на Вашето сърце), силно ускорена сърдечна дейност (тахикардия).
  - болка в лицето; мускулна болка.

  Редки (засягат 1 до 10 потребители на 10 000):
  - хрипове.
  - алергична реакция (свръхчувствителност); внезапна животозастрашаваща
  - алергична реакция (анафилаксия).
  - инсулт (той обикновено се развива при пациенти с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене или употреба на никотинови заместители, мъже на възраст над 40 години, жени в менопауза, определено нарушение на сърдечната дейност (бедрен блок)),
  - бавен сърдечен ритъм (брадикардия),

  С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):
  - инфаркт, спазъм на сърдечните кръвоносни съдове (обикновено се развиват при пациенти с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене или употреба на никотинови заместители, мъже на възраст над 40 години, жени в менопауза, определено нарушение на сърдечната дейност (бедрен блок)),
  - синдром, известен като „серотонинов синдром”, който може да доведе до развитие на странични ефекти като кома, нестабилно кръвно налягане, много висока телесна температура, липса на мускулна координация, тревожност и халюцинации,
  - тежко излющване на кожата, със или без висока температура (токсична епидермална некролиза).
  - гърчове (конвулсии/пристъпи).
  - спазъм на кръвоносните съдове на крайниците с изстиване и скованост на ръцете и краката,
  - спазъм на кръвоносните съдове на дебелото черво, който може да причини коремна болка.

  Незабавно уведомете Вашия лекар, ако развиете симптоми на алергична реакция, серотонинов синдром, инфаркт или инсулт.

  В допълнение уведомете Вашия лекар, ако след прием на МАКСАЛТ развиете симптоми, които биха могли да говорят за алергична реакция (като например обрив или сърбеж).

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате МАКСАЛТ

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан на картонената опаковка/блистер след "Годен до:"/ "ЕХР". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

  Да не се съхранява над 30°С
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  МАКСАЛТ 5 mg таблетки
  Активното вещество е: ризатриптан. Една таблетка съдържа 5 mg ризатриптан като 7,265 mg ризатриптан бензоат.

  МАКСАЛТ 10 mg таблетки
  Активното вещество е: ризатриптан. Една таблетка съдържа 10 mg ризатриптан като 14,53 mg ризатриптан бензоат.

  Другите съставки са: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза (Е460а), нишесте, прежелатинизирано, червен железен оксид (Е 172) и магнезиев стеарат (Е572),

  Как изглежда МАКСАЛТ и какво съдържа опаковката

  МАКСАЛТ 5 mg таблетки
  Таблетките от 5 mg са бледорозови, с форма на капсула и надпис MSD от едната страна и 266 от другата.

  МАКСАЛТ 10 mg таблетки
  Таблетките от 10 mg са бледорозови, с форма на капсула и надпис MAXALT от едната страна и MSD 267 от другата.

  Опаковка: Опаковки от 2,3,6, 12 или 18 таблетки.

  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба и производител

  Притежател на разрешението за употреба
  Мерк Шарп и Доум България ЕООД
  Бул. „Никола Вапцаров“ № 55
  ЕКСПО 2000, ет.1
  Източно крило, Сектори Б1 и Б2
  район Лозенец
  гр. София 1407, България
  Тел.:+359 2 819 3737
  Факс: +359 2 862 5196

  Производител
  MERCK SHARP & DOHME B.V.
  Waarderweg 39
  2031 BN Haarlem
  Нидерландия

  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕИП под следните имена:

  MAKCАЛТ 5 mg таблетки

  Австрия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Швеция и Обединено кралство - MAXALT
  Белгия и Люксембург - MAXALT 5 mg
  България - МАКСАЛТ 5 mg таблетки
  Чешка Република - Maxalt 5 mg tablety
  Дания - MAXALT, tabletter
  Германия - MAXALT 5 mg Tabletten
  Унгария - MAXALT 5 mg tabletta
  Ирландия - Rizatriptan MSD 5 mg Tablets
  Италия - MAXALT 5 mg compresse
  Литва - MAXALT 5 mg tabletes
  Румъния - MAXALT 5 mg comprimate
  Словакия - Rizalief 5 mg
  Словения - Maxalt 5 mg tablete

  МАКСАЛТ 10 mg таблетки

  Австрия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция,
  Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Швеция, Обединено кралство - MAXALT
  Белгия, Люксембург и Испания - MAXALT 10 mg
  България - МАКСАЛТ 10 mg таблетки
  Чешка Република - Maxalt 10 mg, tablety
  Дания - MAXALT, tabletter
  Германия - MAXALT 10 mg Tabletten
  Унгария - MAXALT 10 mg tabletta
  Ирландия - Rizatriptan MSD 10 mg Tablets
  Италия - MAXALT 10 mg compresse
  Литва - MAXALT 10 mg tabletes
  Румъния - MAXALT 10 mg comprimate
  Словакия - Rizalief 10 mg
  Словения - Maxalt 10 mg tablete

  Описание на МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2

  МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2 се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  МАКСАЛТ табл. 5 мг.х 2 - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа