Сайтът използва бисквитки.

 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ

  • МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Меаксин 100 mg филмирани таблетки
  Меаксин 400 mg филмирани таблетки
  Иматиниб

  Meaxin 100 mg film-coated tablets
  Meaxin 400 mg film-coated tablets
  Imatinib

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора.То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Меаксин и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Меаксин
  3. Как да приемате Меаксин
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Меаксин
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Меаксин и за какво се използва

  Меаксин е лекарство, което съдържа активно вещество, наречено иматиниб. Това лекарство действа като потиска растежа на абнормните клетки при изброените по-долу заболявания, включващи няколко вида рак.

  Меаксин се използва за лечение на деца и възрастни при:
  - Хронична миелоидна левкемия (ХМЛ). Левкемията представлява рак на белите кръвни клетки. Тези клетки помагат на организма в борбата му с инфекциите. Хронична миелоидна левкемия е вид левкемия, при която определени, различни от нормалните, бели кръвни клетки (наречени миелоидни клетки), започват да се размножават неконтролируемо.

  При възрастни пациенти, Меаксин се използва за лечение на по-късен етап на хронична миелоидна левкемия, наречена "бластна криза". При деца и юноши, то може да се използва за лечение на всички етапи на заболяването.
  - Положителна за Филаделфийска хромозома остра лимфобластна левкемия (Ph-положителна OJIJI). Левкемията представлява рак на белите кръвни клетки. Тези клетки помагат на организма в борбата му с инфекциите. Острата лимфобластна левкемия е вид левкемия, при която определени, различни от нормалните бели кръвни клетки клетки (наречени лимфобласти), започват да се размножават неконтролируемо Меаксин инхибира растежа на тези клетки.

  Меаксин се използва също и за лечение на възрастни при:
  - Миелодиспластнчен синдром/миел опролнфератнвни заболявания (МДС/МПЗ). Това са група заболявания на кръвта, при които някои кръвни клетки започват да се размножават неконтролируемо. Меаксин инхибира растежа на тези клетки при някои подтипове на тези заболявания.
  - Хипереозинофилен синдром (ХЕС) и/или хронична еозинофилна левкемия (ХЕЛ).
  Това са заболявания на кръвта, при които някои клетки (наречени еозинофили) започват да се размножават неконтролируемо. Меаксин инхибира растежа на тези клетки при някои подтипове на тези заболявания.
  - Гастро-интестинални стромалнн тумори (ГИСТ). ГИСТ представлява рак на стомаха и червата. Той произлиза от неконтролируемия клетъчен растеж на поддържащите тъкани на тези органи.
  - Дерматофибросаркома протруберанс (ДФСП). ДФСП е рак на тъканите под кожата, при който някои клетки започват неконтролируем растеж. Меаксин инхибира растежа на тези клетки.

  В останалата част на тази листовка ще използваме съкращенията, когато говорим за съответните заболявания.

  Ако имате някакви въпроси относно това как действа Меаксин или защо Ви е предписано това лекарство, попитайте Вашия лекар.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Меаксин

  Меаксин ще Ви бъде предписан от лекар с опит в лечението на рак на кръвта или солидни тумори.

  Следвайте внимателно всички указания на лекаря, дори ако те се различават от информацията, която се съдържа в тази листовка.

  Не приемайте Меаксин:
  - ако сте алергични към иматиниб или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

  Ако горенаписаното се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар без да приемате Меаксин.

  Ако смятате, че може да сте алергични, но не сте сигурни, попитайте Вашия лекар за съвет.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар преди да приемете Меаксин:
  - ако имате или някога сте имали проблеми с черния дроб, бъбреците или сърцето,
  - ако приемате лекарството левотироксин поради отстраняване на щитовидната жлеза. Ако някое от горенаписаните се отнася за Вас, кажете па Вашия лекар преди да приемете Меаксин.

  По време на лечението с Меаксин информирайте незабавно Вашия лекар, ако започнете бързо да наддавате на тегло. Меаксин може да предизвика задържане на вода в организма (тежка задръжка на течности).

  Докато приемате Меаксин Вашият лекар ще проверява редовно състояние Ви, за да установи дали лекарството действа. Освен това ще Ви се извършват кръвни изследвания и редовно ще се измерва телесното Ви тегло.

  Деца и юноши
  Меаксин също така е лекарство за лечение на деца с ХМЛ. Няма опит при деца с ХМЛ на възраст под 2 години. Съществува ограничен опит при деца с Ph-положителна ОЛЛ и много ограничен опит при деца с МДС/МПЗ, ДФСП, ГИСТ и XEC/ХЕЛ.

  При някои деца и юноши, приемащи Меаксин може да се наблюдава изоставане в растежа. Лекуващият лекар ще проследява растежа по време на редовните посещения.

  Други лекарства и Меаксин
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта (като парацетамол), включително и билкови продукти (като жълт кантарион). Някои лекарства могат да повлияят ефекта на Меаксин при едновременен прием. Те могат да засилят или намалят ефекта на Меаксин като увеличат нежеланите реакции или като направят Меаксин по-малко ефективен. Меаксин може да има същия ефект спрямо някои други лекарствени продукти. Уведомете Вашия лекар ако употребявате лекарства, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци.

  Бременност, кърмене и фертилнтет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.
  - Меаксин не се препоръчва по време на бременност освен в случай на категорична необходимост, тъй като може да увреди Вашето бебе. Вашият лекар ще обсъди с Вас потенциалните рискове от приема на Меаксин по време на бременност.
  - Жени, които е възможно да забременеят, се съветват да използват ефективни методи за предпазване от бременност по време на лечението.
  - Не кърмете по време на лечението с Меаксин.
  - Пациентите, които се притесняват относно фертилитета си, по време на приема на Меаксин, се съветват да се консултират с техния лекуващ лекар.

  Шофиране и работа с машини
  Възможно е да почувствате замаяност или сънливост или да получите замъгляване на зрението докато приемате това лекарство. Ако това се случи, не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини, докато не се почувствате отново добре.

  Меаксин съдържа лактоза.
  Ако сте били информирани от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Меаксин

  Вашият лекар Ви е предписал Меаксин, защото страдате от сериозно заболяване. Меаксин може да Ви помогне да се преборите с това заболяване.
  Ето защо, винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Важно е да го правите толкова дълго, колкото Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Не спирайте приема на Меаксин, докато Вашият лекар не Ви каже да го направите.

  Ако нямате възможност да приемате лекарството, както Ви е казал Вашият лекар или почувствате, че вече не се нуждаете от него, свържете се с Вашия лекар незабавно.

  Колко Меаксин да приемате

  Употреба при възрастни
  Вашият лекар ще Ви каже точно колко таблетки Меаксин да вземате

  Ако се лекувате за ХМЛ:
  В зависимост от Вашето състояние обичайната начална доза е 600 mg:
  - 600 mg, които се приемат като 6 таблетки веднъж дневно.
  - 600 mg трябва да се приемат като една таблетка от 400 mg плюс 2 таблетки от 100 mg веднъж дневно.

  Ако се лекувате за ГИСТ:
  Началната доза е 400 mg, които се приемат като 4 таблетки веднъж дневно.
  Началната доза е 400 mg, които се приема една таблетка веднъж дневно.

  За ХМЛ и ГИСТ, Вашият лекар може да предпише по-висока или по-ниска доза в зависимост от това как реагирате на лечението. Ако вашата дневна доза е 800 mg (8 таблетки), трябва да вземете 4 таблетки сутрин и 4 таблетки вечер.

  За ХМЛ и ГИСТ, Вашият лекар може да предпише по-висока или по-ниска доза в зависимост от това как реагирате на лечението. Ако вашата дневна доза е 800 mg (2 таблетки), трябва да вземете една таблетка сутрин и втората таблетка вечер.

  Ако се лекувате за Ph-положителна OJIJI:
  Началната доза е 600 mg, които се приемат като 6 таблетки веднъж дневно.
  Началната доза е 600 mg и може да се приема като една таблетка от 400 mg плюс 2 таблетки от 100 mg веднъж дневно.

  Ако се лекувате за МДС/МПЗ:
  Началната доза е 400 mg, които се приемат като 4 таблетки веднъж дневно.
  Началната доза е 400 mg, които се приемат като 4 таблетки веднъж дневно.

  Ако се лекувате за XEC/ХЕЛ:
  Началната доза е 100 mg, които се приемат като една таблетка веднъж дневно. Вашият лекар може да реши да увеличи дозата на 400 mg, които се приемат като 4 таблетки веднъж дневно, в зависимост от това как се повлиявате от лечението.
  Вашият лекар може да реши да увеличи дозата на 400 mg, които се приемат като една таблетка от 400 mg веднъж дневно, в зависимост от това как се повлиявате от лечението.

  Ако се лекувате за ДФСП:
  Дозата от 800 mg (8 таблетки), трябва да се приема като 4 таблетки сутрин и 4 таблетки вечер. Дозата от 800 mg (2 таблетки), трябва да се приема като една таблетка сутрин и една таблетка вечер.

  Употреба при деца и юноши
  Лекарят ще Ви каже колко таблетки Меаксин трябва да давате на Вашето дете. Количеството на Меаксин ще зависи от състоянието на детето Ви, неговото тегло и височина. Общата дневна доза при деца не трябва да надвишава 800 mg. Лечението може да се дава като еднократна дневна доза или алтернативно дневната доза може да се раздели на два приема (половината от дозата сутрин и половината вечер).

  Кога и как да се приема Меаксин
  - Приемайте Меаксин но време на хранене. Това ще Ви помогне да се предпазите от стомашни проблеми докато приемате Меаксин.
  - Поглъщайте таблетките цели с пълна чаша вода.

  Ако не можете да погълнете таблетките, може да ги разтворите в чаша с чиста ябълков сок.
  - Използвайте около 50 ml за всяка таблетка от 100 mg.
  - Използвайте около 200 ml за всяка таблетка от 400 mg.
  - Разбърква се с лъжица, докато таблетката се разтвори напълно.
  - След като таблетката се разтвори, изпийте ццялото съдържание на чашата веднага. Следи от разтворените таблетки могат да останат по стъклото.

  Колко продължително да се приема Меаксин
  Приемайте Меаксин всеки ден, толкова дълго, колкото Ви е казал Вашият лекар.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Меаксин
  Ако случайно приемете повече таблетки, кажете веднага на Вашия лекар. Може да се наложи медицинска намеса. Вземете опаковката на лекарството със себе си.

  Ако сте пропуснали да приемете Меаксин
  Ако сте пропуснали да приемете една доза, вземете я веднага след като си спомните. Ако е дошло време за следващата доза, прескочете пропуснатата доза.
  След това продължете по нормалната схема.
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Обикновено те са леки до умерени.
  Нежеланите реакции могат да се проявят с известна честота, която се определя както следва:
  - Много чести: могат да засегнат повече от 1 на 10 души;
  - Чести: могат да засегнат до 1 на 10 души;
  - Нечести: могат да засегнат до 1 на 100 души;
  - Редки: могат да засегнат до 1 на 1 000 души;
  - Много редки: могат да засегнат до 1 на 10 000 души;
  - С неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата.

  Някои нежелани реакции могат да бъдат сериозни. Информирайте незабавно Вашия лекар, ако получите някоя от изброените по-долу реакции:

  Много чести или чести нежелани реакции:
  - Бързо покачване на теглото. Меаксин може да предизвика задържане на вода в организма (тежка задръжка на течности);
  - Признаци на инфекция като температура, тежки втрисания, зачервяване на гърлото или ранички в устата. Меаксин може да доведе до понижаване на броя на белите кръвни клетки и така да станете по-податлив на инфекции;
  - Неочаквани кръвотечения или синини (без да сте се наранявали).

  Нечести или редки нежелани реакции:
  - Гръдна болка, неправилен сърдечен ритъм (признаци на сърдечни проблеми);
  - Кашлица, затруднено дишане или болка при дишане (признаци на белодробни проблеми);
  - Усещане за прималяване, замаяност или припадъци (признаци на ниско кръвно налягане);
  - Гадене (повдигане), загуба на апетит, тъмно оцветяване на урината, пожълтяването на кожата или очите (признаци на чернодробни проблеми);
  - Обрив, зачервена кожа с мехури по устните, очите, кожата или устата, лющенето на кожата, висока температура, надигнати червени или морави кожни петна, сърбеж, усещане за парене, гнойна ерупция (признаци на кожни проблеми);
  - Силна болка в корема, кръв в повърнатите от Вас материи, в изпражненията или урината, черни изпражнения (признаци на стомашно-чревни нарушения);
  - Силно намалено отделяне на урина, усещане за жажда (признаци на бъбречни проблеми);
  Гадене (повдигане), с диария и повръщане, болка в корема или висока температура (признаци на чревни проблеми);
  Силно главоболие, слабост или парализа на крайниците, или лицето, затруднен говор, внезапна загуба на съзнание (признаци на проблеми от страна на нервната система, като кървене или вътречерепен/мозъчен оток);
  - Бледа кожа, усещане за умора и затруднено дишане, потъмняване на урината (признаци на понижен брой на червените кръвни клетки);
  - Болка в очите или влошаване на зрението, кървене в очите;
  - Болка в бедрата или затруднения при ходене;
  - Изтръпнали или студени пръсти на краката и ръцете (признаци на синдрома на Рейно);
  - Внезапно отичане и зачервяване на кожата (признаци на кожна инфекция, наречена
  целулит);
  - Затруднено чуване;
  - Мускулна слабост и спазми с нарушен сърдечен ритъм (признаци за промяна на количеството на калий в кръвта);
  - Образуване на синини;
  - Болка в стомаха с гадене (повдигане);
  Мускулни спазми с температура, червено-кафяво оцветяване на урината, мускулна болка или слабост (признаци на мускулни проблеми);
  - Болка в областта на таза, понякога придружена от гадене и повръщане, необяснимо кървене от влагалището, усещане на замаяност, усещане за замаяност или припадъци поради спадане на кръвното налягане (признаци на проблеми с яйчниците или матката);
  - Гадене, недостиг на въздух, неправилен сърдечен ритъм, помътняване на урината, умора и/или дискомфорт в ставите, свързани с отклонения в лабораторните показатели (напр. високи нива на калий, пикочна киселина и фосфор и ниски нива на калций в кръвта).

  Ако получите някоя от изброените по-горе нежелани реакции, информирайте Вашия лекар незабавно.

  Други нежелани реакции могат да включват:

  Много чести нежелани реакции:
  - Главоболие или усещане за умора;
  - Гадене (повдигане), повръщане, диария или лошо храносмилане;
  - Обрив;
  - Мускулни спазми или болки в ставите, мускулите или костите;
  - Отичане на глезените или подпухване на клепачите;
  - Покачване на тегло.

  Ако някоя от тези реакции е сериозна, информирайте Вашия лекар.

  Чести нежелани реакции:
  - Анорексия, загуба на тегло или нарушения на вкуса;
  - Усещане за замаяност или слабост;
  - Нарушения на съня (безсъние);
  - Сълзене от окото със сърбеж, зачервяване и оток (конюнктивит), насълзяване на очите или замъгляване на зрението;
  - Кървене от носа;
  - Болка или подуване на корема, образуване на газове, киселини или запек;
  - Сърбеж;
  - Необясним косопад или изтъняване на косата;
  - Изтръпване на дланите или стъпалата;
  - Ранички в устата;
  - Болка и подуване на ставите;
  - Сухота в устата, суха кожа, сухота в очите;
  - Понижена или повишена чувствителност на кожата;
  - Горещи вълни, втрисане или нощни изпотявания.

  Ако някоя от тези реакции е сериозна, информирайте Вашия лекар.

  С неизвестна честота:
  - Зачервяване и/или отичане на дланите на ръцете и глезените, което може да бъде съпроводено от мравучкане или пареща болка.
  - Забавяне на растежа при деца и юноши.

  Ако някоя от тези реакции е сериозна, информирайте Вашия лекар.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар,
  фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8
  1303 София
  Тел.: +35 928903417
  уебсайт: wwvv.bda.bg

  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Меаксин

  Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.

  Не използвайте това лекарство след срока на годност, който е отбелязан върху опаковката след "Годен до. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

  Този лекарствен продукт не изисква никакви специални условия за съхранение.
  Не изхвърляйте лекарства, чрез канализацията или в контейнера за битови отпадъци.

  Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарства, които вече не се използват. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Меаксин
  - Активното вещество е иматиниб.
  - Всяка филмирана таблетка съдържа 100 mg иматиниб (както иматиниб мезилат).
  - Всяка филмирана таблетка съдържа 400 mg иматиниб (както иматиниб мезцлат).
  - Другите съставки (помощните вещества) са: лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцелулоза, микрокристална целулоза (Е460), кросповидон (тип А), силициев диоксид, колоиден безводен и магнезиев стеарат (Е572) в ядрото на таблетката и поли (винил алкохол), титаиов диоксид (Е171), макрогол 3000, талк, червен железен оксид (Е 172) и жълт железен оксид (Е 172) във филмовото покритие.

  Как изглежда Меаксин и какво съдържа опаковката
  100 mg: Оранжево-кафяви, кръгли (диаметър 11 mm), леко двойноизпъкнали филмирани таблетки със скосени ръбове и с делителна черта от едната страна. Таблетката може да се дели на равни половини.
  400 mg: Оранжево-кафяви, овални (с размери 22 mm х 9 mm), двойноизпъкнали филмирани таблетки.

  100 mg филмирани таблетки:
  Меаксин се предлагат в картонени кутии, съдържащи 20, 30, 60, 90, 120 и 180 филмирани таблетки в блистери.

  400 mg филмирани таблетки:
  Меаксин се предлагат в картонени кутии, съдържащи 10, 30, 60 и 90 филмирани таблетки в блистери.

  Не всички опаковки магат да бъдат пуснати на пазара.

  Притежател на разрешението за употреба:
  Krka, d.d. Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения

  Производители:
  KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения
  TAD Pharma GmbH, Heinz-Lohmann-Str.5, 27472 Cuxhaven, Германия

  Описание на МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ

  МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  МЕАКСИН ТАБЛ 400МГ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа