Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на пробиотици
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР

  • МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за потребителя

  МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500 mg/100 ml инфузионен разтвор
  METRONIDAZOLE ABR 500 mg/100 ml solution

  Метронидазол/Metronidazole

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или
  медицинска сестра.
  - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Метронидазол АБР и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Метронидазол АБР
  3. Как да използвате Метронидазол АБР
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Метронидазол АБР
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация


  1. Какво представлява Метронидазол АБР и за какво се използва
  Метронидазол АБР съдържа лекарството метронидазол. Представлява синтетично противомикробно средство от групата на нитроимидазолите, което навлиза в бактериалната клетка и я унищожава.
  Метронидазол АБР се използва за лечение на различни инфекции при възрастни и деца, причинени от чувствителни към неговото действие бактерии и други микроорганизми. Прилага се в случаите, когато лекарят е преценил, че е необходимо приложението на продукта да бъде извършвано чрез венозни вливания.
  Подходящ е за лечение на:
  - Инфекции на половата система и коремните органи (напр. абсцес в коремната кухина и малкия таз, перитонит), централната нервна система (мозъчен абсцес), сърцето, костите и ставите, кожата и меките тъкани, дихателната система, тъканите около зъбите, инфектирани рани;
  - Инфекции на кръвта (вкл. след раждане);

  Прилага се за предотвратяване на инфекции след операции, особено такива на дебелото черво и половите органи.

  2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Метронидазол АБР Не използвайте Метронидазол АБР ако:
  • сте алергични към метронидазол или към някоя от останалите съставки на т (изброени в точка 6);
  • сте алергични към други нитроимидазоли (група антибактериални средства);
  • ако сте бременна в първите три месеца

  Предупреждения и предпазни мерки

  Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате Метронидазол АБР.

  Преди да започнете лечение с този продукт е необходимо да уведомите Вашия лекар, ако:
  • имате или сте имали в миналото заболявания на черния
  Вашият лекар ще прецени дали е необходимо в хода на лечението да се провеждат лабораторни и други изследвания за да се контролира функцията на черния дроб. В някои случаи е възможно да се наложи намаляване на прилаганата доза. При тежко увреждане на черния дроб е възможно кръвните нива на метронидазол да се повишат значително и метронидазол да се натрупа прекомерно в организма, тъй като разграждането му в черния дроб е намалено. Лечението трябва да бъде прекратено, при поява на признаци за чернодробно увреждане.
  • имате или сте имали заболяване на бъбреците
  Метронидазол се излъчва от организма основно чрез бъбреците, поради което при увреждане на тяхната функция е възможно натрупване на лекарството и продуктите от неговото разграждане в организма.
  • имате заболяване на кръвта
  В тези случаи, продуктът трябва да се прилага много внимателно. Необходим е периодичен контрол на кръвните лабораторни показатели (особено броя на белите кръвни клетки) при по-продължително лечение (над 10 дни).
  • имате заболяване на централната или периферна нервна система

  Ако по време на лечение с продукта получите тръпне не и мравучкане в крайниците, замайване, нарушения в равновесието и походката, гърчове е необходимо веднага да уведомите Вашия лекар. Това може да бъде признак на увреждане на централната или периферна нервна система. Вашият лекар ще вземе решение дали лечението трябва да продължи или трябва да се намали използваната доза.
  • страдате от порфирия Порфирията е наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин. При лица с порфирия приложението на продукта трябва да се избягва.
  • Други

  При лечение с метронидазол е необходимо да знаете, че в този период и най-малко 48 часа след неговото прекратяване е забранена консумацията на алкохол, тъй като е възможно да се развие силен физически дискомфорт, ако по време на лечението приемате алкохол.

  Други лекарства и Метронидазол АБР
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.
  Важно е да знаете, че този продукт може да промени действието на някои едновременно приемани с него лекарства. Затова е особено важно да информирате своя лекар, ако приемате лекарства, съдържащи:
  • варфарин или други антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта), тъй като метронидазол усилва тяхното действие. Вашият лекар ще реши дали се налага да се проследяват някои лабораторни показатели, като например протромбиновото вре
  • фенитоин (за лечение на епилепсия) и барбитурати (сънотворни лекарства), ко ефекта на метронидазол, а той от своя страна усилва техния;
  • литий-съдържаши лекарства - метронидазол усилва техния увреждащ ефект в бъбреците. Вашият лекар ще реши дали се налага да се намали дозата на лития и дали е необходимо да се проследяват някои лабораторни показатели, като например креатинин и електролити в кръвта;
  • циметидин - забавя разграждането на метронидазол в черния дроб;
  • дисулфирам (за лечение на алкохолна зависимост) - възможни са остри психози, поради което метронидазол може да се прилага не по-рано от 14 дни след спиране на лечението с дисулфирам;
  • 5-флуороурацил (за лечение на туморни заболявания) - метронидазол забавя излъчването му от организма, поради което е възможно да се повиши токсичността;
  • циклоспорин (лекарство за намаляване на риска от отхвърляне при присаждане на органи) -налице е риск от повишение на неговите серумни концентрации;
  • бусулфан (за лечение на злокачествени заболявания на кръвта) - възможно е повишение на кръвните му концентрации, което може да доведе до значима токсичност.

  Метронидазол АБР с храна, напитки и алкохол
  Консумацията на алкохол в хода на лечение с продукта и най-малко 48 часа след неговото прекратяване е забранена.

  Бременност, кърмене и фертнлитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Вашият лекар ще прецени дали е възможно да бъдете лекувани с метронидазол, ако сте бременна или кърмите. ТоЙ ще оцени съотношението между ползата за Вас и рисковете за Вашето бебе.
  Продуктът не трябва да се прилага в първите три месеца на бременността. Необходимо е да знаете, че метронидазол се излъчва с майчиното мляко.

  Шофиране и работа с машини
  Необходимо е да се има предвид, че метронидазол може да предизвика замаяност, сънливост, потиснатост, временни зрителни нарушения и конвулсии, което да повлияе способността за шофиране и работа с машини.
  Това се отнася особено за нежеланите реакции, които са резултат на взаимодействията на метронидазол и алкохол при едновременното им приложение.
  Метронидазол АБР съдържа натриев хлорид
  Продуктът съдържа като помощно вещество натриев хлорид в количество приблизително 13,5 mmol (310 mg) натрий в 100 ml инфузионен разтвор. Това трябва да се има предвид при пациенти на диета с контролиран прием на натрий, напр. такива със сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания.

  3. Как да използвате Метронидазол АБР
  Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Лечение на инфекции Възрастни и деца над 12 годгши
  Препоръчителната дневна доза 1500 mg, приложена като три отделни вливания във вената през
  8 часа.

  Деца на възраст > 8 седмици и< 12 години
  Препоръчителната дневна доза 20-30 mg/kg, приложена като еднократна доза или ка отделни вливания през 8 часа.
  Дневната доза може да бъде повишена до 40 mg/kg в зависимост от тежестта на
  ч

  Деца на възраст < 8 седмици
  Препоръчителната дневна доза 15 mg/kg, приложена като еднократна доза или в две отделни венозни вливания през 12 часа.
  Профилактика на инфекции след рпераиии Възрастни и деца над J 2 години
  Непосредствено преди хирургичната операция се прилага еднократна доза 500 mg, която може да бъде повторена през 8 часа.

  Деца под 12 години
  Прилага се еднократна доза 20-30 mg/kg 1 -2 часа преди операцията.
  При новородени на възраст < 40 седмици продуктът се прилага в доза 10 mg/kg като еднократна доза преди операцията.
  Лииа с чернодробни заболявания
  Вашият лекар ще прецени дозата метронидазол, която трябва да Ви бъде приложена. Обикновено при чернодробни нарушения дневната доза трябва да бъде намалена в зависимост от тяхната степен.

  Лица с бъбречни заболявания
  Метронидазол и неговите разградни продукти ефективно се извеждат от организма чрез хемодиализа с продължителност от 8 часа, поради което лекарството трябва да бъде приложено повторно незабавно след процедурата.

  Начин на приложение
  • Необходимо е да знаете, че този продукт може да бъде прилаган единствено от медицински специалист под формата на венозна инфузия, което означава въвеждане на лекарството през вена за определен период от време.
  • Продуктът се прилага като продължително бавно венозно вливане. След оценка от страна на лекаря за степента на повлияване на инфекцията и степента на подобряване на Вашето състояние, лечението трябва да продължи възможно най-рано с метронидазол-съдържащи продукти, предназначени за приложение през устата.
  • Обикновено лечението продължава 7 дни, но по преценка може да бъде продължено.
  Ако сте използвали повече от необходимата доза Метронидазол АБР
  Дозата, необходима за Вашето лечение се определя от Вашия лекуващ лекар, но ако мислите, че Ви е приложена доза по-висока от необходимата, го уведомете незабавно.
  Лекарят ще прецени дали е необходимо някакъв вид лечение, ако Ви е приложена по-висока
  доза.
  Ако сте пропуснали да използвате Метронидазол АБР
  Не трябва да се използва по-голяма от назначената Ви доза, за да се компенсира пропуснатата. Обърнете се към Вашия лекар, който ще реши с каква доза ще продължи Вашето лечение.
  Ако сте спрели употребата на Метронидазол АБР
  Лечението с този продукт не трябва да бъде прекратявано самоволно даже и ако сте се почувствали по-добре, тъй като е възможно неговият лечебен ефект да не се прояви напълно. Необходимо е и да знаете, че така спомагате за развитието на бактерии, устойчиви къ неговото действие.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекар Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки, че не всеки ги получава.

  Посочената по-долу честота е тази, с която са съобщавани нежеланите реакции:

  Чести - срещат се при повече от един пациенти на всеки 100 и при по-малко от един от всеки
  десет, приемали продукта.
  Нечести - срещат се поне при един на всеки 1000 и при по-малко от един на всеки 100, приемали продукта
  Редки - появяват се поне при един на 10 000 и при по-малко от един на всеки 1000, приемали
  продукта
  Много редки - срещат се при по-малко от 1 пациент на десет хиляди, приемали продукта. Неизвестна честота - не може да бъде определена
  При лечение с метронидазол са възможни следните нежелани лекарствени реакции: Нарушения на кръвта и лимфната система
  Много редки: намаление на броя или пълна липса на бели кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекции; намаление на броя на кръвните плочици (тромбоцити), което повишава риска от кървене или образуване на синини; намаление на броя до липса на всички кръвни клетки.
  Неизвестна честота: намаление на броя на един от видовете бели кръвни клетки;

  Нарушения на имунната система
  Редки: тежки алергични реакции
  Неизвестна честота: тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето и гърлото, копривна треска (уртикария), треска

  Нарушения на метаболизма и храненето
  Неизвестна честота: тежко безапетитие до пълна липса на апетит.

  Психични нарушения
  Много редки: психични нарушения, вкл. халюцинации и обърканост Неизвестна честота: потиснато настроение

  Нарушения на нервната система
  Много редки:
  • потиснатост, треска, главоболие, халюцинации, парализи, прекомерна чувствителност към светлина, нарушения в координацията и движенията, скованост на врата, както и нарушения в равновесието, говора, походката, неконтролирани движения на очите, треперене на ръцете, които отзвучават обикновено след прекратяване на лечението;
  • замайване, сънливост, конвулсии, главоболие
  Неизвестна честота: в хода лечение с високи дози и/или с голяма продължителност са съобщени нарушения в чувствителността и гърчове. В повечето случаи тези прояви отзвучават след прекратяване на лечението или при намаляване на дозата.

  Нарушения на очите
  Много редки: зрителни нарушения като двойно виждане, късогледство, които в повечето случаи са временни.
  Жлъчно-чернодробни нарушения

  Стомашно-чревни нарушения
  Неизвестна честота: нарушения на вкуса, възпаление на лигавицата в устата, зач гадене, повръщане, стомашно-чревни нарушения като коремна болка, диария. /
  Много редки: отклонения в лабораторните показатели отнасящи се към чернодробната функция, хепатит вследствие задръжка на жлъчка, жълтеница, възпаление на панкреаса, крито са обратими след прекратяване на лечението.

  Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  Много редки: кожен обрив, обрив с образуване на мехурчета, сърбеж, зачервяване Неизвестна честота: еритема мултиформе (тежко кожно заболяване с образуване на мехурчета).

  Нарушения на мускуло-скелетната система и съединителната тъкан
  Много редки: болки в мускулите и ставите

  Нарушения на бъбреците и пикочните пътища
  Много редки: потъмняване и червено-кафяво оцветяване на урината

  Нарушения в мястото на приложение
  Чести: болка и дразнене в мястото на приложение, възпаление на вената;
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. Как да съхранявате Метронидазол АБР
  Да се съхранява на място недостъпно за деца. При температура под 25°С.
  Не използвайте Метронидазол АБР след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Срок на годност след първо отваряне: 3 часа.
  За избягване на замърсяване продуктът трябва да се използва незабавно след отваряне. Да се пази на защитено от светлина място. Това се гарантира при съхранение в картонената
  опаковка.
  В случай на замразяване да се размразява на стайна температура.
  Не използвайте Метронидазол АБР, ако забележите промяна във външния вид на лекарството.
  Не изхвръляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използване. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Метронидазол АБР:
  - Активно вещество в един флакон от 100 ml е метронидазол /metronidazole/ 500 mg
  - Другите съставки (помощни вещества) са: лимонена киселина монохидрат, динатриев фосфат додекахидрат, натриев хлорид, вода за инжекции

  Как изглежда Метронидазол АБР и какво съдържа опаковката:
  Метронидазол АБР инфузионен разтвор представлява почти безцветна до бледо жълта течност. Безцветни, стъклени флакони, затворени с каучукови запушалки и алуминиеви обкатки с отчупващо се капаче.
  Размер на опаковката: 10 флакона в картонена кутия.

  Притежател на разрешението за употреба
  Антибиотик-Разград АД
  бул. „Априлско въстание" № 68, офис 201
  7200 Разград, България

  Производител
  Балканфарма-Разград АД бул. „Априлско въстание" № 7200 Разград, България

  За всяка допълнителна информация относно това лекарство, моля, свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:
  Антибиотик-Разград АД
  бул. „Априлско въстание" № 68, офис 201
  7200 Разград, България

  Дата на последно одобрение на листовката - 11/2012
  Посочената по-долу информация е предназначена само за медицински специалисти.

  Информация за медицинските специалисти
  Продуктът не трябва да се прилага едновременно с други инфузионни разтвори. Към банката с разтвор на метронидазол не трябва да се добяват други лекарства извън посочените по-долу:
  • Цефуроксим е физически и химически съвместм с метронидазол;
  • Следните продукти са физически съвместими от гледната точка на рН и външен вид извън обичайния период на приложение на метронидазол инфузионен разтвор: амикацин сулфат, ампицилин натрий, карбеницилин натрий, цефазолин натрий, цефотаксим натрий, цефалотин натрий, хлорамфеникол натриев сукцинат, клиндамицин фосфат, гентамицин сулфат, хидрокортизон натриев сукцинат, латамоксеф динатрий, нетилмицин сулфат и тобрамицин сулфат;
  • Метронидазол инфузионен разтвор може да бъде разреждан в подходящ обем от разтвори на натриев хлорид 0,9%, 5% декстроза или Рингер.

  Описание на МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР

  МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  МЕТРОНИДАЗОЛ АБР 500МГ 100МЛ ИНФ.РАЗТВОР - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа