Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на имуностимулатори
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия SEBOGARD на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти EUCERIN
  Поръчай сега
 • МИРЗАТЕН ТАБЛ 45МГ Х 30

  • МИРЗАТЕН ТАБЛ 45МГ Х 30 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Мирзатен 30 mg филмирани таблетки
  Мирзатен 45 mg филмирани таблетки
  Миртазапин

  Mirzaten 30 nig film-coated tablets
  Mirzaten 45 nig film-coated tablets
  Mirtazapine

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То
  може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  - Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други.
  Неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1.Какво представлява Мирзатен и за какво се използва
  2.Преди да приемете Мирзатен
  3.Как да приемате Мирзатен
  4.Възможни нежелани реакции
  5.Как да съхранявате Мирзатен
  6.Допълнителна информация

  1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МИРЗАТЕН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

  Мирзатен принадлежи към групата на лекарства, наречени антндепресанти.
  Мирзатен се използва за лечение на депресивни заболявания.

  2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМАТЕ МИРЗАТЕН

  Не използвайте Мирзатен
  - ако сте алергични (свъръхчувствителни) към миртазапин или към някоя от останалите съставки на Мирзатен. Ако е така, трябва да говорите с Вашия лекар веднага, когато можете, преди да използвате Мирзатен.
  - ако употребявате или наскоро (през последните две седмици) сте употребявали лекарства, наречени инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори).

  Обърнете специално внимание при употребата на Мирзатен

  Приложение при деца н юноши под 18-годншна възраст

  Мирзатен обикновено не трябва да се използва при деца и юноши под 18-годишна възраст, тъй като ефикасността не е доказана. Също трябва да знаете, че при пациенти под 18-годишна възраст съществува повишен риск от нежелани лекарствени реакции като опит за самоубийство, мисли за самоубийство и враждебност (предимно агресия, противопоставящо се поведение и гняв), когато приемат лекарства от този клас. Въпреки това Вашият лекар може да предпише Мирзатен на пациенти под 18-годишна възраст, ако реши, че това е в техен интерес.
  Ако Вашият лекар е предписал Мирзатен на пациент под 18-годишна възраст и Вие искате да обсъдите това, моля свържете се с Вашия лекар. Трябва да информирате Вашия лекар, ако някой от симптомите, изброени по-горе, се появи или влоши при пациенти под 18-годишна възраст, приемащи Мирзатен. Освен това дългосрочните ефекти върху безопасността на Мирзатен по отношение на растежа, съзряването и когнитивното и поведенческо развитие при тази възрастова група все още не са установени. Като допълнение, в сравнение с възрастните се наблюдава значително увеличаване па теглото в тази възрастова категория, по-често при лечение с миртазапин

  Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия

  Ако сте депресирани, понякога може да имате мисли за самонараняване или самоубийство. Те могат да зачестят, когато започнете да приемате антидеиресанти, тъй като изминава известно време, докато тези лекарства проявят действието си - обикновено около две седмици, но понякога повече.
  По-вероятно е да имате такива мисли:
  • ако преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване.
  • ако сте млад човек. Информация от клинични изпитвания показва повишен риск от суицидно поведение при възрастни под 25-годишна възраст с психиатрично състояние, които са лекувани с антидепресант. - Ако имате мисли за самоубийство или самонараняване,по което и да е време, веднага се свържете с Вашия лекар или отидете в болница.

  Може да Ви помогне, ако споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани, и ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат дали считат, че депресията Ви се влошава, или дали са разтревожени поради промени във Вашето поведение.
  Също обърнете специално внимание при употребата на Мирзатен
  • ако имате или някога сте имали някое от следните състояния:
  — Информирайте Вашия лекар за тези състояния, преди да приемате Мирзатен, ако вече не сте го направили.
  - припадъци (епилепсия). Ако се появят припадъци или припадъците Ви се появяват по-често, спрете приема на Мирзатен и незабавно се свържете с Вашия лекар;
  - чернодробно заболяване, включително жълтеница. Ако настъпи жълтеница, спрете приема на Мирзатен и незабавно се свържете с Вашия лекар;
  - бъбречно заболяване;
  - сърдечно заболяване или ниско кръвно налягане;
  - шизофрения. Ако психотични симптоми, например параноидни мисли, се появяват по-често или станат сериозни, веднага се свържете с Вашия лекар:
  - маниакална депресия (редуващи се периоди на чувсто на
  екзалтираност/свръхактивност и депресивно настроение). Ако започнете да се чувствате екзалтирани или превъзбудени, спрете приема на Мирзатен и незабавно се свържете с Вашия лекар;
  - диабет (може да се наложи да промените Вашата доза инсулин или други антидиабетни лекарства);
  - заболяване на очите, като повишено вътреочно налягане (глаукома);
  - трудност при отделяне на течности (уриниране), което може да бъде причинено ОТ увеличена простата.
  • ако развиете признаци на инфекция, като необяснима висока температура, възпалено гърло и язви в устата.
  - Спрете приема на Мирзатен и незабавно се консултирайте с Вашия лекар за провеждане на кръвни изследвания.
  В редки случаи тези симптоми могат да бъдат признаци на нарушения в произвеждането на кръвни клетки в костния мозък. Въпреки че са редки, тези симптоми най-често се появяват след 4-6 седмици на лечение.
  • ако сте в старческа възраст. Вие може да сте по-чувствителни към нежеланите лекарствени реакции на антидепресанти.

  Прием на други лекарства
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате (или планирате да приемате) някое от лекарствата, изброени по-долу.
  Моля, информирайте също Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Не приемайте Мирзатен в комбинация с:
  • инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори). Не приемайте Мирзатен също и в двуседмичния период след спиране на приема на МАО-инхибитори. Ако спрете приема на Мирзатен, не приемайте и МАО-инхибитори през следващите две седмици. Примери за МАО-инхибитори са моклобемид, транилципромин (и двете лекарства са антидепресанти) и сележилин (използва се при лечение на болестта на Паркинсон).

  Внимавайте, когато приемате Мирзатен в комбинация с:
  • антидепресанти като инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRI), венлафаксин и L-тринтофан или трннтани (използвани за лечение на мигрена), трамадол (обезболяващо средство), лнпезолид (антибиотик), литий (използван за лечение на някои психиатрични състояния) и продукти, съдържащи жълт кантарион
  - Hypericum perforatum (билков продукт за лечение на депресия). В миого редки случаи Мирзатен самостоятелно или комбинацията на Мирзатен с тези лекарства могат да доведат до така наречения серотонинов синдром. Някои от симптомите на този синдром са:
  необяснима треска, потене, ускорен пулс, диария, (неконтролирани) мускулни контракции, треперене, силно оживени рефлекси, безпокойство, промени в настроението и безсъзнание. Ако при Вас се появи комбинация от тези симптоми, незабавно уведомете Вашия лекар.
  • антиденресантът нефазодон. Той може да повиши количеството на Мирзатен в кръвта Ви. Уведомете Вашия лекар, ако използвате това лекарство. Може да е необходимо да се намали дозата Мирзатен или, когато прилагането на нефазодон се преустанови, отново да се повиши дозата Мирзатен.
  • лекарства за лечение на тревожност или безсъние като бензодиазенини:
  • лекарства за лечение на шизофрения, например оланзапин;
  • лекарства за лечение на алергии, например цетиризин;
  • лекарства за лечение на остра болка, например морфин. В комбинация с тези лекарства Мирзатен може да повиши сънливостта, причинявана от тези лекарства.
  • лекарства за лечение на инфекции, лекарства за лечение на бактериални инфекции (например еритромицин), лекарства за лечение на гъбични инфекции (например кетоконазол) и лекарства за лечение на HIV/СПИН (например HIV протеазни инхибитори).
  • и лекарства за лечение на стомашни язви (като циметидин)
  В комбинация с Мирзатен тези лекарства могат да повишат количеството на Мирзатен в кръвта Ви. Уведомете Вашия лекар, ако използвате тези лекарства. Може да е необходимо да се намали дозата Мирзатен или, когато тези лекарства се спрат, отново да се повиши дозата Мирзатен.
  • лекарства за лечение на епилепсия, например карбамазепин и фенитоин;
  • лекарства за лечение на туберкулоза, например рифампицин. В комбинация с Мирзатен тези лекарства могат да понижат количеството на Мирзатен кръвта Ви. Уведомете Вашия лекар, ако използвате тези лекарства. Може да е необходимо да се увеличи дозата Мирзатен или, когато тези лекарства се спрат, отново да се намали дозата Мирзатен. • лекарства за предотвратяване на кръвни съсиреци, например варфарип. Мирзатен може да увеличи ефектите на варфарин върху кръвта. Уведомете Вашия лекар, ако използвате това лекарство. В случай на комбинация е препоръчително лекар да проследява кръвта Ви внимателно.

  Прием на Мирзатен с храни и напитки

  Може да станете сънливи, ако употребявате алкохол, докато приемате Мирзатен. Препоръчва се да не употребявате никакъв алкохол. Може да приемате Мирзатен със или без храна.

  Бременност и кърмене

  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Ограниченият опит с употребата на Мирзатен при бременни жени не показва повишен риск. Все пак е необходимо повишено внимание при употреба по време на бременност. Ако приемате Мирзатен и забременеете или планирате да забременеете, попитайте Вашия лекар дали може да продължите приема на Мирзатен. Ако употребявате Мирзатен до раждането или малко преди раждането. Вашето бебе трябва да бъде наблюдавано за възможни нежелани реакции.
  Уведомете Вашия лекар/акушерка, че приемате Мирзатен. Когато се приемат по време на бременност, подобни лекарства (инхибитори на оратното поемане на серотонина, SSRIs) могат да повишат риска от развитие на едно сериозно усложнение при бебето, наречено персистираща пулмонална хипертония при новороденото (PPHN), свързано с появата на учестено дишане и посиняване на новороденото бебе. Описаните симптоми обикновено се появяват през първите 24 часа след раждането. Ако тези симптоми се наблюдават при Вашето бебе, трябва незабавно да се обърнете към Вашия лекар и/или акушерка. Попитайте Вашия лекар дали може да кърмите, докато приемате Мирзатен.

  Шофиране и работа е машини

  Мирзатен може да повлияе на Вашата концентрация и бдителност. Уверете се, че тези способности не са повлияни, преди да шофирате или да работите с машини.

  Важна информации относно никои от съставките на Мирзатен

  Мирзатен филмирани таблетки съдържа лактоза.
  Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да приемете този лекарствен продукт.

  3.КАК ДА ПРИЕМАТЕ МИРЗАТЕН

  Винаги приемайте Мирзатен точно както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Колко да приемате
  Обичайната начална доза е 15 или 30 mg всеки ден. Вашият лекар може да Ви посъветва да повишите дозата си след няколко дни до количеството, което е най-добро за Вас (между 15 и 45 mg дневно). Дозата обикновено е еднаква за всички възрасти. Ако обаче сте в старческа възраст или имате бъбречно или чернодробно заболяване, Вашият лекар може да промени дозата.

  Кога да приемате Мирзатен
  - Приемайте Мирзатен по едно и също време всеки ден.
  Най-добре е да приемате Мирзатен като една доза преди лягане. Вашият лекар обаче може да предложи да разделите на две дозата Мирзатен - веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане. По-високата доза трябва да се приема преди лягане.

  Кога можете да очаквате да се почувствате по-добре

  Обикновено Мирзатен започва да проявява действието си след 1 до 2 седмици и след 2 до 4 седмици може да започнете да се чувствате по-добре.
  Важно е по време на първите няколко седмици да обсъдите с Вашия лекар ефектите от Мирзатен:
  - 2 до 4 седмици след като сте започнали да приемате Мирзатен трябва да обсъдите с Вашия лекар как Ви влияе това лекарство.
  Ако все още не се чувствате по-добре, Вашият лекар може да Ви предпише по-висока доза. В този случай говорете с Вашия лекар отново след още 2 до 4 седмици.
  Обикновено ще е необходимо да приемате Мирзатен, докато за период от 4-6 месеца нямате симптоми на депресия.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Мирзатен
  - Ако Вие или някой друг приемете прекалено много Мирзатен, повикайте лекар веднага. Най-вероятните признаци на предозиране с Мирзатен (без други лекарства или алкохол) са сънливост, дезориентации и ускорен пулс.

  Ако сте пропуснали да приемете Мирзатен
  Ако е трябвало да приемате Вашата доза веднъж дневно
  • Ако сте пропуснали да приемете Вашата доза Мирзатен, не вземайте пропуснатата доза. Просто я пропуснете. Вземете Вашата следваща доза в обичайното време.
  Ако е трябвало да приемате Вашата доза два пъти дневно
  • ако сте пропуснали да приемете Вашата сутрешна доза, просто я вземете заедно с вечерната си доза.
  • ако сте пропуснали да приемете Вашата вечерна доза, не я вземайте със сутрешната си доза; просто я пропуснете и продължете с обичайните си сутрешни и вечерни дози.
  • ако сте пропуснали да приемете и двете дози, не се опитвайте да компенсирате пропуснатите дози. Пропуснете двете дози и продължете следващия ден с обичайните си сутрешни и вечерни дози.

  Ако сте спрели приема на Мирзатен
  — Спирайте приема на Мирзатен само след консултация с Вашия лекар. Ако го спрете прекалено рано, депресията Ви може да се завърне. След като се почувствате по-добре, говорете с Вашия лекар. Вашият лекар ще реши кога лечението може да бъде спряно. Не спирайте внезапно приема на Мирзатен, дори когато депресията Ви е изчезнала. Ако внезапно спрете приема на Мирзатен, може да се почувствате зле, замаяни, напрегнати или тревожни и да имате главоболие. Тези симптоми могат да бъдат избегнати, като прекратите приема постепенно. Вашият лекар ще Ви каже как постепенно да намалите дозата.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

  Камо всички лекарства, Мирзатен може да предизвика нежелани реакции, въпреки ги получава.
  При някои нежелани реакции вероятността да се появят е по-голяма, отколкото при други. Възможните нежелани реакции на Мирзатен са описани по-долу и могат да се разделят на:

  Много чести: засягат повече от 1 потребител на 10
  Чести: засягат от 1 до 10 потребители на 100
  Нечести: засягат 1 до 10 потребители на 1 000
  Редки: засягат 1 до 10 потребители на 10 000
  Много редки: засягат по-малко от 1 потребител на 10 000
  Неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка

  Много чести:
  • повишен апетит и повишаване на теглото
  • сънливост
  • главоболие
  • сухота в устата

  Чести:
  • летаргия
  • замаяност
  • треперене или тремор
  • гадене
  • диария
  • повръщане
  • обрив или кожни обриви (екзантем)
  • болка във Вашите стави (артралгия) или мускули (миалгия)
  • болки в гърба
  • чувство на замаяност или припадане, когато се изправите рязко (ортостатична хипотония)
  • подуване (обикновено на глезените или ходилата), причинено от задържане на течности (оток)
  • умора
  • ярки сънища
  • объркване
  • чувство на тревожност
  • проблеми със съня

  При деца под 18 години са наблюдавани следните нежелани реакции, най-вече по време на клиничните изпитвания: значително наддаване на тегло, копривна треска и повишаване на триглицеридите в кръвта.

  Нечести:
  • чувство на екзалтираност или емоционално въодушевление (мания).
  • Прекратете приема на Мирзатен и уведомете Вашия лекар незабавно.
  • абнормно усещане в кожата, например парене, смъдене, гъделичкане или изтръпване (парестезия)
  • неспокойни крака
  • припадане(синкоп)
  • намалена чувствителност в устата (хипоестезия в устата)
  • ниско кръвно налягане
  • кошмари
  • чувство на напрегнатост
  • халюцинации
  • силно желание да се движите

  Редки:
  • жълто оцветяване на очите или кожата; това може да подсказва за нарушения на чернодробната функция (жълтеница)
  • Прекратете приема на Мирзатен и уведомете Вашия лекар незабавно.
  • мускулни спазми или контракции (миоклония)
  • агресивно поведение

  Неизвестна честота:
  • признаци на инфекция, като внезапна необяснима висока температура, възпалено гърло и язви в устата (агранулоцитоза).
  • Прекратете приема на Мирзатен и незабавно се свържете Вашия лекар за кръвни изследвания.
  В редки случаи Мирзатен може да причини смущения в произвеждането на кръвни клетки (потискане на функцията на костния мозък). Някои хора стават по-малко устойчиви на инфекции, защото Мирзатен може да причини временен недостиг на бели кръвни клетки (гранулоцигопения). В редки случаи Мирзатен може също да причини недостиг на червени и бели кръвни клетки, както и на тромбоцитите (апластична анемия), недостиг на тромбоцити (тромбоцитопения) или увеличаване на броя на белите кръвни клетки (еозинофилия).
  • епилептичен пристъп (конвулсии).
  • Прекратете приема на Мирзатен и незабавно уведомете Вашия лекар.
  • комбинация от симптоми като необяснима треска, потене, ускорен пулс, диария, (неконтролирани) мускулни контракции, треперене, силно оживени рефлекси, безпокойство, промени в настроението и безсъзнание. В много редки случаи тези симптоми могат да бъдат признаци на серотонинов синдром.
  • Прекратете приема на Мирзатен и незабавно уведомете Вашия лекар.
  • мисли за самонараняване или самоубийство
  • Веднага се свържете с Вашия лекар или отидете в болница.
  • абнормни усещания в устата (орална парестезия)
  • неясен говор
  • подуване в устата (оток в устата)
  • повишена саливация
  • хипонатриемия
  • неадекватна секреция на антидиуретичен хормон
  • ходене на сън
  • тежки кожни реакции (синдром на Stevens-Johnson, булозен дерматит. еритема мултиформе, токсична епндермална некролиза).
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МИРЗАТЕН

  Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

  Не използвайте Мирзатен след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.

  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци

  Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Какво съдържа Мирзатен
  - Активното вещество е миртазапин (mirtazapine). Една таблетка съдържа 30 mg или 45 mg миртазапин (като хемихидрат).
  Другите съставки на Мирзатен 30 mg филмирани таблетки са лактоза монохидрат, целулоза на прах, нишестен натриев гликолат, прежелатинизирано нишесте, силициев диоксид, колоиден безводен и магнезиев стеарат в ядрото на таблетката и хипромелоза, титанов диоксид (Е171), талк, макрогол 6000, жълт железен оксид (Е172) и червен железен оксид (Е172) във филмовото покритие.
  - Другите съставки на Мирзатен 45 mg филмирани таблетки са лактоза монохидрат целулоза на прах, нишестен натриев гликолат, прежелатинизирано нишесте, силициев диоксид, колоиден безводен и магнезиев стеарат в ядрото на таблетката и хипромелоза, титанов диоксид (Е171), талк и макрогол 6000 във филмовото покритие.

  Как изглежда Мирзатен и какво съдържа опаковката

  Мирзатен 30 mg филмирани таблетки са оранжаво-кафяви, овални, двойноизпъкпали филмирани таблетки с делителна черта от едната страна. Таблетката може да се дели на равни части.
  Мирзатен 45 mg филмирани таблетки са бели, овални, двойноизпъкпали филмирани таблетки.

  Налични са кутии с 30, 60 и 90 филмирани таблетки в блистерна опаковка.

  Притежател на разрешението за употреба и производител

  KRKA, d.d.. Novo mesto, SmarjeSka cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения

  Дата на последно одобрение на листовката

  Описание на МИРЗАТЕН ТАБЛ 45МГ Х 30

  МИРЗАТЕН ТАБЛ 45МГ Х 30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  МИРЗАТЕН ТАБЛ 45МГ Х 30 се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа