Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ

  • ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ОЛМЕСТА 10 mg филмирани таблетки
  OLMESTA 10 mg film-coated tablets
  Олмесартан медоксомил (Olmesartan medoxomil)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  • Това лекарство е предписано лнчно на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  • Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неопнсани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява ОЛМЕСТА и за какво се използва
  2. Преди да приемете ОЛМЕСТА
  3. Как да приемате ОЛМЕСТА
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Съхранение на ОЛМЕСТА
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Олместа и за какво се използва

  Олместа принадлежи към група лекарства наречени антагонисти на ангиотензин II. Те понижават кръвното налягане като разширяват кръвоносните съдове.
  Олместа се използва за лечение на високо кръвно налягане (известно още като “хипертония”). Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в органи като сърцето, бъбреците, мозъка и очите. В някои случаи това може да доведе до сърдечен пристъп, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт и слепота. Обикновено високото кръвно налягане няма симптоми. Важно е да се следи Вашето кръвно налягане, за да се избегнат увреждания.
  Високото кръвно налягане може да се контролира с лекарства като Олместа филмирани таблетки. Вашият лекар вероятно Ви е препоръчал да направите някои промени в начина си на живот, за да намалите кръвното си налягане (например намаляване на теглото, отказване от тютюнопушене, намаляване на количеството алкохол, което пиете и намаляване на количеството на сол в диетата). Вашият лекар може да ви насърчи да практикувате редовно упражнения като ходене или плуване. Важно е да следвате този съвет на Вашия лекар.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Олместа

  НЕ приемайте Олместа
  - ако сте алергични към олмесартан медоксомил или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
  - ако сте бременна след 3-ти месец. (По-добре е да не приемате Олместа по време на ранна бременност - вижте точката за Бременност.)
  - ако страдате от пожълтяване на кожата и очите (жълтеница) или проблеми с дренажа на жлъчкаот жлъчния мехур (запушване на жлъчните ггьтшца, напр, камъни в жлъчката).

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Олместа.
  Говорете с Вашия лекар, ако имате някой от следните здравословни проблеми:
  • Проблеми с бъбреците
  • Чернодробно заболяване
  • Сърдечна недостатъчност или проблеми със сърдечните клапи или сърдечния мускул
  • Тежко повръщане, диария, лечение с високи дози обезводняващи таблетки (диуретици) или ако сте на безсолна диета
  • Повишено ниво на калий в кръвта
  • Проблеми с надбъбречните жлези

  Както при всяко лекарство, което намалява кръвното налягане, прекомерен спад в кръвното налягане при пациенти с нарушения в притока на кръв към сърцето или мозъка може да доведе до инфаркт или инсулт. Вашият лекар ще проверява кръвното Ви налягане внимателно.
  Трябва да съобщите на Вашия лекар, ако мислите че сте (или може би сте) бременна. Олместа не се препоръчва през ранна бременност. Това лекарство не трябва да се приема, ако сте бременна след 3-ти месец, тъй като може да предизвика сериозно увреждане на Вашето бебе, ако се използва през този период (вж. точката за Бременност).

  Деца и юноши
  Олместа не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст.

  Други лекарства и Олместа
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете някое от следните лекарства.
  Следните лекарства може си да взаимодействат с Олместа:
  • Калиеви добавки, заместител на солта, съдържащ калий, обезводняващи таблетки (диуретици) или хепарин (използван за разреждане на кръвта). Употребата на тези лекарства заедно с Олместа може да повиши нивата на калий в кръвта.
  • Литий (лекарство, използвано за лечение на промени в настроението и някои видове депресия), ако се използва по едно и също време с Олместа, може да повиши литиевата токсичност. Ако сте на лечение с литий, Вашият лекар ще измерва нивото на литий в кръвта Ви.
  • Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) (лекарства, които се използват за лечение на болка, оток и други симптоми на възпаление, в това число артрит), използвани едновременно с Олместа, може да повишат риска от бъбречна недостатъчност и освен това отслабват ефекта на Олместа.
  • Други лекарства за понижаване на кръвното налягане, тъй като ефекта на Олместа може да бъде усилен.
  • Някои антиациди (лекарства за нарушено храносмилане), тъй като ефекта на Олместа може да е леко отслабен.

  Хора в старческа възраст
  Ако сте над 65-годишна възраст и Вашият лекар реши да увеличи дозата на олмесартан медоксомил до 40 дневно, Вашето кръвно налягане трябва редовно да се проследява от Вашия лекар, за да сте сигурни, че не е твърде ниско.

  Чернокожи пациенти (Афро-американци)
  Подобно на други такива лекарства, понижаващият кръвното налягане ефект на олмесартан медоксомил е малко по-слаб при чернокожи пациенти.

  Олместа с храна и напитки
  Олместа може да се приема със или без храна.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Трябва да информирате Вашия лекар, ако сте или може би сте бременна. Обикновено Вашият лекар ще Ви препоръча да спрете приема на Олместа преди да забременеете или възможно най-скоро след като се установите, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо Олместа. Употребата на Олместа не се препоръчва през ранната бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето бебе, ако се използва след третия месец на бременността.

  Кърмене
  Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Олместа не се препоръчва за майки, които кърмят и Вашият лекар може да избере друго лечение за Вас, ако желаете да кърмите, особено ако бебето Ви е новородено или е преждевременно родено.
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

  Шофиране и работа с машини
  Докато сте на лечение за високо кръвно налягане може да се чувствате сънливи или замаяни. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с машини, докато симптомите изчезнат. Посъветвайте се с Вашия лекар.

  Олместа съдържа лактоза
  Това лекарство съдържа лактоза (вид млечна захар). Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с него преди да започнете да приемате това лекарство.

  3. Как да приемате Олместа

  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Олместа трябва да се приема с малко количество вода веднъж дневно, приблизително по едно и също време на денонощието със или без храна, например на закуска.
  Препоръчителната начална доза за възрастни е 10 мг веднъж дневно.
  Въпреки това, ако Вашето кръвно налягане не се контролира, Вашият лекар може да реши да промени дозата до 20 мг или 40 мг веднъж дневно или да Ви предпише допълнително лекарство.
  За пациенти с леко до умерено тежко бъбречно заболяване, дозата не трябва да надвишава 20 веднъж дневно.
  Таблетките може да се приемат със или без храна. Глътнете таблетките с достатъчно количество вода (напр. една чаша). Ако е възможно, приемайте дневната си доза по едно и също време всеки ден, например на закуска.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Олместа
  Ако приемете повече таблетки, отколкото трябва или ако дете случайно погълнете таблетки веднага отидете до Вашия лекар или до най-близката болница с център за спешна помощ и носете опаковката на лекарството със себе си.

  Ако сте пропуснали да приемете Олместа
  ако сте пропуснали една доза, вземете обичайната доза на следващия ден, както обикновено. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

  Ако сте спрели приема на Олместа
  Важно е да продължите да приемате Олместа, освен ако Вашият лекар не Ви е препоръчал да спрете приема.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако все пак се появят, те често са леки и не се налага спиране на лечението.
  Въпреки, че не много хора ги получават, следните две нежелани реакции могат да бъдат сериозни:

  В редки случаи (може да засегнат до 1 на 1 000 души) са докладвани следните алергични реакции, които могат да засегнат цялото тяло:
  По време на лечението с олмесартан може да се появят подуване на лицето, устата и/или ларинкса (гласните струни), заедно със сърбеж и обрив. Ако това се случи, спрете приема на Олместа и незабавно се свържете с Вашия лекар.
  Рядко (но по-често при хора в старческа възраст) олмесартан може да е причина за прекомерно понижаване на кръвното налягане при чувствителни пациенти или в резултат на алергична реакция. Това може да предизвика силна замаяност или припадък. Ако това се случи, спрете приема на Олместа, незабавно се свържете с Вашия лекар и легнете.
  Следните други нежелани реакции са известни до момента с олмесартан:

  Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 души):
  Замаяност, главоболие, гадене, нарушено храносмилане, диария, болка в стомаха, гастроентерит, уморяемост, възпаление на гърлото, течащ или запушен нос, бронхит, грипоподобни симптоми, кашлица, болка, болка в гърдите, гърба, костите и ставите, инфекция на пикочните пътища, подуване на глезените, стъпалата, краката, дланите или ръцете, наличие на кръв в урината.
  Наблюдавани са също промени в лабораторните показатели, които включват: повишени нива на липидите (хипертриглицеридемия), повишени нива на пикочната киселина (хиперурикемия), покачване на кръвната урея, повишени стойности на ензими в кръвта, свързани с чернодробната и мускулната функции.

  Нечести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 души):
  Алергични реакции, които могат да засегнат цялото тяло и може да предизвикат дихателни проблеми, както и бързо спадане на кръвното налягане, което може да доведе дори до припадък (анафилактични реакции), световъртеж, повръщане, слабост, неразположение, мускулна божа, кожен обрив, алергичен кожен обрив, сърбеж, екзантема (кожен обрив), подуване на кожата (уртикария), стенокардия (болка или неприятно усещане в гърдите).
  В кръвните тестове се наблюдава намаляване на броя на определен вид кръвни клетки, известни като тромбоцити (тромбоцитопения).

  Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1 000 души):
  Липса на енергия, мускулни крампи, нарушена бъбречна функция, бъбречна недостатъчност.
  Наблюдавани са също промени в резултатите от кръвни тестове. Те включват повишени нива на калий (хиперкалиемия) и повишени нива на съединения» свързани с бъбречната функция.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции» уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това
  включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите
  нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване в
  Изпълнителна агенция по лекарствата
  ул. „Дамян Груев” № 8
  1303 София
  Тел.:+359 2 8903417
  уебсайт: www.fada.bg

  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Олместа

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху блистера и картонената опаковка» след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Олместа
  Активното вещество е олмесартан медоксомил. Всяка филмирана таблетка Олместа съдържа 10 олмесартан медоксомил.
  Другите съставки са:
  Ядро на таблетката:
  Лактоза монохидрат Микрокристална целулоза Частично заместена хидроксипропилцелулоза Магнезиев стеарат
  Филмово покритие: Опадрай П 85И18378 бяло [поли(винилов алкохол) - частично хидролизиран, титанов диоксид (Е171), макрогол 3350 (полиетилен гликол), талк].

  Как изглежда Олместа и какво съдържа опаковката
  Бели, кръгли, изпъкнали филмирани таблетки с вдлъбнато релефно означение “О” от едната страна на таблетката и “ 10” от другата.
  Олместа се предлага в блистерни опаковки от: 14,28, 30, 56,90 и 98 филмирани табл
  Не всички видове опаковки може да бъдат пуснати в продажба.


  Притежател на разрешението за употреба
  Тева Фармасютикьлс България ЕООД
  ул. Н. В. Гогол 15, ет. 1
  София 1124
  България
  Тел.: +359 2 489 95 82

  Производител
  TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company
  Pallagi ut 13,4042 Debrecen
  Унгария

  Pharmachemie B.V.
  Swensweg 5,2031 GA Haarlem
  Нидерландия

  TEVA UK Ltd.
  Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG
  Обединено кралство

  Teva Operations Poland Sp. Z.o.o.
  ul. Mogilska 80. 31-546, Krakow
  Полша

  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки на ЕИП под следните имена:
  Австрия: Olmesartanmedoxomil Teva 10 mg Filmtabletten
  България: Олместа 10 mg филмирани таблетки
  Кипър: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg Film-coated Tablets
  Естония: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg
  Финландия: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg tabletti, kalvopäällysteinen
  Гърция: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg ejmcaAuppeva ps Xemtö upivio öicnda
  Унгария: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg filmtabletta
  Ирландия: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg Fi Im-coated Tablets
  Латвия: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg apvalkotäs tabletes
  Литва: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg plevele dengtos tabletes
  Португалия: Olmesartan medoxomilo Teva
  Испания: Olmesartan Medoxomil Teva 10 mg comprimidos recubiertos con pelicula

  Описание на ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ

  ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  ОЛМЕСТА ТАБЛ 10МГ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа