Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП

  • ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Петинимид 50 mg/ml сироп
  Petinimid 50 mg/ml syrup

  Етосуксимид (Ethosuximide)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Петинимид и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Петинимид
  3. Как да приемате Петинимид
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Петинимид
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Петинимид и за какво се използва

  Етосуксимид, активното вещество на Петинимид сироп се използва за лечение на абсантни пристъпи (т.нар. малки припадъци (Petitmal) с абсанси).
  Ако страдате от смесен тип епилептични припадъци, Вашият лекар може да Ви предпише Петинимид заедно с други лекарствени продукти против пристъпи.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Петинимид

  Не приемайте Петинимид
  - ако сте алергични към етосуксимид или към други вещества от същата фармацевтична група (суксинимиди), или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

  Предупреждения и предпазни мерки

  Обърнете специално внимание при употребата на Петинимид

  - ако страдате или сте страдали в миналото от чернодробно или бъбречно заболяване, Вашият лекар трябва да бъде информиран преди да започнете лечение с Петинимид и може редовно да провежда изследвания на кръвта или урината с оглед установяване на заболяване на тези органи
  - ако страдате от порфирия (рядко метаболитно нарушение). Моля, уведом) Вашия лекар.
  - ако страдате или сте страдали в миналото от умствено/психично заболяване.В този случай лечението с Петинимид може да доведе до нежелани лекарствени реакции като : раздразнителност, възбуда, състояния на тревога, безпокойство,агресия,загуба на концентрация или други психични промени като депресия.
  - ако забележите симптоми, предполагащи инфекция (като възпалено гърло, температура). Незабавно се консултирайте с лекар. Това може да са признаци на сериозно, дори понякога животозастрашаващо нарушение на кръвообразуването и ще трябва веднага да се направи изследване на кръвта,
  - при поява на тежки алергични кожни реакции и промени в кръвната картина (за ранни симптоми вижте „Възможни нежелани реакции"), трябва незабавно да се консултирате с лекар. Вашият лекар може да промени лечението Ви с лекарствен продукт, който съдържа различно активно вещество.
  - ако планирате бременност по време на лечението с Петинимид или сте бременна, или смятате, че може да сте бременна, незабавно се посъветвайте с Вашия лекар (вж, също точка „Бременност и кърмене" по-долу).
  - При провеждане на лечение само с Петинимид при пациенти със смесен тип епилептични припадъци е възможно зачестяване на генерализираните тонично-клонични (Grand mal) припадъци. Възможно е да се наложи прилагане на допълнителен лекарствен продукт срещу пристъпи. Затова е важно за Вас да следвате съвета на Вашия лекар.
  - По време на лечението Вашият лекар ще Ви назначи редовни изследвания на кръвта, урината и чернодробните показатели. Всички клинични и лабораторни изследвания трябва да се извършват точно както са предписани от Вашия лекар.
  - Обикновено лечението срещу пристъпите е продължително. Употребата на антиепилептици може да доведе до нарушаване на дееспособността при някои пациенти (напр. децата и юношите може да се представят по-лошо в училище). Този ефект не е установен при лечение с Петинимид, но не може и напълно да се изключи.
  - Малко на брой пациенти, лекувани с антиепилептици са имали мисли за самонараняване или самоубийство. Досега този ефект не е наблюдаван при лечение с Петинимид, но не може и напълно да се изключи. Ако някога имате подобни мисли, незабавно се свържете с Вашия лекар. Ако пациентът, лекуван с това лекарство е дете, за което се грижите, моля, наблюдавайте го за евентуални признаци на посочените ефекти и незабавно се обърнете към лекар.

  Други лекарства и Петинимид
  Информирате Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Ефектите на лекарствата и другите вещества може взаимно да се повлияят. Това се отнася също така за други антиепилептични лекарства, употребявани заедно с Петинимид. Възможно е да се наложи прилагане на допълнително антиепилептично лекарство,, например, ако страдате от смесен тип припадъци. Вашият лекар внимателно ще проследява Вашето лечение и може да предпише редовни лабораторни изследвания при някои терапевтични комбинации.
  Например, валпроевата киселина или натриевият валпроат може да доведат до усилване или намаляване на ефекта на Петинимид. Карбамазепинът може да намали ефекта на Петинимид. Употребата на Петинимид може да усили ефекта на фенитоина.

  По време на лечението с Петинимид трябва да се избягва употребата на сънотворни и успокоителни средства, тъй като те могат да доведат до повишаване на седативните ефекти. По същата причина, по време на лечението с Петинимид не трябва да консумирате алкохол. Ефектът на хормоналните контрацептиви (таблетки, трансдермални пластири и др.) може да бъде намален от Петинимид. По тази причина трябва да се използват други методи за предпазване от бременност.

  Петинимид с храна, напитки и алкохол
  Петинимид трябва да се приема по време на хранене.
  По време на лечението с Петинимид трябва да се избягва консумацията на алкохолни напитки.

  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете някакво лекарство. По време на бременност или докато кърмите, трябва да взимате Петитимид само, ако Вашият лекар изрично Ви е казал.

  Бременност
  Ако вече сте приемали Петинимид преди да забременеете, не трябва да прекъсвате лечението без първо да се консултирате с Вашия лекар, тъй като внезапното преустановяване на лечението може да е опасно за Вас и за бебето. След внимателна преценка на потенциалните рискове, Вашият лекар може да Ви каже да използвате Петинимид за лечението на Вашата епилепсия и по време на бременността, тъй като епилептичните пристъпи може да представляват голям риск както за майката, така и за детето. От друга страна, известно е, че рискът от възникване на малформации при плода е малко по-висок при майката, ако взима анти-конвулсантно лекарство по време на бременността, особено ако се използва комбинация от няколко антиепилептични лекарства. По тази причина, Вашият лекар ще се погрижи специално да определи точната доза (която ще бъде възможно най-ниската доза), да Ви назначи всички необходими прегледи и при необходимост да предпише добавки с фолиева киселина или витамин К за минимализиране на риска.

  Кърмене
  Петинимид преминава в организма на бебето с майчиното мляко. Вашият лекар ще вземе решение, дали може да приемате Петинимид, докато кърмите Вашето бебе.

  Шофиране и работа с машини
  Внимание: Употребата на това лекарство може да повлияе реактивността и способността за шофиране.
  По тази причина, при започване на лечението не трябва да шофирате, да работите с машини или да извършвате някакви други потенциално рискови дейности. В зависимост от отговора на лечението, Вашият лекар ще прецени дали можете да шофирате или да работите с машини.

  Петинимид сироп съдържа метил-4-хидроксибензоат. Този консервант може да причини алергични реакции (възможно е да са от забавен тип).

  Петинимид сироп съдържа захароза и сорбитол. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

  Съвет за пациенти със захарен диабет: Трябва да се има предвид съдържанието на захароза 300 mg/ml и сорбитол 325,5 mg/ml. 5 ml Петинимид сироп съответстват на 0,26 ХЕ.(ХЕ = Хлебни единици = стандартизирани въглехидратни единици; 1 ХЕ = 20 g бял хляб).

  3. Как да приемате Петинимид

  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Възрастни, пациенти в старческа възраст (> 65 години) и деца над 6 години Нужната доза Петинимид се различава за отделните индивиди. При повечето възрастни и деца над 6 години се започва с ниска доза от 500 mg (10 ml) дневно и се увеличава др 1000-1500 mg (20-30 ml) с повишаване от 250 mg (5 mi) всеки 5 до 7 дни в зависимост от толерантността.
  Понякога може да се наложи прилагане на 2000 mg (40 ml) дневно, разделено на няколко дози.

  Деца под 6 години
  При бебетата и децата обикновено се започва с 250 mg (5 ml) дневно и дозата постепе увеличава с малки повишения на всеки няколко дни до постигане на контрол на състоянието. При повечето деца оптималната доза е 20 mg/kg на ден. Масималната доза е 1000mg(20ml) дневно.

  Адаптация на дозата може да се извършва само от лекуващия лекар.

  Начин на приложение при деца
  При деца на възраст между Оиб години и при лица, които не могат да поглъщат капсулите, трябва да се прилага етосуксимид сироп. По-големите деца и възрастните обикновено взимат етосуксимид под форма на капсули.

  При пациенти с тежко увреждане на бъбречната функция лекарят ще предпише по-ниска доза.

  Съвет:
  Етосуксимид е диализабилен. По тази причина, при пациентите, които провеждат хемодиализно лечение, се налага прием на допълнителна доза или различна схема на дозиране. При провеждане на четиричасова диализа се отстраняват между 39 и 52% от приложеното количество на лекарствения продукт.

  Пациенти с тежко нарушение на чернодробната функция
  Прилагането на този лекарствен продукт при пациенти с тежко нарушение на чернодробната функция налага повишено внимание. Възможно е да се наложи намаляване иа дозата.

  Начин на приложение
  За орална употреба
  Предписаната дневна доза обикновено се прилага в два отделни приема. Сиропът се приема по време на хранене Продължителност на лечението
  По принцип антиепилептичното лечение е продължително, обикновено повече от няколко години. Вашият лекар ще определи подходящата доза, необходимите промени в дозировката, продължителността на лечението и подходящото време и начин за преустановяване на лечението.
  Както при всички антиепилептични лекарства, Петинимид трябва да се приема редовно. Всяка промяна в дозировката или прибавянето на други лекарства трябва да става постепенно и никога внезапно.
  Вашият лекар ще Ви информира как да постъпвате.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Петинимид
  Предозирането с Петинимид води до поява на силна умора, летаргия, промени на настроението или възбуда, понякогаи раздразнителност. Освен това, може да възникнат гадене, повръщане и потискане на централната нервна система (понякога водещи дори до кома и повърхностно/потиснато дишане). Изисква се незабавна медицинска помощ. Информация за лекари по отношение лечението на предозиране: виж края на листовката.

  Ако сте пропуснали да приемете Петинимид
  Ако сте пропуснали да приемете дозата, вземете колкото се може по-скоро, освен ако не е време за прием на следващата доза.
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата доза в обичайното време.

  Ако сте спрели приема на Петинимид
  Не преустановявайте приема на Петинимид без първо да се консултирате с Вашия лекар, дори ако повече нямате пристъпи. Спирането на приема може да доведе до повторна поява на пристъпите.
  Всяка промяна на дозата, прибавяне или преустановяване на приема на други лекарства, особено при спиране на лечението, трябва да става постепенно в продължение на няколко седмици и винаги под лекарско наблюдение.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Много чести (> 1/10)
  Чести (> 1/100 до < 1/10)
  Нечести (> 1/1 000 до < 1/100)
  Редки (> 1/10 000 до < 1/1 000)
  Много редки (< 1/10 000)
  С неизвестна честота (честотата не може да се определи от известните данни)

  В следния списък, съобщените нежеланите лекарствени реакции при употреба на етосуксимид, са групирани по системи. По отношение на честотата на тяхната поява са налице само непълни данни и по тази причина честотата може да се посочи само в ограничена степен.

  Нарушения на кръвта и лимфната система
  Като евентуални нежелани лекарствени реакции са описани нарушения на кръвта, които в някои случаи може да доведат до сериозни последици. Промените в кръвта може да бъдат придружени от следните прояви: повишаване на телесната температура, грипоподобни симптоми, промени, засягащи кожата и лигавиците.
  Честотата на DRESS Синдром (особена алергична реакция с кожен обрив, промени в кръвната картина и системни симптоми, като треска и подуване на жлезите) е определено и не е известно отклонение в броя на други кръвни елементи.

  Нарушения на имунната система
  Има съобщения за алергични реакции, копривна треска и други кожни реакции, включително обриви, придружени със сърбеж и системен лупус еритематозус.
  Ако забележите тежки нарушения на физическото състояние, изразяващи се в поява на треска, кожни обриви, оток на лигавиците, мехури в областта на устата и/или слабините, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

  Нарушения на метаболизма и храненето
  Понякога, при прилагане на високи дози, се съобщава за намаляване на апетита и загуба на тегло.

  Психични нарушения
  Съобщава се за раздразнителност, нервна възбуда, безпокойство, агресия, невъзможност за концентрация или други психични нарушения (особено при пациенти с анамнестични данни за подобни нарушения).
  Наличието на кошмарни сънища е определено като нечесто.
  В отделни случаи се съобщава за повишаване на либидото, параноидна психоза и повишена депресия с евентуални нагласи за самоубийство.

  Нарушения на нервната система
  Понякога замаяност, главоболие, световъртеж, хиперактивност, еуфория, раздразнителност,
  нарушения на движенията или походката и сънливост или нарушения на съня.
  Има съобщения и за паркинсоноподобни симптоми и свръхчувствителност към светлина.

  Обши нарушения и нарушения на мястото на приложение
  Нечесто се среща уморяемост.
  Нарушения на очите
  Късогледство

  Стомашно-чревни нарушения
  Понякога, при използване на високи дози или при пациенти с чувствителен стомах, се появяват оплаквания, като стомашни или коремни болки, гадене, повръщане, хълцане, спазми и диария. Съобщава се и за оток на езика и небцето. Обикновено тези реакции са преходни, рядко тежки, и обикновено не изискват преустановяване на лечението.Случаите с хипертрофия на венците се определят като нечести.

  Хепато-билиарни нарушения
  Има съобщения за промени в показателите на чернодробната функция. Съобщава се за внезапна поява на порфирия (рядко метаболитно заболяване,което в тежки случаи може да доведе до увреждане на черния дроб)

  Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  Съобщава се за единични случаи на склеродермия (задебеляване на кожата) и хирзуитизъм (увеличено окосмяване по лицето и тялото).Честотата на загубата на коса не е известна.

  Нарушения на бъбрецте и, пикочните пътища
  Има съобщения за промени в показателите на бъбречната функция. Честотата на наличие на кръв в урината е преценена като нечеста.

  Нарушения на възпроизводителната система и гърдата
  Има съобщения за вагинално кървене.

  Лабораторни изследвания
  Възможни са промени в кръвната картина, чернодробната и бъбречна функции.

  Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите поява на някакви нежелани лекарствени реакции, неописани в тази листовка, уведомете Вашия лекар или фармацевт

  5. Как да съхранявате Петинимид

  Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Срок на годност след първо отваряне: 3 месеца.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате .Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Петинимид сироп
  - Активното вещество е етосуксимид. 1 ml сироп съдържа 50 mg етосуксимид.
  - Другите съставки са: захароза, сорбитол (Е 420), метил-4-хидроксибензоат (Е 218),пречистена вода.

  Как изглежда Петинимид и какво съдържа опаковката
  Бистра, безцветна течност в кафява стъклена бутилка с мерителна чашка. Съдържание на бутилката - 250 ml.

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  G.L. PharmaGmbH,A-8502 Lannach,
  Schlossplatz 1
  Австрия

  Дата на последно преразглеждане на листовката Октомври 2013

  Посочената по-долу информация е предназначена само за медицински специалисти. Съвети кьм лекари относно лечението на предозиране:
  Не е известен специфичен антидот. Предизвиква се повръщане (освен при болни с риск от загуба на съзнание, в кома или получаващи пристъпи) или стомашна промивка, прилага се активен въглен, инфузионно заместване на течности и симптоматично лечение. Необходимо е мониториране на кръвообращението и дишането в интензивно отделение.
  Тъй като етосуксимид не се свързва с плазмените протеини, може да бъде целесъобразно провеждането на хемодиализа или перитонеална диализа. Форсираната диуреза и обменната трансфузия не са ефективни.

  Описание на ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП

  ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  ПЕТИНИМЕД 50МГ/МЛ СИРОП - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа