Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • РАМОНА 1500 микрограма таблетки x 1

  • РАМОНА 1500 микрограма таблетки x 1 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: Информация за потребителя

  Рамона 1500 микрограма таблетки
  Ramonna 1500 micrograms tablets

  Левоноргестрел/ Levonorgestrel

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Винаги приемайте това лекартсво точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият фармацевт.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашня лекар или
  фармацевт. Това включва и всикчи възможни нежелани реакции, неописани в тази
  листовка.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Рамона 1500 микрограма таблетка (по-надолу: Рамона) и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Рамона
  3. Как да приемате Рамона
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Рамона
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Рамона и за какво се използва
  Рамона е спешен контрацептив, който се прилага до 72 часа (3 дни) след непротекгиран полов акт или при неуспешно приложение на обичйания Ви контрацептивен метод.
  Рамона съдържа синтетично хормоно-подобно активно вещество наречено левоноргестрел. Той предотвратява около 85% от очакваните бременности, когато се приеме в рамките на 72 часа след непротекгиран полов акт. ТоЙ няма да предотврати бременност по всяко време и е по-ефективен, когато се приеме възможно най-скоро след непротекгиран полов акт. По-добре е да се приеме в рамките на 12 часа, отколкото да се отлага приема до третия ден.
  Действието на Рамона се осъществява като:
  • спира отделянето на яйцеклетка от яйчниците;
  • възпрепятства оплождането от спермата на вече отделени яйцеклетки.
  Рамона може само да Ви предпази от забременяване, ако се приеме в рамките на 72 часа след непротектитан полов акт. Таблетката не действа, ако вече сте бременна. Ако имагге непротектиран полов акт след като сте приели Рамона, няма да сте предпазени от, забременяване.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Рамона
  Не приемайте Рамона
  Ако сте алергични към левоноргестрел или към някоя от останалите съставки на това лекарство изброени в точка 6.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Ако някое от изброените по-долу състояния се отнася до Вас, преди да приемете Рамона трябва да уведомите Вашия лекар, тъй като може спешната контрацепция да не е подходяща за Вас. Вашият лекар може да Ви предпише друг вид спешна контрацепция.
  • Ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна. Това лекарство няма да подейства, ако вече сте бременна. Ако вече сте бременна, Рамона не може да прекъсне бременността, така че Рамона не е "таблетка за аборт ".
  Вие може вече да сте бременна, ако:
  - менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или имате необичайно кървене при настъпване на следващия Ви цикъл
  - сте имали непротектиран полов акт преди повече от 72 часа и след йоследната менструация.
  • Левоноргестрел не се препоръчва при млади жени под 16-годишна възраст без медицинско наблюдение.
  Употребата на Рамона не се препоръчва, ако:
  • имате заболяване на тънките черва (напр. болест на Крон), което възпрепятсва усвояването на лекарството
  • имате тежки чернодробни проблмеи
  • имате анамнеза за извънматочна бременност (когато бебето се развива извън маточната кухина)
  • някога сте имали заболяване, наречено салпингит (възпаление на фалопиевите тръби).
  Предишна извънматочна бременност или предишна инфекция на фалопиевите тръби увеличава риска от нова извънматочна бременност.
  Ако се притеснявате за полово предавани заболявания
  Ако не сте използвали презерватив (или ако той се е скъсал или изхлузил) но време на гюловия акт, възможно е да получите полово предавано заболяване или HIV вирус. Това лекарство няма да Ви предпази от полово предавани болести, това може да стане само при употребата на презерватив. Попитайте Вашия лекар, медицинска сестра, клиника по семейно планиране или фармацевт за съвет, ако се притеснявате.

  Други лекарства и Рамона
  Информирайте Вашия фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
  Някои лекарства, които могат да възпрепятсват правилното действие на Рамона, включват: барбитурати и други лекарства използвани за лечение на епилепсия (напр. примидон, фенитоин и карбамазепин)
  лекарства за лечение на туберкулоза (напр. рифампицин, рифабутин) лечение на HIV инфекция (ритонавир) лекарства срещу гъбични инфекции (гризеофулвин) билкови продукти съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum) лекарство наречено циклоспорин (потиска имунната система). Консултирайте се с лекар или фармацевт преди използването на Рамона, ако приемате някое от посочените по-горе лекарства.

  Колко често може да приемате Рамона
  Трябва да използвате Рамона само в спешни случаи, а не като редовен метод за контрацептция. Ако приемете Рамона повече от веднъж между две менструации, той става по-малко надежден и е много вероятно да настъпи нарушение на менструалния Ви цикъл. Рамона не действа както редовните методи за контрацепция. Вашият лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране може да Ви обясни какви по-ефективни методи за дълготрайна контрацепция съществуват за предпазване от нежелана бременост.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
  Бременност
  Не бива да приемате това лекарство, ако вече сте бременна. Ако забременеете, дори след като сте използвали това лекарство, важно е да се консултирате с Вашия лекар. Няма данни, че Рамона уврежда плода, който се развива в матката, ако Рамона се използва според указанията. Независимо от това, Вашият лекар може да поиска да се увери, че бременността не е ектопична (когато бебето се развива извън маточната кухина). Това е особено важно, ако получите силна болка в корема след като приемете Рамона или ако в миналото сте имали извънматочна бременност, операция на маточна тръба или тазова възпалителна болест.
  Кърмене
  В кърмата може да се съдържат много малки количества от активната съставка на това лекарство. Счита се, че това не е опасно за бебето, но ако се притеснявате, може да приемете таблетката непосредствено след кърмене и да избягвате да кърмите най-малко 8 часа след приема на таблетката. По този начин, Вие приемате таблетката достатъчно дълго време преди следващото кърмене и така се намалява количеството на активната съставка, което бебето може да приеме с кърмата.
  Фертилитет
  Рамона увеличава възможността за нарушения на цикъла, което понякога може да измести датата на овулация по-рано или по-късно. Тези промени могат да доведат до изменение във фертилните дати, въпреки това няма дългосрочни данни по отношение на фертшштета.

  Шофиране и работа с машини
  Малко вероятно е Рамона да окаже влияние върху способността Ви за шофиране или работа с машини. Въпреки това, ако се почувствате уморени или замаяни, не шофирайте и не работете с машини.
  Рамона съдържа лактоза
  В случай на непоносимост към млечна захар (лактоза) трябва да се има предвид, че всяка таблетка Рамона съдържа също 142,5 mg лактоза монохидрат.
  Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар преди да приемете това лекарство.

  3. Как да приемате Рамона
  Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Употреба при деца и подрастващи
  Това лекарство не се препоръчва за употреба при деца. Ако сте на възраст под 16 години, Вие трябва да се обърнете към Вашия лекар или клиника по семейно планиране, за да получите спешна контрацепция.
  • Приемете таблетката възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа сле непротектиран полов акт, но не по-късно от 72 часа (3 дни) след това. Рамона може да се приема по всяко време на менструалния Ви цикъл в случай, че вече не сте бременна ил не мислите че може да сте бременна. Не дъвчете, а поглъщайте таблетката цяла с вода. Не отлагайте приема на таблетката. Нейното действие е по-сигурно, колкото по-редовно приемете след непротектиран полов акт.
  • Ако вече използвате редовен метод за контрацепция като контрацептивни таблетки, може да продължите приема им в обичайното време.
  Ако имате непротектиран полов акт след прием на Рамона (също така, ако това се случи в рамките на един и същ менструален цикъл), контрацептивният ефект на таблетката няма да подейства и отново съществува риск от забременяване.
  Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате)
  Ако сте неразположена (повръщате) в рамките на три часа след приемане на таблетката, трябва да използвате още една таблетка. Обърнете се незабавно към Вашия фармацевт, лекар» медицинска сестра или клиника по семейно планиране за още една таблетка.
  След приемането на Рамона
  След приемане на Рамона, ако възнамерявайте да имате полово сношение и ве използвате контрацептивни таблетки, трябва да използвате презервативи или диафрагма със спремициден крем до настъпване на следващата менструация. Това е необходимо, тъй като Рамона няма да подейства, ако отново имате непротектиран полов акт преди да следващата менструация.
  Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар около три седмици след като сте приели Рамона, за да сте сигурна, че таблетката е подействала. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро. Ако забременеете, дори след като сте приела това лекарство, много е важно да се консултирате с Вашия лекар.
  Вашият лекар може също да Ви обясни какви методи за дълготрайна контрацепция съществуват, които са по-ефикасни при предпазване от нежелана бременност.
  Ако продължавате да използвате редовен метод за хормонална контрацепция, напр. контрацептивни таблетки и не настъпи кървене в периода без приемане на таблетки, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се уверите, че не сте бременна.
  Следващата Ви менструация след като сте приели Рамона
  След прием на Рамона, менструацията Ви обикновено е нормална и ще настъпи в обичйания ден, въпреки че понякога това може да се случи няколко дни по-късно или по-рано. Ако менструацията Ви настъпи повече от 5 дни по-късно от очакваното, ако се появи "нередовно" кървене по това време или мислите, че може да сте бременна, трябва да проверите дали сте бременна чрез тест за бременност.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Рамона
  Въпреки че няма данни за сериозни усложнения вследствие приемането на прекалено много таблетки наведнъж, може да се почувствате или действително да сте неразположена (повръщате), или да получите вагинално кръвотечение. Консултирайте се с Вашия фармацевт, лекар, медицинска сестра или клиника по семейно планиране, особено ако сте била неразположена, тъй като е възможно таблетките да не са подействали правилно.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че всеки ги получава.
  Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 души):
  • Неразположение (гадене)
  • Въаможно е да имате нередовно кървене до следващата менструация
  • Възможно е да имате болка в долната част на корема
  • Умора
  • Главоболие
  Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):
  • Неразположение (повръщане). Ако се почувствате неразположена, прочетете раздела "Какво да правите, ако сте неразположена (повръщате)".
  • Възможна е промяна във вида на менструацията. При повечето жени иастьпва нормална менструация в очакваното време, но при някои може да има закъснение или преждевременно настъпване на менструацията. Възможна е появата аа неправилни кръвотечения или зацапване до следващата редовна менструация. В случай, че менструацията Ви закъснява с повече от 5 дни или е необичайно оскъдна или обилна, обърнете се към Вашия лекар възможно най-скоро.
  • Възможно е да се появи напрежение в гърдите, диария, усещане за замаяност след приема на това лекарство.
  Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души):
  • Обрив, уртикария, сърбеж, подуване на лицето, болка в таза, болезнена менструация.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Рамона
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка» за да се предпази от светлина.
  Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата» които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Рамона
  Активното вещество е левоноргестрел (levonorgestrel). Всяка таблетка съдържа 1500 микрограма левоноргестрел.
  Другите съставки: Картофено нишесте, Царевично нишесте» Силициев диоксид, колоиден безводен, Магнезиев стеарат, Талк,
  Лактоза монохидрат.
  Как изглежда Рамона н какво съдържа опаковката
  Таблетка: почти бяла, плоска таблетка с ръбове, с диаметър около 8 mm и щампован знак G00" от едната страна.
  Опаковка: една таблетка в PVC//алуминиев блистер и картонена кутия.

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  Gedeon Richter Plc. 1103 Budapest, Gyömröiut 19-21. Унгария

  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки на ЕИП със следните имена:
  България: Рамона (Ramonna)
  Република Чехия: Ramonna
  Естония: RAMONNA
  Литва: RAMONNA
  Латвия: Ramonna
  Полша: Ramonna
  Румъния: Ramonna
  Словения: Ramonna
  Словакия: Ramonna
  Великобритания: Emergency Contraceptive Consilient

  Дата на последно одобрение на листовката.

  Описание на РАМОНА 1500 микрограма таблетки x 1

  РАМОНА 1500 микрограма таблетки x 1 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  РАМОНА 1500 микрограма таблетки x 1 се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа