Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • РИСАДИС ТАБЛ 5МГ

  • РИСАДИС ТАБЛ 5МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА

  Risadis 5 mg film-coated tablets
  Ризадис 5 mg филмирани таблетки

  Ризедронат натрий (Risedronate sodium)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Ризадис и за какво се използва
  2. Преди да приемете Ризадис
  3. Как да приемате Ризадис
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Ризадис
  6. Допълнителна информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РИЗАДИС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
  Какво представлява Ризадис
  Ризадис принадлежи към група нехормонални лекарства, наречени бисфосфонати, които се използват за лечение на заболявания на костите. Това лекарство действа директно върху костите, с което ги прави по-здрави и следователно по-малко податливи на чупене.
  Костта е жива тъкан. Старата кост непрекъснато се извлича от скелета и се подменя с нова кост.
  Постменопаузната остеопороза е състояние, проявяващо се при жени след настъпване на менопаузата, при което костите стават по-слаби, по-крехки и по-податливи на счупване при падане или физическо усилие. Остеопорозата е по-вероятно да се прояви при жени, които рано са навлезли в менопаузата, както и при пациенти, лекувани продължително със стероиди.
  Най-податливите на счупване кости са гръбначният стълб, шийката на бедрената кост и китката, въпреки че това може да се случи с всяка кост на тялото. Свързаните с остеопороза фрактури могат също така да причинят болка в гърба, понижаване на ръста и изкривяване на гръбнака. Много от пациентите с остеопороза не проявяват симптоми и Вие може и да не знаете, че я имате.
  За какво се използва Ризадис
  За лечение на остеопороза:
  • при жени след настъпване на менопаузата, дори и ако остеопорозата е тежка. Това лекарство намалява риска от фрактури на гръбначния стьлб и бедрената кост.
  За профилактика на остеопороза:
  • при жени с повишен риск от остепороза (включително ниска костна маса, ранна менопауза или фамилна анамнеза на остеопороза)
  • при жени след настъпване на менопаузата. лекувани с високи дози стероидни лекарс тва за продължителен период. То запазва или увеличава костната маса.

  2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ РИЗАДИС
  Не приемайте Ризадис
  ако сте алергични (свръхчувствителни) към ризедронат натрий или към някоя от останалите съставки на Ризадис (вижте точка 6, "Какво съдържа Ризадис")
  ако Вашият лекар Ви е съобщил, че имате състояние, наречено хипокалциемия (ниско ниво на калций в кръвта)
  ако мислите, че сте бременна, че сте бременна или планирате да забременеете ако кърмите ако имате тежки бъбречни проблеми.
  Обърнете специално внимание при употреба на Ризадис
  ако не сте в състояние да седите или стоите изправени в продължение на най-малко 30 минути ако имате отклонения в метаболизма на костите или минералните вещества (например недостиг на витамин D, аномалии на паратироидния хормон, които може да доведат до ниско ниво на калций в кръвта).
  ако в миналото сте имали проблеми с хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха). Може например да сте имали болки или затруднено поглъщане на храна, ако Вашият лекар Ви е съобщил, че имате непоносимост към някои захари (като например лактоза).
  ако сте имали или имате болки, подуване или скованост на челюстта или изпитвате тежест в челюстта или ако сте загубили зъб. Това може да бъде симптом на остеонекроза (загуба на костна тъкан). Говорете с Вашия лекар, ако страдате от рак или се подлагате на химиотерапия и лъчетерапия, ако приемате кортикостероиди или зъбите ви са в лошо състояние, тъй като това е един рисков фактор.
  ако се подлагате на зъболечение или трябва да претърпите зъболекарска хирургична намеса, съобщете на Вашия зъболекар, че се лекувате с Ризадис.
  Вашият лекар ще Ви посъветва какво да направите, ако приемате Ризадис в случай, че някоя от гореспоменатите ситуации се отнася за вас.

  Деца
  Ризадис не се препоръчва за употреба при деца под 18-годишна възраст поради недостатъчно данни относно безопасност и ефективност.
  Прием на други лекарства
  Лекарствени продукти, които съдържат едно от изброените по-долу вещества, намаляват ефекта на Ризадис, ако се приемат едновременно с него:
  • калций
  • магнезий
  • алуминий (например някои лекарства за стомашни разстройства)
  • желязо.
  Приемайте тези лекарства най-малко 30 минути след като сте приели таблетка Ризадис.
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Прием на Ризадис с храни и напитки
  Изключително важно е да НЕ приемате таблетка Ризадис с храна или напитки (различни от питейна вода), така че да може да действа напълно. По-специално, това лекарство не трябва да се приема по едно и също време с млечни продукти (например мляко), тъй като те съдържат калций (вижте точка 2, "Прием на други лекарства").
  Приемайте храна и напитки (различни от вода) най-малко 30 минути след като сте приели таблетка Ризадис.

  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба на което и да е лекарство.
  Не приемайте Ризадис, ако смятате, че може да сте бременна, сте бременна или планирате да забременеете (вижте точка 2, "Не приемайте Ризадис"). Потенциалният риск, свързан с употребата на ризедронат натрий (активното вещество в Ризадис) при бременни жени. не е известен. Не приемайте Ризадис, ако кърмите (вижте точка 2.”Не приемайте Ризадис").

  Шофиране и работа с машини
  Ризадис не повлиява способността за шофиране и работа с машини. Важна информация относно някои от съставките на Ризадис
  Ризадис съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е съобщил, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да приемете това лекарство.

  3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ РИЗАДИС
  Дозировка
  Винаги приемайте Ризадис точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Обичайна доза:
  Приемайте ЕДНА таблетка Ризадис (5 mg ризедронат натрий) веднъж дневно. Кога да приемате таблетката Ризадис
  Приемайте таблетката най-малко 30 минути преди първото хранене, приема на напитка (различна от обикновена вода) или друго лекарство за деня.
  Ако не можете да приемате таблетка Ризадис по това време, можете да я вземате на празен стомах, по едно и също време всеки ден, по един от следните начини:
  • Или
  Между храненията: Ризадис трябва да се приема най-малко 2 часа преди и най-малко 2 часа след всяко хранене, лекарство или напитка (различна от обикновена вода).
  • Или
  Вечер: Ризадис трябва да се приема най-малко 2 часа след последното хранене, лекарство или напитка (различна от обикновена вода) за деня. Ризадис трябва да се приема най-малко 30 минути преди лягане.
  Как да приемате таблетката Ризадис
  • Приемайте таблетката, докато сте в изправено положение (може да седите или стоите), за да избегнете киселини в стомаха.
  • Поглъщайте таблетката с най-малко една чаша (120 ml) чиста вода.
  • Поглъщайте таблетката цяла. Не смучете и не дъвчете таблетката.
  • Не лягайте поне 30 минути след приемане на таблетката.
  Вашият лекар ще Ви посъветва дали трябва да приемате допълнителни количества калций и витамини, ако не ги получавате в достатъчно количество с храната.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Ризадис
  Ако Вие или някой друг случайно приеме повече таблетки Ризадис отколко то е предписано, изпийте пълна чаша мляко и потърсете медицинска помощ.

  Ако сте пропуснали да приемете Ризадис
  Ако сте пропуснали да приемете таблетка Ризадис в обичайното време, можете да я вземете на следващия възможен час в съответствие с инструкциите по-горе (т.е. преди закуска, между храненията или вечер).
  Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако сте спрели приема на Ризадис
  Ако спрете лечението, можете да започнете да губите костна маса. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да обмислите спиране на лечението.
  Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всички лекарства, Ризадис може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Спрете да приемате Ризадис и незабавно уведомете лекар, ако почувствате някои от следните:
  • Симптоми на тежки алергични реакции като:
  o Подуване на лицето, езика или гърлото
  o Затруднено преглъщане
  o Копривна треска и затруднено дишане
  • Тежки кожни реакции, които могат да включват образуване на мехури по кожата.
  Уведомете Вашия лекар веднага, ако почувствате следните странични реакции:
  • Възпаление на очите, обикновено с болка, зачервяване и чувствителност към светлина.
  • Костна некроза на челюстта (остеонекроза), свързано със забавяне на заздравяването и инфекция, често след екстракция на зъб (вижте точка 2 "Обърнете специално внимание и говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате Ризадис").
  • Симптоми, свързани с хранопровода, като например болка при преглъщане, затруднено преглъщане, болка в гърдите или поява или влошаване на стомашни киселини.
  Въпреки това, по време на клинични проучвания другите нежелани ефекти, които се наблюдават, обикновено са леки и не са причина пациентът да спре приема на таблетките.
  Нежеланите ефекти са представени в зависимост от честотата, с която те се появяват. Използвано е следното условно означение:
  Много чести: засягат повече от 1 пациент на 10
  Чести: засягат 1 до 10 пациента на 100
  Нечести: засягат 1 до 10 пациента на 1 000
  Редки: засягат 1 до 10 пациента на 10 000
  Много редки: засягат по-малко от 1 пациент на 10 000
  С неизвестна честота: честотата не може да бъде определена от наличните данни Чести нежелани реакции
  • Нарушено храносмилане, гадене, болки в стомаха, стомашни спазми или дискомфорт, запек, чувство за тежест, подуване на корема, диария
  • Болка в костите, мускулите или ставите
  • Главоболие
  Нечести нежелани реакции
  • Възпаление или язва на хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха) причиняващо затруднение и болка при преглъщане (вижте също точка 2 "Обърнете специално внимание и говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате Ризадис"), възпаление на стомаха и дванадесетопръстника (черво, което отвежда храната от стомаха)
  • Възпаление на оцветената част на окото (ирис) (зачервени болезнени очи с възможно изменение в зрението)
  Редки нежелани реакции
  Възпаление на езика (зачервен, подут, евентуално болезнен), стесняване на хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха)
  • Има съобщения за отклонения в изследванията на чернодробната функция. Те могат да бъдат диагностицирани единствено с изследване на кръвта
  По време на пост-маркетинговия опит е съобщено следното (с неизвестна честота): Опадане на коса
  ♦ Чернодробни нарушения, в някои случаи тежки
  Възпаления на малките кръвоносни съдове, повлияващо основно кожата (левкоцитокластичен васкулит)
  Рядко, в началото на лечението, нивата в кръвта на калций и фосфати у пациентите могат да се понижат. Тези промени обикновено са незначителни и не водят до проява на симптоми.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ РИЗАДИС
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.
  Не използвайте Ризадис след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на юднос г отговаря на последния ден от посочения месец.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  Какво съдържа Ризадис
  Активното вещество е 5 mg ризедронат натрий (аморфен), еквивалентен на 4.64 mg ризедронова киселина. Помощните вещества са:
  • Ядро на таблетката: магнезиев стеарат, кросповидон, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза;
  • Обвивка на таблетката: хипромелоза, силициев диоксид, колоиден безводен, хидроксипропилцелулоза, макрогол 400. макрогол 8000, титанов диоксид (El 71). жълт железен оксид (Е 172)
  Как изглежда Ризадис и какво съдържа опаковката
  Филмирана таблетка.
  Жълта, 8,5 mm кръгла, двойноизпъкнала, филмирана таблетка, с означение "L" на едната страна и гладка от обратната страна.
  Видове опаковки:
  Блистери: 7, 14. 28, 56, 84 филмирани таблетки
  Опаковка за таблетки: 30 и 100 филмирани таблетки
  Не всички видове опаковки може да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба
  Actavis Group PTC ehf. Reykjavikurvegur 76-78 220 Hafnarfjordur Исландия
  Производители
  Actavis hf. Reykjavikurvegi 78. 220 Hafnarfjordur Исландия
  и
  Actavis Ltd.
  В 16 Bulebel Industrial Estate.
  Zejtun ZTN 08
  Малта

  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в държавите-членки на ЕИП под следните имена:
  Великобритания Risedronate sodium 5 mg film-coated tablets
  България Risadis
  Германия Risedronsäure-Caduceus 5 mg Filmtabletten
  Италия Risedronato Caduceus Pharma
  Холандия Risedronaat-natrium Caduceus 5 mg
  Швеция Risedronat Caduceus

  Дата на последно одобрение на листовката: Декември 2010 г.

  Описание на РИСАДИС ТАБЛ 5МГ

  РИСАДИС ТАБЛ 5МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  РИСАДИС ТАБЛ 5МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  РИСАДИС ТАБЛ 5МГ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа