Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ

  • РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: Информация за потребителя

  Росулип 5 mg филмирани таблетки
  Росулип 10 mg филмирани таблетки
  Росулип 20 mg филмирани таблетки
  Росулип 40 mg филмирани таблетки
  розувастатин

  Rosulip 5 mg film-coated tablets
  Rosulip 10 mg film-coated tablets
  Rosulip 20 mg film-coated tablets
  Rosulip 40 mg film-coated tablets
  rosuvastatin

  Преди да започнете приема на това лекарство, прочетете цялата листовка внимателно, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Залазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Росулип и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемате Росулип
  3. Как да приемате Росулип
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Росулип
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Росулип и за какво се използва
  Росулип (активното вещество е розувастатин) спада към група лекарства, наречени статини. Предписан Ви е Росулип, тъй като:
  • имате високо ниво на холестерол. Това означава, че сте изложени на по-висок риск от сърдечен удар или мозъчен инсулт. Съветвани сте да приемате статин, тъй като промяната на диетата Ви и извършването на повече упражнения не са били достатъчни за коригиране нивата на холестерола Ви. Трябва да продължите с Вашата диета за понижаване на холестерола и физическите упражнения докато приемате Росулип.
  Защо е важно да продължите да приемате Росулип
  Росулип се използва за коригиране на нивата на мастните вещества в кръвта, наречени липиди, сред които най-често се среща холестеролът.
  В кръвта има различни видове холестерол - "лош" холестерол (LDL -С) и "добър" холестерол (HDL-C).
  Росулип може да намали "лошия" холестерол и да увеличи "добрия" холестерол.
  Росулип блокира производството на "лошия" холестерол в тялото Ви и подобрява способността на тялото Ви да го отделя от кръвта.
  При повечето хора високият холестерол не променя начина, по който се чувстват, тъй като не предизвиква симптоми. Въпреки това, ако се оставят без лечение, мастните отлагания могат да се натрупат по стените на кръвоносните Ви съдове и да доведат до стесняването им. Понякога тези стеснени кръвоносни съдове могат да се блокират, което може да преустанови кръвоснабдяването на сърцето или мозъка, предизвиквайки сърдечен удар или мозъчен инсулт. Като понижите нивата на холестерола си, можете да намалите риска от сърдечен удар, мозъчен инсулт или свързани с тях здравословни проблеми.
  Приемайте Росулип редовно, дори холестеролът Ви да достигне нормално ниво, тъй като това лекарство предотвратява повторно повишение на холестерола Ви, което причинява натрупване на мазнини в тялото. Въпреки това обаче трябва да спрете приема му, ако Вашият лекар Ви посъветва, или ако забременеете.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемате Росулип
  Не приемайте Росулип
  - ако сте алергични към розувастатин или към някоя от другите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
  ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате Росулип, незабавно преустановете приема и съобщете на лекаря си. Жените с детероден потенциал трябва да избягват забременяване, докато приемат Росулип, като използват подходяща контрацепция (напр. презерватив, вътрематочно устройство или хормонална контрацепция).
  - ако имате чернодробно заболяване, ако имате тежко бъбречно увреждане.
  - ако имате повтарящи се, необясними мускулни схващания или болки.
  - ако приемате циклоспорин (той намалява имунната реакция, например след трансплантация на органи).
  Ако някое от горните състояния се отнася за Вас (или се съмнявате), моля, върнете се и се консултирайте с лекуващия си лекар.
  Освен това, не приемайте Росулип 40 mg (най-високата доза)
  ако имате умерено бъбречно увреждане (ако се съмнявате, попитайте своя лекар), ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно.
  ако сте имали повтарящи се или необясними мускулни схващания или болки, лична или фамилна анамнеза за проблеми с мускулите, или предишна анамнеза за проблеми с мускулите, когато сте приемали други медикаменти за понижаване на холестерола.
  - ако редовно употребявате големи количества алкохол (над 200 ml вино, 2 чаши бира или 60 мл. концентрат дневно за мъжете и над 100 ml вино, 1 чаша бира или 30 ml концентрат дневно за жените).
  - ако сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци).
  - ако приемате други медикаменти за понижаване на холестерола, наречени фибрата. Ако някое от горните състояния се отнася за Вас (или се съмнявате), моля, върнете се и се консултирайте с лекуващия си лекар.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Росулип ако имате проблеми с бъбреците, ако имате проблеми с черния дроб. Ако сте имали повтарящи се или необясними мускулни схващания или болки, лична или фамилнаанамнеза за проблеми с мускулите, или предишна анамнеза за проблеми с мускулите коогато сте
  приемали други медикаменти за понижаване на холестерола. Информирайте незабавно лекаря си, ако имате необясними мускулни болки, особено, ако не се чувствате добре или имате повишена температура. Освен това, съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако имате продължителна мускулна слабост. Може да са необходими допълнителни изследвания за диагностициране и лечение.
  - ако редовно употребявате големи количества алкохол (над 200 ml вино, 2 чаши бира или 60 ml концентрат дневно за мъжете и над 100 ml вино, 1 чаша бира или 30 ml концентрат дневно за жените).
  - ако щитовидната Ви жлеза не функционира правилно.
  ако приемате други медикаменти за понижаване на холестерола, наречени фибрата. Моля, прочетете внимателно тази листовка, дори ако вече сте приемали други лекарства за висок холестерол.
  - ако приемате лекарства, използвани за лечение на инфекция с ХИВ, като лопинавир/ритонавир, моля, вижте "Други лекарства и Росулип".
  ако сте на възраст над 70 години (тъй като лекарят Ви трябва да избере специално за Вас подходящата начална доза на Росулип).
  ако сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци). Лекарят Ви трябва да избере специално за Вас подходящата начална доза на Росулип. ако имате тежка дихателна недостатъчност.
  Ако някое от горните състояния се отнася за Вас (или ако не сте сигурни):
  • Не приемайте Росулип 40 mg (най-високата доза) и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, преди действително да започнете да приемате каквато и да било дозировка на Росулип.
  При малък брой хора статините могат да повлияят на черния дроб. Това се установява с просто изследване, чиято цел е да намери повишените нива на чернодробни ензими в кръвта. Поради това, Вашият лекар обикновено ще извършва това изследване на кръвта (изследване на чернодробната функция) преди и по време на лечението с Росулип.
  Докато приемате това лекарство Вашият лекар ще следи състоянието Ви стриктно, ако страдате от диабет или ако сте изложени на риск от развитие на диабет. Възможно е да сте изложени на риск от развитие на диабет, ако имате високи нива захари и мазнини в кръвта, ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане.
  Деца и юноши
  ако пациентът е на възраст под 10 години: Росулип не трябва да се използва при деца под 10-годишна възраст
  ако пациентът е на възраст под 18 години: Росулип 40 mg таблетки не е подходящ за употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст.

  Други лекарства и Росулип
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.
  Информирайте лекаря си, ако приемате някое от следните: циклоспорин (използва се например след присаждане на орган), варфарин (или друго лекарство за разреждане на кръвта), фибрати (напр. гемфиброзил, фенофибрат) или някакви други лекарства за понижаване на холестерола (напр. езетимиб), лекарства за лошо храносмилане (използвани за неутрализиране на киселините в стомаха Ви), еритромицин (антибиотик), перорален контрацептив ("хапчето"), хормоно-заместителна терапия, или лопинавир/ритонавир (за борба с инфекция с ХИВ - вж. „Предупреждения и предпазни мерки"). Действието на тези лекарства може да бъде променено от Росулип, както и те могат да променят действието на Росулип.

  Росулип с храна и напитки
  Росулип може да се приема с или без храна.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, ако смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете това лекарство. Не приемайте Росулип, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете, докато приемате Росулип, незабавно преустановете приема и информирайте лекаря си. Жените трябва да избягват забременяване, докато приемат Росулип, като използват подходяща контрацепция (напр. презерватив, вътрематочна спирала или хормонални контрацептиви).

  Шофиране и работа с машини
  В повечето случаи хората могат да шофират и да работят с машини, докато приемат Росулип, понеже той не влияе неблагоприятно върху способностите им. Все пак, в някои случаи може да получите световъртеж по време на терапията с Росулип. Ако се чувствате замаяни, консултирайте се с лекаря си, преди да опитате да шофирате и да работите с машини.
  Росулип съдържа лактоза
  Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да приемете това лекарство.
  За пълния списък на помощните вещества, моля вижте „Съдържание на опаковката и допълнителна информация" по-долу.

  3. Как да приемате Росулип
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Препоръчителната доза при възрастни Ако приемате Росулип за повишен холестерол: Начална доза
  Лечението с Росулип трябва да започне с доза от 5 mg или 10 mg дори ако преди това сте приемали по-висока доза друг статин. Изборът на началната Ви доза ще зависи от: нивото на холестерола Ви.
  степента на риск да получите сърдечен удар или мозъчен инсулт.
  в зависимост от наличието на фактор, който Ви прави по-чувствителни към евентуалните нежелани реакции.
  Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт каква начална доза Росулип ще е най-подходяща за Вас.
  Вашият лекар може да реши да Ви предпише най-ниската доза (5 mg), ако:
  сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци), сте над 70-годишна възраст.
  - имате специфичен тип генетична вариация, която води до повишаване нивата на розувастатин.
  имате умерено бъбречно увреждане.
  сте застрашени от мускулни схващания и болки (миопатия). (вж. "Предупреждения и предпазни мерки").
  - приемате розувастатин едновременно с други лекарствени продукти, които могат да повишат нивото на розувастатин в кръвта Ви.
  Увеличаване на дозата и максимална дневна доза
  Вашият лекар може да реши да увеличи Вашата доза на Росулип. Това се прави, за да може да приемате количеството Росулип, което е подходящо за Вас. Ако сте започнали с доза от 5 mg,
  лекарят Ви може да реши да я удвои до 10 mg, след това до 20 mg и до 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с доза от 10 mg, лекарят Ви може да реши да я удвои до 20 mg, след това до 40 mg, ако е необходимо.
  Ще има промеждутък от четири седмици между всяко коригиране на дозата. Максималната дневна доза Росулип е 40 mg. Тя е само за пациенти с високи нива на холестерола и висок риск от сърдечни удари или мозъчен инсулт, чиито нива на холестерола не са се понижили достатъчно с дозата от 20 mg Росулип.

  Употреба при деца и юноши
  Обичайните дози при деца на възраст между 10 и 17 години
  Препоръчителната начална доза е 5 mg дневно. Вашият лекар може да повиши дозата Ви, за да установи коя е най-подходящата за Вас. Максималната дневна доза от Росулип е 20 mg. Приемайте Вашата доза веднъж дневно. Росулип 40 mg таблетки не трябва да се използва при деца.
  Приемане на таблетките
  Поглъщайте всяка таблетка цяла, с малко вода.
  Приемайте Росулип веднъж дневно. Можете да го приемате по всяко време на деня, с храна или без храна.
  По възможност приемайте своята таблетка всеки ден по едно и също време, за да не забравяте дневната си доза.
  Редовни проверки на холестерола
  Важно е да посещавате лекаря си за редовни проверки на холестерола, за да се уверите, че холестеролът Ви е достигнал и остава на правилното ниво.
  Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви, за да може да приемате количеството Росулип, което е подходящо за Вас.
  Ако сте приели повече от необходимата доза
  Свържете се с лекаря си или със спешното отделение на най-близката болница, за указания. Ако постъпвате в болница или лекувате друго състояние, уведомете медицинския персонал, че приемате Росулип.

  Ако сте пропуснали да приемете Росулип
  Не се притеснявайте, просто приемете следващата доза в съответното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако сте спрели приема на Росулип
  Консултирайте с лекаря си, ако желаете да спрете приема на Росулип. Нивата на холестерола Ви могат да се покачат отново, ако преустановите приема на Росулип.
  Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Важно е да знаете какви могат да бъдат тези нежелани реакции. Обикновено те са леки и изчезват за кратко време.
  Преустановете приема на Росулип и потърсете веднага медицинска помощ, ако имате някое от следните алергични реакции:
  затруднено дишане, с или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото
  - подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да доведе до затруднено преглъщане;
  - силен сърбеж по кожата (с видими отоци).
  Освен това, преустановете приема на Росулип η се свържете с лекаря си незабавно, ако имате необичайни болки в мускулите, които продължават по-дълго, отколкото очаквате.
  Допълнителни нежелани реакции при деца и юноши
  Симптоми, свързани с мускулите, са по-чести при деца и юноши, отколкото при възрастни. Подобно на другите статини, малко пациенти могат да изпитат неприятни ефекти върху мускулите си, които рядко продължават дотам, че да се превърнат в потенциално живото-застрашаващо мускулно увреждане, познато като рабдомиолиза.
  Възможни нежелани реакции
  Чести (засягат от 1 до 10 на 100 пациенти)
  - Главоболие
  - Стомашни болки
  - Запек
  - Гадене
  - Мускулна болка
  - Чувство за слабост
  - Световъртеж
  - Увеличение на протеина в урината - това обикновено се нормализира от само себе си, без да се налага да преустановявате приема на Росулип - само при дозата от 40 mg Росулип.
  - Диабет: По-вероятно е да възникне, ако имате високи нива на захари и мазнини в кръвта си, ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане. Вашият лекар ще Ви наблюдава докато приемате това лекарство.
  Нечести (засягат от 1 до 10 на 1 000 пациенти)
  - Обрив
  - Сърбеж
  - Копривна треска
  Увеличение на протеина в урината - това обикновено се нормализира от само себе си, без да се налага да преустановявате приема на Росулип - само при дози от 5 mg, 10 mg и 20 mg Росулип.
  Редки (засягат от 1 до 10 на 10 000 пациенти)
  - Тежки алергични реакции (свръхчувствителност) - признаците включват подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено преглъщане и дишане, силен сърбеж по кожата (с подутини). Ако мислите, че имате алергична реакция, преустановете приема на Росулип и веднага потърсете медицинска помощ.
  - Мускулно увреждане при възрастни - симптомите включват мускулна слабост, болезненост и мускулни болки. Рядко може да настъпи тежко мускулно увреждане (известно като рабдомиолиза) с физическо неразположение и треска, което може да доведе до проблеми с бъбреците. Като предпазна мярка преустановете приема на Росулип и се свържете с лекаря си незабавно, ако имате необичайни болки в мускулите, които продължават по-дълго от очакваното. Лекарят Ви ще направи изследване на кръвта, за да провери функцията на мускулатурата Ви.
  Остра болка в областта на стомаха поради възпаление на панкреаса (панкреатит) Повишени чернодробни ензими в кръвта. Намаление на тромбоцитите в кръвта.
  Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти)
  Пожълтяване на кожата или бялата част на очите, поради проблеми с черния дроб или кръвта (жълтеница)
  Възпаление на черния дроб Следи от кръв в урината Ви
  - Увреждане на нервите на ръцете и краката Ви (подобно на изтръпване)
  - Ставни болки Загуба на памет
  - Гинекомастия (увеличение на гърдите при мъже)
  С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направен оценка):
  - Диария (редки изпражнения)
  - Синдром на Стивънс-Джонсън (силно изприщване на кожата, устните, очите и гениталиите). Преустановете приема на Росулип и веднага се свържете с лекаря си, ако изпитвате признаци на тези тежки кожни реакции.
  Кашлица Задух
  Оток (подуване)
  Нарушения на съня, включително безсъние (затруднения в съня), и кошмари
  Сексуални затруднения
  Депресия
  Проблеми с дишането, включително постоянна кашлица и/или задух или треска
  Увреждане на сухожилия
  Мускулна слабост, която е продължителна
  Периферна невропатия (проблем с функционирането на нервите извън гръбначния стълб).
  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" № 8,1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Росулип
  Да се съхранява под 30°С.
  Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да предпазите от светлина. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след датата на изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката и на блистерите. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не използвайте това лекарство, ако забележите някакъв видим признак за нарушаване на качеството на продукта (напр. промяна в цвета).
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Росулип
  Активното вещество е розувастатин (като розувастатин цинк). Росулип филмирани таблетки съдържат розувастатин цинк, еквивалентен на 5 mg, 10 mg, 20 mg или 40 mg розувастатин.
  Другите съставки са:
  • Лудипрес (лактоза монохидрат, повидон, кросповидон), кросповидон, магнезиев стеарат в сърцевината на таблетката.
  • Опадрай П-Бял 85F 18422 (поливинилов алкохол, титанов диоксид, макрогол/PEG 3350, талк) във филмиращото покритие.
  Как изглежда Росулип и какво съдържа опаковката
  Росулип 5 mg филмирани таблетки: бели или почти бели, кръгли, леко изпъкнали от двете страни филмирани таблетки със стилизиран надпис „Е" от едната страна и код „591" от другата страна.
  Росулип 10 mg филмирани таблетки: бели или почти бели, кръгли, леко изпъкнали от двете страни филмирани таблетки със стилизиран надпис „Е" от едната страна и код „592" от другата страна.
  Росулип 20 mg филмирани таблетки: бели или почти бели, кръгли, леко изпъкнали от двете страни филмирани таблетки със стилизиран надпис „Е" и код „593" от едната страна.
  Росулип 40 mg филмирани таблетки: бели или почти бели, елипсовидни, леко изпъкнали от двете страни филмирани таблетки със стилизиран надпис „Е" и код „594" от едната страна.
  Поставени са в картонени опаковки, съдържащи 28, 56,70, 84 или 98 филмирани таблетки в блистери от OPA/AJ/P VC//A1.
  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба
  EGIS Pharmaceuticals PLC
  1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
  Унгария
  Производител
  EGIS Pharmaceuticals PLC
  1165 Budapest, Bokényfóldi út 118-120.
  Унгария

  Дата на последно преразглеждане на листовката
  Ноември, 2013

  Описание на РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ

  РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  РОСУЛИП ТАБЛ 40МГ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа