Сайтът използва бисквитки.

 • До - 50 % на всички продукти за гърло
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР

  • САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  CАНДОСТАТИН LAR 20 mg прах и разтворител за инжекционна суспензия
  САНДОСТАТИН LAR 30 mg прах и разтворител за инжекционна суспензия
  Октреотид (octreotide)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  - Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява САНДОСТАТИН LAR и за какво се използва
  2. Преди да приемете САНДОСТАТИН LAR
  3. Как да приемате САНДОСТАТИН LAR
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате САНДОСТАТИН LAR
  6. Допълнителна информация

  1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА САНДОСТАТИН LAR И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
  Сандостатин LAR е синтетично производно на соматостатина. Соматостатинът нормално се произвежда от човешкия организъм, където инхибира секрецията на определени хормони, например растежния хормон.
  Преимуществото на Сандостатин LAR пред соматостатина е, че той е с по-мощен ефект и има по-продължително действие.

  САНДОСТАТИН LAR се прилага за:
  • лечение на акромегалия
  • за подобряване на симптомите, причинени от свръхпродукцията на някои специфични хормони и други подобни вещества от стомаха, червата и задстомашната жлеза (панкреас)
  • лечение на невроендокринни тумори, локализирани в червата (напр. апендикса, тънките черва или колона).
  Акромегалията е състояние, при което се произвежда прекалено голямо количество растежен хормон. При нормални условия той контролира нарастването на тъканите, органите и костите. Излишъкът на растежен хормон води до прекомерно нарастване на костите и тъканите, и по-специално тези на ръцете и стъпалата. Сандостатин LAR значително повлиява симптомите на акромегалията, към които спадат главоболие, усилено потене, скованост на дланите и стъпалата, лесна умора и болки в ставите. В повечето случаи свръхпродукцията на растежен хормон се предизвиква от увеличение на хипофизната жлеза - хипофизен аденом. Лечението със Сандостатин LAR може да доведе до намаляване на размерите на аденома.

  Сандостатин LAR се използва при лечение на пациенти с акромегалия:
  • когато лечението, проведено с лекарствената форма за подкожно инжектиране на Сандостатин е довело до задоволителни резултати; преминаването към лечение със Сандостатин LAR означава, че инжекциите ще се правят много по-рядко;

  • в случай, че прилагането на другите форми на лечение на акромегапията (оперативно лечение или лъчетерапия) не е подходящо или е било безуспешно;

  • след провеждане на лъчетерапия, в междинния период, до постигане на пълен ефект от нея.

  При някои редки заболявания на стомаха, червата и задстомашната жлеза може да се достигне до свръхпроизводство на специфични хормони и други подобни вещества. Това води до нарушаване на нормалното хормонално равновесие на организма и е свързано с появата на редица симптоми, като пристъпи на зачервяване (флъшинг), диария, ниско кръвно налягане, обриви, загуба на тегло. Лечението със Сандостатин LAR води до подобряване на тези симптоми. Сандостатин LAR обикновено се препоръчва за употреба при болни, при които е постигнат добър ефект от проведеното лечение със Сандостатин за подкожно приложение.

  Невроендокринните тумори са редки тумори, които могат да бъдат открити в различни части на тялото. Сандостатин LAR се използва за контролиране на растежа на тези тумори, когато са локализирани в червата (напр. апендикс, тънки черва или колон).

  2.ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ САНДОСТАТИН LAR

  • Следвайте внимателно всички инструкции, дадени от Вашия лекар. Те може да се различават от информацията, съдържаща се в тази листовка.

  • Прочетете следните обяснения, преди да започнете да използвате Сандостатин LAR.

  Не приемайте САНДОСТАТИН LAR

  • Ако сте алергични към лекарственото вещество октреотид или към някоя от останалите съставки на лекарството, изброени в тази листовка.

  Обърнете специално внимание при употребата на САНДОСТАТИН LAR
  • Информирайте Вашия лекар, ако приемате лекарства за контрол на кръвното налягане (бета-блокери или блокери на калциевия канал), или лекарства за контрол на водния и електролитен баланс. Може да се наложи корекция на дозата.

  • Ако сега или в миналото сте страдали от камъни в жлъчния мехур. Информирайте Вашия лекар, тъй като продължителната употреба на Сандостатин LAR може да доведе до образуването на жлъчни камъни. Вашият лекар може да пожелае да проверява периодично жлъчния Ви мехур.

  • Информирайте Вашия лекар, ако имате диабет, тъй като Сандостатин LAR може да повлияе нивото на кръвната захар. Ако имате диабет, нивото на кръвната Ви захар трябва да бъде проверявано редовно.

  • Ако сте имали в миналото липса на витамин В12, Вашият лекар може да пожелае да проверява периодично нивата на витамин В12

  • Ако сте лекуван/а продължително време със Сандостатин LAR, Вашия лекар може да пожелае периодично да проверява функцията на Вашата щитовидна жлеза.

  • По време на лечението Ви със Сандостатин LAR, Вашия лекар ще следи функцията на черния Ви дроб.

  САНДОСТАТИН LAR и деца
  Опитът от прилагането на Сандостатин LAR при деца е ограничен.

  САНДОСТАТИН LAR и пациенти в напреднала възраст
  Опитът сочи, че няма противопоказания за употребата на Сандостатин LAR при пациенти на и над 65-годишна възраст.

  Бременност
  Сандостатин LAR трябва да се прилага по време на бременност, само при наличие на много сериозна необходимост.

  Жени с детероден потенциал
  По време на лечението жените с детероден потенциал трябва да използват ефективни методи за контрацепция.

  Кърмене
  Не е известно дали Сандостатин LAR преминава в кърмата. Няма опит с употребата на Сандостатин LAR при кърмещи жени.
  • Не трябва да употребявате Сандостатин LAR в случай, че кърмите.

  Шофиране и работа с машини
  Няма информация за влиянието на Сандостатин LAR върху способността за шофиране и работа с машини.

  Прием и на други лекарства
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарства. Това се отнася и за лекарствата, които се купуват без рецепта.

  Обикновено по време на лечението със Сандостатин LAR можете да продължите приема на други лекарства. Трябва, обаче да имате предвид, че някои лекарства, като циметидин, циклоспорин и бромокриптин, се повлияват от приема на Сандостатин LAR.

  Ако страдате от захарна болест, е възможно да възникне необходимост от корекция на Вашата противодиабетна терапия.

  3.КАК ДА ПРИЕМАТЕ САНДОСТАТИН LAR

  Сандостатин LAR винаги трябва да се прилага под формата на мускулна инжекция в областта на седалището. При всяка следваща апликация Сандостатин LAR трябва да се поставя, като местата се сменят - един път вляво, един път вдясно и т. н.

  Началната доза Сандостатин LAR обикновено е 20 mg, през интервал от 4 седмици. След първите 3-месеца лечение, Вашият лекар вероятно ще пожелае да направи оценка на терапията. Той/тя сигурно ще измери нивата на растежния хормон и някои други хормони в кръвта. В зависимост от резултатите от тези изследвания и от субективното Ви състояние, може да се наложи корекция в дозата на Сандостатин LAR. Еднократната доза може да бъде намалена до 10 mg, а при непълен ефект от лечението - да бъде повишена до 30 mg. Ако приемате Сандостатин LAR за лечение на акромегалия, дозата може да бъде увеличена до 40 mg, ако се наложи. След като бъде намерена подходящата за Вас доза, Вашият лекар вероятно ще проследява състоянието Ви и ще оценява лечението Ви на всеки 6 месеца.
  Ако подкожното лечение със Сандостатин е довело до задоволителни резултати при Вас, веднага можете да започнете лечение със Сандостатин LAR в описаните по-горе дози. Ако не сте били лекувани със Сандостатин подкожно, преди започване на лечение със Сандостатин LAR се препоръчва краткотраен период на лечение със Сандостатин за подкожно приложение за оценка на неговия ефект.
  В зависимост от конкретното заболяване, поради което приемате Сандостатин LAR, може да се наложи да продължите прилагането на подкожен Сандостатин в продължение на две седмици след поставяне на първата инжекция Сандостатин LAR.

  Ако приемате Сандостатин LAR за лечение на невроендокринни тумори, локализирани в червата, обичайната доза е 30 mg, приложени през 4-седмичен интервал. Вашият лекар ще прецени, колко дълго трябва да бъдете лекувани със Сандостатин LAR.

  Информация за медицинския персонал

  Инструкции относно начина на приложение на Сандостатин LAR са дадени в края на тази листовка.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Сандостатин LAR

  Няма съобщения за животозастрашаващи реакции при предозиране със Сандостатин LAR. Симптомите включват: топли вълни, често уриниране, умора, депресия, тревожност и липса на концентрация.

  В случай че смятате, че е настъпило предозиране със Сандостатин LAR и отбележите подобни оплаквания е необходимо да се консултирате с Вашия лекар.

  Ако сте пропуснали да приемете Сандостатин LAR

  В случай, че забравите да си приложите поредната инжекция, се препоръчва да я направите веднага, след като се сетите за това, след което може да продължите лечението по предписаната схема. Не е опасно, ако закъснеете с приема на лекарството с няколко дни, но е възможно временно отново да се появят симптомите на заболяването, докато се върнете към нормалната схема на дозиране.

  4.ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

  Както всички лекарства, Сандостатин LAR може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Информирайте Вашия лекар веднага, ако изпитате някоя от тези нежелани реакции.

  Някои нежелани реакции може да бъдат сериозни и да е необходима незабавна медицинска помощ.

  Някои са много чести (проявяват се при повече от 1 на всеки 100 пациента):
  • камъни в жлъчката, водещи до внезапна болка в гърба;
  • прекалено високо ниво на кръвната захар.

  Някои са чести (проявяват се при между 1 и 10 на всеки 100 пациента):
  • недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) предизвикваща промяна в пулса, апетита или телесното тегло, умора, усещане за студ или подуване в предната област на врата;
  • промяна в тестовете за щитовидна функция;
  • възпаление на жлъчния мехур (холецистит);
  • прекалено ниско ниво на кръвната захар;
  • нарушен глюкозен толеранс;
  • забавен сърдечен пулс.

  Някои може да бъдат нечести (проявяват се при по-малко от 1 на всеки 100 пациента, но по-често от 1 на 1 000 пациента):
  • жажда, слабо отделяне на урина, тъмна урина, суха, зачервена кожа;
  • ускорен сърдечен пулс.

  Други сериозни нежелани реакции
  Ако имате някои от тези реакции, информирайте Вашия лекар незабавно:
  • реакции на свръхчувствителност (алергични реакции) включително кожен обрив;
  • вид алергична реакция (анафилаксия), която предизвиква затруднено дишане или замаяност;
  • възпаление на панкреаса (панкреатит);
  • възпаление на черния дроб (хепатит), симптомите могат да включват пожълтяване на кожата и бялото на окото (иктер), гадене, повръщане, загуба на апетит, усещане за общо неразположение, сърбеж, светло-оцветена урина;
  • неправилен сърдечен пулс.

  Други нежелани реакции
  Изброените по-долу нежелани реакции обикновено са слабо изразени и отзвучават в хода на лечението.

  Някои реакции са много чести (засягат повече от 1 на 10 пациента):
  • диария;
  • болка в стомаха;
  • гадене;
  • констипация (запек);
  • газове в корема;
  • главоболие;
  • болка на мястото на инжектиране.

  Някои реакции са чести (засягат между 1 и 10 на всеки 100 пациента):
  • дискомфорт в стомаха след нахранване (диспепсия);
  • повръщане;
  • усещане за пълнота на стомаха;
  • мазни изпражнения;
  • редки изпражнения;
  • промяна в оцветяването на изпражненията;
  • замаяност;
  • загуба на апетит;
  • промяна в чернодробните функционални тестове;
  • косопад;
  • недостиг на въздух.
  Ако забележите други нежелани реакции, които не са описани в тази листовка, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  5.КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ САНДОСТАТИН LAR

  Не използвайте Сандостатин LAR след изтичане на срока на годност.

  Съхранявайте лекарствения продукт в хладилник (2 °С - 8 °С). Да не се замразява. Съхранявайте го във вторичната опаковка (картонената кутия), за да го предпазите от светлината.

  В деня на инжектиране Сандостатин LAR може да престои при температура под 25 °С, но трябва да се съхранява във външната кутия, за да се предпази от светлина. Суспензията трябва да се приготвя непосредствено преди употреба.

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

  6.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

  Какво съдържа Сандостатин LAR
  • Активното вещество на Сандостатин LAR е октреотид (под формата на октреотид ацетат) вид на прах (микросфери) за суспендиране преди инжектиране.
  • Другите съставки са поли (DL-лактид-ко-гликолид) и манитол.

  Лекарственият продукт съдържа по-малко от 1 mmol (23 mg) натрий във всяка доза, т.е. на практика е "без съдържание на натрий”.
  Преди употреба прахът трябва да се суспендира в специална течност - разтворител/носител, която се предоставя от производителя.

  Сандостатин LAR се предлага под формата на комплект, който включва:

  • един флакон, съдържащ съответно 20 mg или 30 mg октреотид;
  • една предварително напълнена спринцовка, съдържаща 2,5 ml разтворител за суспендиране на праха (течност, съдържаща натриева карбоксиметилцелулоза, манитол и стерилна вода);
  • две игли [40 mm (1,5 инча), № (gauge) 19].
  Ако имате някакви въпроси относно това лекарство, моля консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  Novartis Pharma GmbH
  Roonstrasse 25, D-90429 Nilmberg, Германия

  За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:
  Novartis Pharma Services Inc.
  Бул. Акад. Иван Гешов No 44, София 1612
  Тел: 02/489 98 28; Факс: 02/489 98 29

  Дата на последна редакция на листовката: март 2012

  ИНСТРУКЦИИ ЗА ИНТРАМУСКУЛНО ИНЖЕКТИРАНЕ НА САНДОСТАТИН LAR
  ДА СЕ ПРИЛАГА САМО ДЪЛБОКО ИНТРАГЛУТЕАЛНО

  Флакон, съдържащ Сандостатин LAR

  Предварително напълнена с разтворител/носител спринцовка + 2 игли

  Следвайте инструкциите дадени по-долу внимателно, за да осигурите пълно насищане на праха и неговото равномерно суспендиране преди интрамускулната инжекция.

  Суспензията Сандостатин LAR трябва да се приготвя само непосредствено преди прилагането й. Сандостатин LAR трябва да се прилага само от опитен медицински специалист.

  Оставете флакона Сандостатин LAR и разтворителя в спринцовката да достигнат стайна температура.
  Отстранете капачката от флакона, съдържащ Сандостатин LAR. Чрез леко разклащане осигурете събирането на праха на дъното на флакона.

  Отстранете капачката от спринцовката с разтворителя/носителя. Поставете една от иглите в опаковката върху спринцовка.

  Дезинфектирайте гумената капачка на флакона с тампон, напоен с алкохол
  Въведете иглата в центъра на гумената запушалка на флакона Сандостатин LAR.

  Инжектирайте носителя по стената на флакона, без да докосвате праха във флакона. Не инжектирайте разтворителя директно върху праха. Извадете иглата от флакона.

  Не разклащайте флакона, изчаквайки 2-5 минути, докато носителят намокри напълно праха. Без да обръщате Флакона, проверете внимателно праха върху стените и дъното му. Ако има сухи места, то оставете намокрянето да продължи необезпокоявано. Подгответе пациентът за инжекция.

  След като прахът се овлажни изцяло, разклащайте флакона с умерена сила около 30-60 секунди, докато се получи равномерна млечна суспензия. Флаконът не трябва да се разклаща прекалено силно, тъй като това може да предизвика флокулация на суспензията и да я направи неизползваема.

  Незабавно въведете отново иглата през гумената запушалка със скосяването надолу, бавно изтеглете цялото съдържание на флакона, като го държите под ъгъл от 45°. Не обръщайте флакона, докато пълните иглата, защото това може да повлияе на изтегленото количество.
  Нормално е малко количество от суспензията да остане по стените и дъното на флакона. Това е предварително пресметната загуба.

  Незабавно сменете иглата на спринцовката (с втората игла от опаковката).

  Прилагането трябва да започне веднага след приготвянето на суспензията. Внимателно разклащайте спринцовката, за да поддържате хомогенна суспензията. Евакуирайте въздуха от спринцовката.

  Дезинфекцирайте мястото на инжектиране с напоен с алкохол тампон. Въведете иглата в левия или десния глутеален мускул и аспирирайте, за да се убедите, че не сте попаднали в кръвоносен съд. Въведете бавно дълбоко мускулно суспензията Сандостатин LAR като прилагате равномерен натиск. Ако иглата се запуши, сменете я с нова игла със същия диаметър (1,1 mm, размер 19.)

  Сандостатин LAR трябва да се прилага само дълбоко интраглутеално (i.m.) и никога венозно. При проникване в кръвоносен съд сменете иглата и изберете ново място за инжектиране.

  Описание на САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР

  САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  САНДОСТАТИН ЛАР 20МГ ПРАХ ЗА ИНЖ.РАЗТВОР - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа