Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР

  • СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Certican 0,25 mg tablets / Сертикан 0,25 mg таблетки
  Certican® 0,50 mg tablets / Сертикан 0,50 mg таблетки
  Certican® 0,75 mg tablets / Сертикан 0,75 mg таблетки
  Certican 1,0 mg tablets / Сертикан 1,0 mg таблетки
  Еверолимус (everolimus)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  • Залазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт,
  • Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  • Ако получите някакви нежеланите лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  В тази листовка:
  1. Какво представлява Сертикан и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Сертикан
  3. Как да приемате Сертикан
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Сертикан
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Сертикан и за какво се използва
  Активното вещество на Сертикан е еверолимус.
  Еверолимус принадлежи към група лекарства, известни като имуносупресори. Използва се за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирания бъбрек, сърце или черен дроб от имунната система на тялото.
  Сертикан трябва да се прилага съвместно с други имуносупресори, по-специално циклоспорин микроемулсия и кортикостероиди при бъбречна и сърдечна трансплантация или с такролимус и кортикостероиди при чернодробна трансплантация.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Сертикан Не приемайте Сертикан
  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към еверолимус, или към някоя от останалите съставки на Сертикан, изброени в точка 6 от тази листовка;
  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към сиролимус.
  Ако някое от изброените се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар преди да приемате Сертикан,

  Обърнете специално внимание при употребата на Сертикан
  • Лекарства, които потискат имунната система като Сертикан, намаляват способност на тялото да се бори срещу инфекции. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар или с центъра по трансплантация, ако имате треска или общо неразположение или имате локални симптоми като кашлица или усещане за парене при уриниране,

  които са тежки или персистиращи в продължение на няколко дни. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар или център по трансплантация, ако се чувствате объркани, имате проблеми с говоренето, загуба на паметта, главоболие, нарушено зрение или припадъци, тъй като те може да са симптоми на рядко, но много сериозно състояние, наречено прогресивна множествена левкоенцефалопатия (PML).
  • Ако наскоро сте претърпели голяма операция, или ако все още има незараснали рани след операция, Сертикан може да увеличи риска от проблеми свързани с възстановяването на раните.
  • Лекарствата, които потискат имунната система, като Сертикан, може да повишат риска от поява на рак, особено на кожата и лимфната система. Поради тази причина трябва да ограничите излагането на слънчева и ултравиолетова светлина, като носите подходящи дрехи и често прилагате слънцезащитен крем с висок защитен фактор.
  • Вашият лекар внимателно ще проследява бъбречната Ви функция, количеството на мазнините (липилите) и нивата на захар в кръвта, така както и количеството протеини в урината.
  • Ако имате проблеми с черния дроб или някога сте имали заболяване, което може да е засегнало черния Ви дроб, моля информирайте Вашия лекар, тъй като може да се наложи промяна в дозата Сертикан, която приемате.
  • Ако имате респираторни симптоми (напр. кашлица, затруднено дишане и хрипове), моля информирайте Вашия лекар. Той ще прецени как и дали да продължите приема на Сертикан, както и/или дали да получавате други лекарствени продукти за преодоляване на тези проблеми.
  • Сертикан може да намали производството на сперматозоиди при мъжете, като по този начин намалява възможността да имате деца. Ефектът обикновено е обратим. Пациентите от мъжки пол, които искат да има деца трябва да обсъдят лечението с лекуващия си лекар.

  Прием на други лекарства
  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  Някои лекарства може да повлияят ефекта на Сертикан. Моля информирайте Вашия лекар, особено ако приемате някои от следните лекарства:
  имуносупресори, различни от циклоспорин, такролимус или кортикостероиди, антибиотици като рифампицин, рифабугин, кларитромицин, еритромицин или телитромицин,
  противовирусни лекарства като ритонавир, ефавиренц, невирапин, нелфинавир, индинавир или ампренавир, които се използват при лечение на HIV инфекция, лекарства срещу гъбични инфекции, като вориконазол, флуконазол, кетоконазол и итраконазол,
  лекарства за лечение на епилепсия, като фенитоин, фенобарбитал или карбамазепин,
  лекарства за лечение на високо кръвно налягане или сърдечни проблеми, като верапамил, никардипин или дилтиазем,
  лекарства за понижаване на холестерола, като аторвастатин или правастатин или фибрати,
  лекарства използвани за лечение на остри пристъпи, седация преди или по време на операция или друга медицинска процедура, като мидазолам, жълт кантарион {Hypericum perforatum), (лекарство от растителен произход срещу депресия),
  октреотид, лекарство използвано при лечение на акромегалия, рядко хормонално нарушение обикновено проявяващо се при хора на средна възраст, ако се налага да Ви бъде направена ваксина, първо се посъветвайте с Baшия лекар.

  Прием на Сертикан с храни и напитки
  Приемът на храна повлиява резорбцията на Сертикан в тънките черва. За да поддържате постоянни нива на Сертикан в тялото си, винаги трябва да го приемате по един и същ начин. Трябва или винаги да го вземате с храна, или винаги на празен стомах. Не приемайте Сертикан с грейпфрут или сок от грейпфрут. Това може да повлияе на ефекта на Сертикан върху Вашия организъм.

  Бременност и кърмене
  Ако сте бременна не трябва да използване Сертикан, освен ако Вашият лекар не прецени това като абсолютно необходимо.
  Ако сте жена и можете да забременеете, трябва да използвате ефективен метод за контрацепция по време на лечението със Сертикан и 8 седмици след преустановяване на лечението.
  Ако считате, че може да сте бременна, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да започнете да приемате Сертикан.
  Не трябва да кърмите, докато приемате Сертикан. Не е известно дали Сертикан преминава в кърмата.
  Фертилнтет
  Сертикан може да повлияе мъжкия фертилнтет.

  Шофиране и работа с машини
  Не са провеждани проучвания на ефектите на Сертикан върху способността за шофиране и работа с машини.

  Важна информация относно някои от съставките на Сертикан
  Таблетките Сертикан съдържат лактоза. Ако имате непоносимост към някои захари (напр. глюкоза, галактоза, лактоза), посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемете Сертикан.

  3. Как да приемате Сертикан.
  Вашият лекар ще реши точно каква доза Сертикан трябва да приемате и кога да я приемате.
  Винаги приемайте Сертикан точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Колко от Вашето лекарство да приемате
  • Обичайната начална доза е 1,5 mg дневно при бъбречна и сърдечна трансплантация и 2,0 mg дневно при трансплантация на черен дроб.
  • Това обикновено се разделя на две дози, една сутрин и една вечер.

  Как да приемате Сертикан
  Сертикан трябва да се приема само през устата.
  Не чупете таблетките.
  Погълнете таблетките цели, с чаша вода.
  Трябва да вземете първата доза от това лекарство възможно най-скоро след бъбречна и сърдечна трансплантация и приблизително четири седмици след трансплантация на черен дроб. Трябва да приемате таблетките заедно с циклоспорин микроемулсия при бъбречна и сърдечна трансплантация и с такролимус при трансплантация на черен дроб. Не преминавайте от Сертикан таблетки на Сертикан диспергиращи се таблетки, без първо да информирате Вашия лекар.

  Проследяване по време на лечението със Сертикан
  Вашия лекар също така може да коригира дозата на лекарството в зависимост от това колко Сертикан има в тялото Ви и в зависимост от това как понасяте лечението. Вашият лекар ще провежда периодични кръвни изследвания за измерване количеството на еверолимус и циклоспорин в кръвта Ви.
  Вашият лекар също така ще проследява внимателно Вашата бъбречна функция, нивата на кръвните липиди и кръвната захар, така както и количеството протеини в урината Ви.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Сертикан
  Ако сте приели повече от необходимата доза Сертикан незабавно говорете с Вашия лекар.
  Ако сте пропуснали да приемете Сертикан
  Ако сте забравили да вземете Сертикан, вземете го веднага щом се сетите, като приемете следващата доза в обичайното време. Обърнете се към Вашия лекар за съвет. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

  Ако спрете приема на Сертикан
  Не спирайте приема на таблетките без Вашият лекар да Ви е казал. Трябва да приемате това лекарство толкова дълго, колкото е неоходимо имуносупресията да предотврати отхвърлянето на трансплантирания Ви бъбрек, сърце или черен дроб. Ако спрете приема на Сертикан, Вие ще сте застрашени от отхвърляне на трансплантирания Ви орган.

  Възрастни хора (65 години и повече)
  Опитът със Сертикан при възрастни хора е ограничен.

  Деца и юноши (2-17 годишна възраст)
  Поради липса на достатъчно опит от приложението на Сертикан при деца и юноши, не се препоръчва употребата му при тази възрастова група.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, Сертикан може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Тъй като Сертикан се приема с други лекарства, не винаги е ясно дали нежеланите реакции са причинени от Сертикан или от другите лекарства.
  Следните нежелани ефекти се нуждаят от незабавна медицинска намеса:
  • възпаление на белия дроб,
  • инфекции,
  • алергични реакции,
  • треска и синини под кожата, които могат да се проявяват като червени точки, със или без необяснима умора, объркване, пожълтява не на кожата или очите, намалено отделяне на урина (тромботична микроангиопатия, хемолитично-уремичен синдром).

  Ако се появят някои от следните симптоми:
  • персистиращи или свидетелстващи за влошаване на белодробната функция/дишането симптоми като кашлица, затруднено дишане или свирене на гърдите,
  • треска, общо неразположение, гръдна или коремна болка, втрисане, усещане за парене при уриниране,
  • подуване на лицето, устните, езика или гърлото,
  • спонтанно посиняване или кървене без очевидна причина,
  • трудност при преглъщане,
  • обрив,
  • болка, необичайно затопляне, подуване или отделяне на секрет от мястото на опреацията
  трябва да спрете приема на Сертикан и да уведомите незабавно Вашия лекар

  Други наблюдавани нежелани лекарствени реакции включват:
  Много чести (засягащи повече от 1 на всеки 10 пациента)
  • инфекции (вирусни, бактериални и гьбичи инфекции),
  • инфекции на долните дихателни пътища, като белодробни инфекции, включително пневмония,
  • инфекции на горни дихателни пътища като възпаление на фаринкса, обикновена настинка,
  • инфекции на пикочните пътища,
  • анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки),
  • намаляване на броя на тромбоцитите, което може да доведе до кървене и/или образуване на синини под кожата,
  • повишени нива на мазнини (липиди, холестерол и триглицериди) в кръвта,
  • намалени нива на калий в кръвта,
  • понижен брой на белите кръвни клетки, което може да доведе до повишен риск от инфекции,
  • проблеми със заспиването (безсъние),
  • тревожност,
  • главоболие,
  • задръжка на течност в торбичката около сърцето (сърдечен сак), което може да доведе до намаляване на способността на сърцето да изпомпва кръвта,
  • венозна тромбоза (запушване на главна вена от съсирек),
  • задръжка на течност в белите дробове и гръдната кухина, което ако е тежко може да доведе до затруднение в дишането,
  • кашлица,
  • задух,
  • диария,
  • повдигане (гадене),
  • повръщане,
  • новооткрит диабет (високи нива на кръвната захар),
  • високо кръвно налягане,
  • стомашна (коремна) болка,
  • обща болка,
  • оток (задържане на течности в тъканите),
  • затруднено зарастване на рани,
  • треска.

  Чести (засягащи между 1 и 10 на всеки 100 пациента)
  • отравяне на кръвта,
  • инфектиране на раната,
  • рак и доброкачествени тумори,
  • рак на лимфната тъкан (лимфома/следтрансплантационно лимфопролиферативно заболяване)
  • ускорен сърдечен ритъм,
  • кървене от носа,
  • едновременно намаляване на броя на червените кръвни клетки и на тромбо
  • нарушения на кръвосъсирването;
  • увреждане на бъбреците, придружено с намален брой на червените кръвни клетки и тромбоцитите, с или без обрив
  • болки в ставите,
  • болки в мускулите,
  • възпаление на панкреаса,
  • болка в устната кухина или гърлото,
  • внезапно запушване на съдовете кръвоснабдяващи трансплантирания бъбрек, което може да доведе до загуба на присадката, предимно в рамките на първите 30 дни след бъбречна трансплантация,
  • намаляване броя на кръвните клетки (симптомите може да включват слабост, поява на синини или чести инфекции),
  • кисти с лимфна течност,
  • акне,
  • копривна треска (уртикария) и други алергични симптоми, като подуване на лицето или гърлото (ангиоедем),
  • афти в устата,
  • белтък в урината
  • нарушения на бъбреците,
  • импотентност,
  • херния, на мястото на операцията,
  • отклонения в резултатите на чернодробните изследвания,
  • обрив.

  Нечести (засягащи по-малко от 1 на всеки 100 пациента и повече от 1 на всеки 1 000 пациента)
  • разрушаване на червените кръвни клетки,
  • понижаване на нивото на тестостерон,
  • възпаление на белите дробове,
  • възпаление на черния дроб,
  • жълтеница,
  • рак на кожата.

  Други нежелани реакции
  Други нежелани реакции са наблюдавани при малък брой хора, но точната им честота не е известна:
  • необичайно натрупване на белтък в белия дроб (симптомите могат да включват упорита суха кашлица, умора и затруднено дишане)
  • възпаление на кръвоносните съдове
  • тежък обрив съпроводен с подуване на кожата.
  Ако имате притеснения относно някоя от тези реакции, уведомете Вашия лекар.

  Освен това е възможно да възникнат нежелани реакции, които не са Ви известни, като отклонения в резултатите от лабораторни изследвания, включително изследвания на бъбречната функция. По време на лечението със Сертикан Вашият лекар ще Ви назначава изследвания на кръвта с цел наблюдение на промените, свързани с Вашите бъбреци.
  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Тов всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" 1303 София; Тел.: +35 928903417; уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопаснотта на това лекарство.
  5. Как да съхранявате Сертикан
  • Да се съхранява при температура под 30 °С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
  • Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  • Не използвайте лекарството след изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  • Не използвайте Сертикан в случай, че опаковката е повредена или има белези на подправяне.
  • Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Сертикан
  • Активното вещество е еверолимус. Всяка таблетка съдържа 0,25 mg, 0,5 mg, 0,75 mg, 1,0 mg еверолимус (everolimus).
  • Другите съставки са:
  Сертикан 0,25 mg таблетки: бутилхидрокситолуен (Е 321), магнезиев стеарат, лактоза монохидрат (2 mg), хипромелоза, крос лови дон и лактоза, безводна (51 mg). Сертикан 0,5 mg таблетки: бутилхидрокситолуен (Е 321), магнезиев стеарат, лактоза монохидрат (4 mg), хипромелоза, кросповидон и лактоза, безводна (74 mg). Сертикан 0,75 mg таблетки: бутилхидрокситолуен (Е 321), магнезиев стеарат, лактоза монохидрат (7 mg), хипромелоза, кросповидон и лактоза, безводна (112 mg). Сертикан 1,0 mg таблетки: бутилхидрокситолуен (Е 321), магнезиев стеарат, лактоза монохидрат (9 mg), хипромелоза, кросповидон и лактоза, безводна (149 mg).

  Как изглежда Сертикан и какво съдържа опаковката
  • Таблетките Сертикан 0,25 mg са бели до жълтеникави, мраморни, кръгли, плоски със скосени краища и надпис "С" от едната страна и "NVR" от другата.
  • Таблетките Сертикан 0,5 mg са бели до жълтеникави, мраморни, кръгли, плоски със скосени краища и надпис "СН" от едната страна и "NVR" от другата.
  • Таблетките Сертикан 0,75 mg са бели до жълтеникави, мраморни, кръгли, плоски със скосени краища и надпис "CL" от едната страна и "NVR" от другата.
  • Таблетките Сертикан 1 mg са бели до жълтеникави, мраморни, кръгли, плоски със скосени краища и надпис "CU" от едната страна и "KVR" от другата.
  Сертикан се предлага в опаковки от по 50, 60,100 и 250 таблетки. Сертикан се предлага и под формата на диспергиращи се таблетки.

  Притежател на разрешението за употреба н производител
  Novartis Pharma GmbH Roonstrasse 25, D-90429 Nttrnberg, Германия

  За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба: Novartis Pharma Services Inc.
  Бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов No 44, София 1612 Тел: 02/489 98 28 ; Факс: 02/489 98 29

  Дата на последна редакция на листовката: март 2013

  Описание на СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР

  СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  СЕРТИКАН ТАБЛ 1ГР - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа